Wetle

Wetle

Wetle

Wetle er klart mindre brukt enn skrivemåten Vetle. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 523 Sist oppdatert 21.09.20
Wetle er en variant av guttenavnet Vetle. Man regner med at Vetle kommer fra et gammel nordisk ord som betyr en som har levd en vinter. Det ble brukt om årsgamle bjørner. En annen forklaring er sjøfarende om vinteren. I dag oppfattes nok navnet som en dialektform av vesle (liten).

Så populært er Wetle:

16 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Wetle i Norge og andre land:

Wetle er i dag en lite brukt variant av Vetle. Tradisjonen til Vetle i Norge er ganske beskjeden. Navnet var i mange hundre år mest brukt vest i Telemark. I folketellingene i 1801, 1865 og 1900 var det rundt 80 nordmenn som het Vetle eller Wetle. I 1801 var flertallet ført inn som Wetle, ellers var Vetle klart vanligst.

Den 01.01.2020 hadde 15 gutter/menn Wetle som første eller eneste fornavn, og 3703 het Vetle. I alt 12 hadde Warg som etternavn.

Derfor fungerer Wetle godt nå:

Nordiske navn er populære nå, og Wetle lyder skikkelig norsk. Skrivemåten med W kan minne om gammel tradisjon. Navnet har de populære konsonantene v og l som går igjen i mange populære navn for tiden. Barneboken «Vetle og Vilde» (1995) kan også ha inspirert noen foreldre.

Varianter av Wetle:

Velle, Vetle, Vette

Slik uttales Wetle

VETT-le, med trykk på den første e-en

Navn i samme sjanger som Wetle

Anethe, Arnfin, Bjøro, Detlef, Ednar, Elisebet, Elsebet, Ewen, Geirulf, Gretar, Gunta, Jelle, Junie, Lillebjørn, Lowe, Marwel, Mateja, Myrtle, Oddborg, Oliwer, Owe, Petronela, Rommel, Swen, Tekla, Towe, Viveka, Wanessa, Wegar, Wendla, Wår, Yme

Du kjenner Wetle fra:

Trommeslager Wetle Holte, forfatter Wetle Holtan

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Navnetoppen i Finland 2023

Vi gjør oppmerksom på at dvv.fi, tilsvarende vårt ssb.no, ikke offentliggjør navnetoppen for hele befolkningen, men deler den i finskspråklig, svenskspråklig og andre morsmål...