Ulrikka

Ulrikka

Ulrikka

Guttenavnet Ulrik er populært, men jentenavnet Ulrikka er foreløpig veldig lite i bruk. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 172 Sist oppdatert 31.03.22
Ulrikka, og Ulrikke, er opphavlig tyske jentevarianter av guttenavnet Ulrik. Navnet Ulrik kommer fra gammelt tysk. Ul- betyr arvegods og tilsvarer ordet odel på norsk. Delen -rik betyr mektig, og er samme ordet som vi ellers kjenner som rik.

Så populært er Ulrikka:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Ulrikka i Norge og andre land:

Ulrikka ble brukt på 1700- og 1800-tallet, og tidlig på 1900-tallet. I 1801-folketellingen var det 121 kvinner med ulike a-former, som Ulricha, Uldrikka og Ulrika, og det var 26 med ulike e-former, som Ulrike, Ulriche og Uldrike. I 1910 var det rundt 100 a-former og rund 300 e-former. Vi kan regne med at uttalen ofte var som Ulrikka for ganske mange med -e sist som skrivemåte i protokoller. Fram til tidlig på 1900-tallet kan vi regne med mange former, også både -a og -e, kan ha blitt brukt om hverandre for samme personer.

Ulrikka er trolig ikke kommet i bruk på 2000-tallet, men noen få har fått navnet Ulrika. Den vanlige varianten på 2000-tallet er Ulrikke.

Den 01.01.2022 var det 4 jenter/kvinner med Ulrikka som første eller eneste fornavn, 100 Ulrika, 710 Ulrikke og 96 Ulrike.

Derfor fungerer Ulrikka godt nå:

Ulrikka blir brukt fordi det har gammel tradisjon i Norge. Det er dessuten blant tyske navn som har kommet igjen fra rundt år 2000, slik som Hedvig, Amalie, Ulrik, Ludvig, Lyder, Didrik, Fredrik og Henrik, og Tale som fortsatt er i bruk.

Varianter av Ulrikka:

Uldrike, Uldrikka, Ulla, Ulrica, Ulricha, Ulriche, Ulrika, Ulrike, Ulrikke

Slik uttales Ulrikka

ul-RIKK-a, på norsk

ol-RIKK-a, på tysk og flere andre språk utenfor Skandinavia

Navn i samme sjanger som Ulrikka

Aasgjerd, Andrid, Anndrine, Anngrim, Asfrid, Børgulf, Christianna, Didrich, Falkvor, Frederika, Frederikka, Fridrik, Frithiof, Gjørid, Guldbrand, Guldis, Gullan, Harper, Harriett, Ingull, Katarine, Ludvika, Ludvikke, Niviaq, Norulf, Ristiinna, Taline, Vicktor, Viktualia

Guttevariant(er) av Ulrikka:

Ulrich, Ulrick, Ulrik

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: