Asslat

Asslat

Asslat

Ásslat er et samsisk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 180 Sist oppdatert 31.01.22
Ásslat er en nordsamisk form av Aslak, sammen med Aslat og Asllat. Aslak er et nordisk navn som som ble til i Skandinavia før år 1000. Det består av delen As, som er en variant av ås, som betyr gammel nordisk gud, og av lak, som betyr kamp.

Så populært er Asslat:

Bruk av navnet Asslat i Norge og andre land:

Asslat, og variantene Aslat og Asllat, har vært i bruk i nordsamisk fra rundt 1700-tallet, og da først og fremst muntlig, mens de samme personene oftest har vært registrert skriftlig med det norskspråklige navnet Aslak. Asslat har blitt tatt mer i bruk som offisiell skriftform fra sent på 1900-tallet.

Ved inngangen til 2022 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Asslat som første eller eneste fornavn, 13 Aslat og 5 Asllat.

Derfor fungerer Asslat godt nå:

Nordsamiske navneformer har blitt tatt mer i bruk for barn fra sent på 1900-tallet, først og fremst i familier med nordsamisk bakgrunn.

Varianter av Asslat:

Aslak, Aslat, Asllat

Slik uttales Asslat

AAS-slah

Navn i samme sjanger som Asslat

Agness, Andaras, Anta, Aslag, Athle, Caspara, Cati, Davvet, Ebla, Eljas, Erke, Gieril, Gunna, Gutnel, Ingir, Irmela, Ivvar, Joavnna, Johanas, Katriina, Laara, Lar, Marget, Margget, Masi, Michala, Neila, Nejla, Nillas, Pat, Ratna, Ristiinna, Sassan, Sofe, Solav, Sööfe, Tatevik, Vannessa

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Samiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Navnetoppen i Finland 2023

Vi gjør oppmerksom på at dvv.fi, tilsvarende vårt ssb.no, ikke offentliggjør navnetoppen for hele befolkningen, men deler den i finskspråklig, svenskspråklig og andre morsmål...