Leonarda

Leonarda

Leonarda

På jakt etter et sjeldent navn med lang tradisjon i Norge? Da kan Leonarda passe. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 447 Sist oppdatert 12.08.20
Leonarda er jenteform av Leonard. Leonard er et tysk navn, litt forenklet fra Leonhard. Første delen Leon har opphav i gresk for løve, og hard betyr hard også på tysk.

Så populært er Leonarda:

19 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Leonarda i Norge og andre land:

Leonarda og Leonharda var litt brukt i Norge sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Bruken økte fra sent i 1880-årene. Det kan være noe inspirert av Leonarda i Bjørnsons skuespill «Leonarda» fra 1879. I 1865 var det rundt 8 med varianter av navnet, 12 i 1875, 16 i 1885 og 94 i 1891.

I 1910-folketellingen var det rundt 85 til sammen med skrivemåtene Leonarda og Leonharda, omtrent likt fordelt. Fram til tidlig på 1900-tallet kan en regne med at disse skrivemåtene blir brukt om hverandre.

I løpet av 1900-tallet fikk rundt 90 navnet Leonarda og rundt 25 Leonharda. Tre av fire blant disse fikk det som andre fornavn.

Ved inngangen til 2020 var det 16 jenter/kvinner som het Leonarda som første eller eneste fornavn i Norge, og færre enn 4 eller ingen Leonharda.

Derfor fungerer Leonarda godt nå:

Navnet blir trolig helst brukt fordi det er et tradisjonsnavn. Det er blant tyske navn med gammel tradisjon i Norge og som er i bruk nå, som for eksempel Oda, Amalie, Hedvig, Mathilde, Emma og Othilie. At det ligner på de populære guttenavnene Leo og Leon kan også hjelpe til.

Leonarda har lyder foreldre liker. Det har bare stemte lyder, og særlig de tydelig stemte konsonantene l og n. Og det har to vokaler inntil hverandre (eo).

Navnet er foreløpig lite brukt på 2000-tallet.

Varianter av Leonarda:

Lennie, Leona, Leone, Leonharda, Leonhardine, Leonita

Slik uttales Leonarda

LEE-o-nar-da, på norsk og dansk

LE-å-nar-da er uttale på svensk, tysk og flere språk sør for Skandinavia

Navn i samme sjanger som Leonarda

Alfons, Andine, Anelia, Asgjerd, Bendt, Cristin, Dalina, Eldina, Eleonora, Filipp, Gunvar, Hilborg, Ingleif, Ivelina, Jacoba, Joana, Karo, Laiba, Leilah, Lovisa, Lydie, Madlen, Odelia, Oleif, Reinhart, Sigleif, Synve, Talette, Tonhild, Verona, Wilda, Zack

Du kjenner Leonarda fra:

Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill «Leonarda», filmen «Leonarda» av Luca Brinciotti, fotballspiller Leonarda Balog, volleyballspiller Leonarda Sgroot

Guttevariant(er) av Leonarda:

Lennart, Lennert, Lenny, Leonard, Leonhard, Leonhart

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: