Myrtle

Myrtle

Myrtle

Myrtle er et naturnavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 497 Sist oppdatert 22.02.21
Myrtle og Myrthle ble til jentenavn sent på 1800-tallet på engelsk. Det var hentet fra planten myrt på en tid da flere navn ble hentet fra navn på planter, slik som Daisy (margeritt), Ivy (eføy) og Poppy (valmue). Myrt er en prydbuske med mørkgrønne blanke blader, hvite blomster og svarte bær, og som vokser ute i varmere land enn i Norge.

Så populært er Myrtle:

11 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Myrtle i Norge og andre land:

Myrtle og Myrthle kom i bruk i Norge fra rundt år 1900. I 1910-folketellingen var det rundt 30 med varianter av disse navnene, blant dem 11 Myrtle og 3 Myrthle. Vi kan regne med at skrivemåtene ble brukt om hverandre. Noen var født i USA.

Den 01.01.2021 var det 11 jenter/kvinner med Myrtle som første eller eneste fornavn, 11 Myrthle, 21 Myrtel og 21 Myrthel.

I USA var Myrtle blant de 100 mest brukte jentenavnene fra 1900 til 1925. Siden sank navnet i bruk, og har vært ute av topp 1000 siden 1960-tallet.

Derfor fungerer Myrtle godt nå:

Myrtle kan bli brukt på grunn av litt tradisjon. Myrtle er dessuten blant navn som var brukt tidig på 1900-tallet. Flere navn fra den tiden blir nå ut over 2000-tallet tatt i bruk på nytt, slik som Hennine/Henny, Nellie/Nelly og Ella. Noen foreldre kan også bli inspirert fra andre land. At navnet er hentet fra navn på en prydbuske, kan også hjelpe til. Myrtle har bare stemte lyder. Blant dem er de populære konsonantene m og l.

Varianter av Myrtle:

Myrtel, Myrthe, Myrthel, Myrthild, Myrthle

Slik uttales Myrtle

MYRR-tel, på norsk

MYRT-el, der RT blir uttalt som én lyd som i «stort» på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge

MØØT-(ø)l, på britisk engelsk, der (ø) blir uttalt svakt eller ikke uttalt

MØØ(R)T-(ø)l, på amerikansk engelsk, der (R) blir uttalet som del av lange ØØ-lyden, og der (ø) blir uttalt svakt eller ikke uttalt

Navn i samme sjanger som Myrtle

Aime, Aristotle, Bentlee, Clarence, Detlef, Emmily, Fleur, Govert, Hartly, Hartløv, Hunter, Jorleif, Madly, Maine, Martyn, Meibel, Melany, Milde, Myra, Myrth, Najma, Ravdna, Tilman, Tonya, Vinter, Wenny, Wetle, Willie, Young, Zelma, Åsbjørn, Ørnulf

Du kjenner Myrtle fra:

Karakteren Moaning Myrtle i «Harry Potter»-universet, radiopersonlighet Myrtle K. Hilo, skuespiller Myrtle Sarrosa

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn inspirert av blomster, planter og trær
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: