Sannah

Sannah

Sannah

Navnet er mer brukt i formen Sanna. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 923 Sist oppdatert 10.07.19
Sannah er kjæleform og kortform av Susanna. Susanna er et navn fra Det gamle testamentet i Bibelen og det hebraiske språket. Navnet betyr lilje.

Så populært er Sannah:

112 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Sannah i Norge og andre land:

Sanna kom i bruk i deler av landet fra sent på 1800-tallet. Navnet var helst brukt på Vestlandet, i Nordland og litt i Hedmark. Tidlig på 1900-tallet gikk bruken ned igjen. Sanna kan også ha vært brukt som muntlig form for Susanne. I folketellingen i 1910 var det 461 ved navn Sanna, men noen kan egentlig hett Susanne. Til sammenligning het rundt 1550 Susanna eller Susanne.

Fra 1970-tallet kom Sanna/Sannah i bruk i større deler av landet, og bruken har økt raskt siden 1995. I 2017 fikk 97 nyfødte navnet Sanna og 5 navnet Sannah. Slår man sammen tallene, manglet navnet 11 navnebærere på å nå opp i topp 50. Fortsetter den raske veksten, kan fort Sanna/Sannah nå opp i topp 50, og gjerne også opp i topp 40 eller topp 30. I 2018 falt imidlertid bruken noe, og 79 barn fikk navnet. Det er for tidlig å spå om navnet er på vei ned, eller om det bare er et lite fall før navnet igjen stiger.

I Sverige var Sanna en del brukt på 1980- og 1990-tallet, men nådde ikke opp i topp 10. Fra rundt år 2000 har navnet falt i bruk, og i 2008 var Sanna ute av topp 100 i Sverige. Navnet var altså populært i Sverige før det ble det i Norge, men navnet er mer brukt til nyfødte i Norge enn i Sverige nå.

Sannah er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Sannah godt nå:

Sanna/Sannah er nok populært nå fordi det er et gammelt tradisjonsnavn, både som fornavn og som kjælenavn. Ofte kan det være vanskelig å vite hva mennesker lengre bakover i slekten virkelig het fordi mange kun var kjent som kjælenavnet til daglig. Det er ofte mulig å finne det i gamle kirkebøker og lignende, men de fleste leter ikke så nøye.

Det er også sannsynlig at populariteten for Sanna/Sannah i Norge kan være inspirert av bruken i Sverige. Navnet oppleves også som kort, har den populære konsonanten n og slutter på -a, som alle er fellestrekk for mange navn som er populære nå.

Varianter av Sannah:

Sanna, Sanne, Susan, Susana, Susanna, Susanne, Zuzanna

Slik uttales Sannah

SANN-a, med trykk på den første a-en

Navn i samme sjanger som Sannah

Alvrunn, Bethina, Constance, Eleanor, Elvine, Emmelin, Ethan, Eyolf, Henni, Hillevi, Iselinn, Josefin, Jytte, Lillann, Lucie, Matea, Mildred, Nansy, Noemi, Olaus, Pontus, Robina, Sofian, Theodore, Tidemann, Ulrika, Ville, Åmund

Du kjenner Sannah fra:

Programleder Sannah Salameh

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: