Hæge er opphavlig en dialektform av Helga i Telemark og Setesdal. Helga er et gammelt nordisk navn fra mellomalderen. Det betyr hellig. Formen Hege kom særlig i bruk på 1900-tallet utenfor området det opprinnelige dialektområdet for Hæge. I det dialektområdet der Hæge var brukt fra gammelt av, har l-en ofte falt bort i noen sammenhenger, slik som i dette navnet.

Sist oppdatert: 19. april 2021

Så populært er Hæge:

61 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Hæge i Norge og andre land:

Hæge har fram til tidlig på 1900-tallet særlig vært brukt i Vest-Telemark og Setesdal. Formen har helst vært Hæge i dette området. Hege, helst med e, var mye brukt i hele landet i andre halvdelen av 1900-tallet, mest rundt 1970. Bruken er sannsynligvis noe inspirert av figuren Hege i romanen «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Hæge har vært lite brukt på 1900-tallet.

Den 01.01.2021 var det 61 jenter/kvinner med Hæge som første eller eneste fornavn, og 12 857 Hege.

Derfor fungerer Hæge godt nå:

Hæge med æ kan bli brukt fordi det er et tradisjonsnavn, og fordi det har nordisk opphav. Det er et kort og greit navn. Siden formen Hæge har vært lite brukt på mer enn hundre år, kan det passe som et alternativ til Hege som var mye brukt etter midten av 1900-tallet.

Varianter av Hæge:

Hege, Helga, Helle

Slik uttales Hæge

HÆÆ-ge, er eldre uttale

HEE-ge har vært vanlig uttale i det meste av landet på 1900-tallet og senere

Navn i samme sjanger som Hæge

Babæk, Borger, Erich, Ervin, Evi, Evin, Evita, Gertrud, Gunnel, Hartvig, Iril, Jørgine, Katia, Kelvin, Kittil, Krista, Lavin, Levin, Odne, Ofelia, Pær, Ravi, Silvija, Skander, Sunna, Thone, Thorill, Thurid, Vian, Vibeche, Vibekke, Vilija, Vilius, Villiam, Vilte, Vita, Viviann, Wally, Wibeche, Åsunn

Du kjenner Hæge fra:

Håndballspiller Hæge Fagerhus

Guttevariant(er) av Hæge:

Helge, Helgi, Helje

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn uten r

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelGløer
Neste artikkelHåken
DEL