Selius

Selius

Selius

På jakt etter et sjeldent navn som passer godt inn i navnetrendene nå? Hva med å velge Selius? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 451 Sist oppdatert 06.01.22
Selius er kortform av Marselius. Marselius og Marcelius er varianter av Marcellus, som er laget av Markus, som alle er gamle latinske navn. Endingen -el betyr liten. Markus er et navn fra Bibelen, mest kjent fra forfatteren av Markus-evangeliet. Navnet er en variant av Mars, den romerske krigsguden, og er uten kjent betydning.

Så populært er Selius:

Bruk av navnet Selius i Norge og andre land:

Selius ble mest brukt i andre halvdel av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. I 1865 var det rundt 12 Selius og Celius samlet, og rundt 40 i 1910. Slike skrivemåter ble ofte brukt om hverandre om samme personer fram til tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2021 var det under 4 gutter/menn med Selius som første eller eneste fornavn, men 11 Celius. Celius kan også komme fra et etternavn med annet og ukjent opphav.

Derfor fungerer Selius godt nå:

Selius kan bli brukt fordi det har tradisjon, og fordi det har klassisk opphav fra latin. Navn som ender på -ius og -us har vært godt likt siden sent på 1900-tallet, slik som Marius, Martinius, Martinus, Markus og Magnus.

Varianter av Selius:

Celius, Marcelius, Marcellus, Marcus, Mark, Markus, Marselius, Sælius

Slik uttales Selius

SE-li-us

Navn i samme sjanger som Selius

Albertus, Arnoldus, Dominicus, Einius, Hermanus, Konstantina, Laurentse, Lorense, Marceline, Marcellinus, Marselius, Melitta, Modesta, Nicoletta, Oceane, Patrice, Pernilsche, Petrus, Philippus, Pio, Remus, Rene, Rosetta, Sasja, Spiros, Stinche, Sylviana, Tito, Vesta, Vitus

Du kjenner Selius fra:

Kjøpmann Selius Marselis

Jentevariant(er) av Selius:

Marcelina, Marceline, Marselina, Marseline, Seline

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: