NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i Sverige 2022

Navnetoppen i Sverige 2022

Mamma og pappa med en liten Ted, Frans, Alba eller Hilma? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 6005 Sist oppdatert 31.01.23
Etter seks år i toppen måtte Alice endelig gi tapt. Astrid tok over førsteplassen. For guttene danket William ut Noah, men det er navnet Nils man skal merke seg.

I 2021 beholdt Alice så vidt førsteplassen, og det var bare et tidsspørsmål før navnet ville måtte gi tapt på topp-plasseringen. Men at navnet skulle havne så langt ned som åttendeplass var det nok få som hadde trodd.

– For jentene ser vi at Astrid endelig har kommet på topp, etter flere år på gode plasser. Blant annet tredjeplass i 2019, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

I en pressemelding fra Statistikmyndigheten SCB i Sverige skriver de at det er første gangen Astrid topper listen i Sverige.

Astrid er et navn som har klatret de siste årene. Det kom inn i topp 10 første gang i 2017, havnet på niendeplass i 2021, og topper nå listen for første gang, sier Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker ved SCB.

Nesten 22 prosent færre barn fikk navnet Alice i 2022 sammenlignet med året før.

For guttene kapret William topp-plasseringen, etter å ha vært på andreplass i 2021. Navnet har vært på førsteplass ni ganger tidligere, og har vært i topp 10 hvert år siden 1999.

Kometen Nils

Men det er altså guttenavnet Nils som er i fokus. Navnet gikk opp ti plasseringer, til 7. plass, fra 2021 til 2022. Og selv om det er vanskelig å vite sikkert hvorfor nettopp Nils økte så kraftig, har de en idé om hva som kan være forklaring – en forklaring vi også brukte her hjemme da Ingebrigtsen-brødrenes navn økte mye i bruk. Nettopp at vi velger navn på idrettsstjerner.

– Det er verdt å merke seg at navnet Nils økte i popularitet samme år som den svenske skøytestjernen Nils van der Poel tok dobbelt OL-gull, satte verdensrekord og vant både Bragdgullet og Jerringprisen, sier Andersson i pressemeldingen.

SCB har gitt ut navnestatistikk siden 1998, og Nils har aldri før vært i topp 10.

Men faktisk var det ikke Nils som økte mest blant guttene.

– Ingen navn økte mer i popularitet enn Ture, som ble gitt til 54 prosent flere gutter i fjor enn i 2021, sier Andersson.

Topp 10 jentenavn:

1. Astrid
2. Maja
3. Alma
4. Vera
5. Freja
6. Leah
7. Ella
8. Alice
9. Selma
10. Lilly

Topp 10 guttenavn:

1. William
2. Liam
3. Noah
4. Hugo
5. Oliver
6. Lucas
7. Nils
8. Matteo
9. Walter
10. August

Kilde: SCB

Blir Vera og Leah de neste toppnavnene for jenter i Sverige?

Navneforsker Utne merker seg særlig Vera på 4. plass og Leah på 6. plass.

– Begge er navn som har steget mye de siste årene i Sverige. Kanskje vil de også nå enda høyere. Leah har ikke tidligere nådd samme høyder der som i Norge, sier han.

Utne merker seg at ganske mange av jentenavnene i topp 100 er navn som var mye brukt i Sverige tidlig på 1900-tallet, og dermed ser ut til å følge syklusen med at navn blir populære igjen etter rundt 100 år.

– I ti på topp gjelder det alle navnene unntatt Freja, sier han.

Utne trekker også fram gamle svenske tradisjonsnavn i topp 100, som Wilma, Märta, Lova, Lovisa og Majken.

Internasjonalt og typisk svensk i toppen for gutter

Det har vært en del omrokkering i toppen for gutter de siste årene. Men Utne ser to klare trender blant guttenavnene svenskene flokker seg rundt.

– Også for gutter er det mye kjent fra rundt år 1900, som August og Ludvig. Ser vi på hele topp 100 er det mange navn med gammel tradisjon i Sverige, slik som Malte, Olle, Ebbe, Love, Tage, Melker, Sixten og Algot, sier han.

Men det er verdt å merke seg at seks av navnene i topp ti også er populære i andre land – William, Liam, Noah, Hugo, Oliver og Lucas.

Hermer vi etter Sverige?

Tidligere var det sånn at navnetrender i Sverige smittet over på oss nordmenn. Nå ser det ut til at trendene gjerne er mer felles. I hvert fall for de navnene i den svenske toppen som vi allerede har fått sansen for.

– Mange av toppnavnene er allerede på vei opp hos oss, og er navn som også var mye brukt hos oss rundt år 1900. De mest aktuelle navnene for nordmenn kan være Astrid, Vera, Selma, Signe og Agnes for jenter og Nils, August og Alfred for gutter, tror Utne.

Navnene på vei opp i Sverige

For guttene mer enn doblet Ture bruken fra 2021 til 2022, mens Ronja økte med mer enn 40 prosent.

Ronja steg mye fra 2021 til 2022. Det hadde sunket ganske mye i 2021 og er nå tilbake der det var i 2021 og årene like før, sier Utne.

Her er navnene som økte mest, og som kanskje er de nye trendnavnene hos våre naboer i øst.

Jentenavn:

1. Ronja
2. Leona
3. Alba
4. My
5. Nellie
6. Lykke
7. Isabelle
8. Millie
9. Idun
10. Sally

Guttenavn:

1. Ture
2. Ted
3. Wilmer
4. Bill
5. Samuel
6. Elton
7. Levi
8. Nils
9. Dante
10 Tage

Færre samler seg om toppnavnene

En trend som ses i mange land nå, også i Norge og Sverige, er at stadig færre samler seg om de mest populære navnene. Tidligere var det en betydelig andel barn som fikk samme navnet et gitt år. Nå er det større spredning i navnevalgene.

– For jentene var det mer enn dobbelt så mange som fikk toppnavnet i 1998 sammenlignet med 2022. For guttene var forskjellen litt mindre, sier Andersson ved SCB.

I den svenske statistikken regnes hver skrivemåte som eget navn. I topp 100 for jenter finner vi blant annet Edit og Edith. I Norge har det vært vanlig å slå sammen ulike skrivemåter av samme navn.

På jakt etter et sjeldent navn?

Noen navn er populære i Sverige, men har ikke tatt av i Norge foreløpig. Disse navnene kan være supre å velge om du ønsker et ganske sjeldent navn til barnet ditt. Her er tips til navn som er brukt av færre enn 100 mennesker i Norge (per. 01.01.22):

Jentenavn: Leia, Meja, Lova, Lo, Bonnie, Cleo, Märta, Lovisa, Lovis, Svea, Wilda, Joline.

Guttenavn: Elton, Olle, Love, Melker, Dante, Ture, Sixten, Milton, Elis, Vide, Sigge, Folke, Alve, Vilgot, Otis, Algot, Aston, Bill.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: