Har du eller kjenner du en liten Emma eller Emil? Da er sjansen stor for at småen har mange navnesøsken rundt om i landet. Emma og Emil var nemlig de vanligste navnene i 2011.

Sist oppdatert: 25. januar 2012

For tredje år på rad troner Emma på toppen av listen over jentenavn. For guttene har Lucas og Emil byttet plass sånn at Emil nå er på topp. I fjor fikk 470 jenter navnet Emma, og 493 gutter navnet Emil. Det forteller at det fortsatt er stor variasjon av valg av navn. Bare 1,5 prosent av foreldrene valgte i fjor det mest populære navnet.

Det er fremdeles jentenavn som slutter på –a eller-ah som dominerer, og hele 52 prosent av jentene fikk i 2011 et slikt navn. Bibelbølgen på guttenavn ser derimot til å ha passert toppen, nå venter navneforskerne i spenning på hva den neste motebølgen er.

 

  Jentenavn   Guttenavn
1.

Emma

1. Emil
2. Nora/Norah 2. Lucas/Lukas
3. Sara/Sahra/Sarah 3. Mathias/Matias
4. Sofie/Sophie 4. William
5. Linnea/Linea 5. Magnus
6. Thea/Tea 6. Filip/Fillip/Philip/Phillip
7. Maja/Maia/Maya 7. Oliver
8. Emilie 8. Markus/Marcus
9. Ingrid 9. Noah/Noa
10. Julie 10. Tobias

Lurer du på fortsettelsen? Her får du topp 40 guttenavn og topp 40 jentenavn

Disse lå på navnetoppen i 2010

Ludvig og Olivia på vei opp
Noen navn er mer i vinden enn andre, og noen klatrer kjappere oppover listen. Fra 2010 til 2011 var det Ludvig og Mia som klatret mest i popularitet. Andre guttenavn på vei opp er Oscar, Theo, Matheo, Edvard, Liam, David, Mikkel, Ola og Fredrik. For jentene er det Madelen, Sofia, Anine, Amanda, Alma, Synne, Nora, Olivia og Agnes som hadde størst vekst fra 2010 til 2011 i tiillegg til Mia.

Les om foreldrene som fikk navnetrøbbel

Statistikerne liker derimot godt å se på større tidsspenn for å se hvilke navn som er i ferd med å bli populære, og ser vi på hvilke navn som har klatret mest de siste fem årene har vi Liam og Olivia på topp. Bak dem følger William, Leon, Matheo, Aksel, Lucas, Emil, Theo, Ludvig og Max. Bak Olivia kommer Alma, Sofia, Sofie, Linnea, Ella, Lilly, Lykke, Mia og Isabella.

Ønsker du å unngå navnetoppen, kan en idé være å se på hvilke navn som er på vei ned i popularitet. De navnene som falt fortest nedover på listen fra 2010 til 2011 var Daniel og Martine. Bak Daniel var Sander, Thomas, Sebastian, Markus, Lucas, William, Jonas, Oskar og Benjamin. Bak Martine finner vi Ingrid, Aurora, Oline, Linnea, Hedda, Ida, Anna, Kaja og Celina.

Ser vi også her på femårsperspektivet er det Jonas og Thea som har falt mest i popularitet. Bak Jonas finner vi Thomas, Sander, Andreas, Sebastian, Elias, Daniel, Martin, Even og Alexander. Bak Thea finner vi Malin, Andrea, Helene, Julie, Maria, Stine, Hedda, Maren og Sara.

Foreldrene holder hemmelig hvilket kjønn barnet har

Fylkesvise forskjeller
Selv om Emma og Emil topper på landsbasis, er de ikke de mest brukte navnene i alle landets fylker. I Østfold, Buskerud og Nordland var Linnea mest populært. Nora tok topp-plasseringen i Oslo, Buskerud, Vestfold og Rogaland. I Hedmark finner vi Hannah og Emilie på delt førsteplass. I Telemark og Troms har Sofie førsteplassen. I Finnmark var det flest jenter som fikk mavnet Thea. I Nord-Trøndelag fikk flest jenter navnet Sara, mens de i Sør-Trøndelag foretrakk navnet Leah. Litt sjarmerende er det jo at man i Aust-Agder hadde Emil og Ida på topp - et godt kjent søskenpar fra Lønneberget.

For guttene var det Lucas/Lukas som dominerte i flest fylker som ikke hadde Emil på topp. I Oslo hadde Mohammad en solid førsteplass for guttenavn. i Telemark, Rogaland og Hordaland fikk flest gutter navnet Mathias. I Akershus var det flest med navnet Oscar. I Hedmark foretrakk foreldre Sebastian, mens Liam og Casper delte førsteplassen i Vestfold. I Buskerud tronet Alexander øverst på listen. Og i Finnmark fikk flest gutter navnet Noah.

Lurer du på hvordan topp 20-listen ser ut for ditt fylke? Klikk på den aktuelle lenken under så får du svaret.

Østfold Akershus Oslo Hedmark Oppland
Buskerud Vestfold Telemark Aust-Agder Vest-Agder
Rogaland Hordaland Sogn og Fjordane Møre og Romsdal Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag Nordland Troms Finnmark  

Andre navn på topp i de store byene
Bærum regnes for å være det stedet i Oslo hvor navnetrendene starter, og ønsker du inspirasjon er kanskje Alexander og Maja navn å velge i tiden framover. Eller Mats, Selma eller Lovise som er på topplisten der. I Bergen er Markus og Sofie på topp, men vi finner også navnet Julian på listen. I Trondheim er det flere navn som dukker opp på listen som ikke er like populære i resten av landet. For selv om Emil og Nora topper listen, finner vi også Håkon, Ludvig, Matheo, Ola, Olav, Frida og Elise. I Stavanger er Jonas og Nora på topp, men navnene Lars og Iben har også sneket seg inn på topp 20.

Doble navn og etternavn
Siden 2003 har det vært lov til å kombinere foreldrenes etternavn med bindestrek, men i fjor stagnerte trenden og fortsatt får 7,8 prosent av barna slikt etternavn. Hele 57 prosent fikk mer enn ett slektsnavn. Statistisk sentralbyrå mener trenden med flere etternavn kan forklare at så få barn får mer enn ett fornavn. 26 prosent av jentene og 21,5 prosent av guttene fikk i fjor mer enn ett fornavn. Bare 1 prosent fikk fornavn med bindestrek.

Om barnet har to fornavn, er sjansene store for at navn nummer to for guttene er Alexander/Aleksander, André eller Johan. Jentene med to fornavn har vanligvis Sofie/Sophie, Marie eller Emilie som navn nummer to.

Hansen, Svendssen eller Johannessen? Nei takk. Det kan virke som om –sen navn taper når foreldrene skal velge etternavn til barna sine, for andelen –sen navn synker jevnt. I 2011 fikk 17,2 prosent av barna et –sen navn til etternavn. Blant voksne ser man også at –sen navnet gjerne viker når par gifter seg, og det er langt flere voksne menn med –sen navn enn kvinner.

Kommer Alice og Hugo til Norge?
Emil kjenner de fleste fra Lønneberget, og det er kanskje ikke overraskende at dette navnet nå er på topp i Norge. Vi tar nemlig etter vår nabo i øst når det kommer til navnevalg. Ser vi på topplisten i Sverige, kan vi derfor få en anelse om hva vi har i vente på navnefronten. I 2011 var Alice og William de mest brukte navnene på nyødte, og de neste på listen var Maja og Lucas, Elsa og Oscar, Julia og Hugo og Linnéa og Elias. Kanskje hotte tips for deg som venter en liten i 2012 og vil komme moten i forkjøpet?

Her er listen over de 30 mest populære navene i Sverige og Danmark

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelGravid med trillinger – bare Sebastian klarte seg
Neste artikkelTopp 40 jentenavn i 2011
DEL