BloggAmmehjelperbloggenRaynauds fenomen – hvite brystknopper

Raynauds fenomen – hvite brystknopper

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 7413

Hos noen mødre kan amming, eller faktisk bare berøring i seg selv, føre til at brystknoppene blir hvite eller blåaktige i fargen – samtidig som de kjenner en sviende smerte. Oftest kjennes det kun i selve brystknoppen, men noen kjenner det også innover i brystet. Det kan være et symptom på Raynauds fenomen.

Jeg har lyst til å skrive om dette fenomenet da det dukker opp mange henvendelser til oss i Ammehjelpen om dette, og for mange er dette en ukjent tilstand som kan forveksles med mange andre mer vanlige smerteopplevelser.

Svært smertefullt
Raynauds fenomen (uttales «reynåds»), eller «perifere vaskulære spasmer» som det også kalles, er svært smertefullt. Og noen ganger kan det være forklaringen på at det er vondt å amme – når sugetaket er sjekket, barnet dier effektivt og alt ser helt fint ut.

Men for deg føles det likevel vondt, og all berøring kan gi deg smerter. Det kan være særlig merkbart når du får kald luft på brystknoppene, for eksempel når du tar av deg en varm og god bh i kjølig rom. Kanskje er det vintersesongen som er skyld i at jeg har mange forespørsler om dette i disse dager?

Symptomer
Du trenger altså ikke amme for å kjenne det, og noen kjenner det ikke under selve ammingen, men etterpå når barnet slipper og den kalde luften igjen treffer brystknoppen. Det er typisk at det kjennes som brennende, stikkende smerte i selve brystknoppen, og den kan stikke innover i brystet. Brystknoppen får ofte en karakteristisk hvit eller blå farge etter amming samtidig med smertene, som normaliseres etter en liten stund. Det kommer av at blodtilførselen til brystknoppen delvis avstenges. Årsaken til den kommer straks!

Disse smertene kan veldig lett sammenlignes eller forveksles med symptomer på sopp, så prøv ut om tiltak mot Raynauds hjelper først. Noen opplever at de får symptomer på Raynauds etter at de har hatt sopp eller brystbetennelse.

Hva er egentlig Raynauds?
Det som forårsaker Raynauds er at små blodkar trekkes unormalt sammen. Vi kan kalle det spasmer eller krampetrekninger – derav navnet vaskulære (årer) spasmer (kramper). Men akkurat hvorfor dette skjer er det ingen sikre svar på. De som er plaget med Raynauds kan også ha hatt dette før graviditet, men ikke alltid.

Man kan på en måte skille litt mellom de som generelt er plaget med Raynauds, og de som har fått slike perifere vaskulære spasmer i brystknoppen først under graviditet og i ammeperioden. Raynauds kan nemlig også gi symptomer på fingre når de blir kalde, ved at de lett blir hvite/blå og veldig smertefulle ved kuldepåvirkning. Røykere har en større risiko for å bli plaget av Raynauds. Det har med nedsatt blodtilførsel å gjøre. I sjeldne tilfeller har denne tilstanden med underliggende sykdom å gjøre.

Tiltak
Men nå snakker vi amming, og hvordan dette påvirker deg i forhold til det.

Raynauds kan i stor grad påvirkes dersom barnet ikke har riktig sugetak. Overfølsomheten blir ikke akkurat bedre av det, og dermed er regel nummer én :


  • At du får hjelp til å sjekke ut dietaket aller først hvis du er plaget med smerter under amming. Raynauds forverres med feil dietak, men smerter under amming er oftest forårsaket av feil dietak i hovedsak, med eller uten vaskulære spasmer. God observasjon og ammeveiledning er alltid førsteprioritet.


Så til noen videre tips for å bedre disse vondtene, når du først er plaget av dette, har de typiske symptomene og barnet dier fint:

  • Hold brystene varme. Unngå lufttørking, dette gir kald luft på brystknoppene og påvirker disse uheldige sammentrekningene. Legg heller på en varmepakning som du har klar etter amming. Må du reise deg og hente den, så legger du håndflaten på brystet i mens – så du holder brystknoppen varm.

  • Ha litt olivenolje på fingrene dine, gni den inn så fingre og olje varmes opp og masser areola (innenfor bh-en så det er varmt og godt).

  • Fast massasje av området over brystet (rett på undersiden av kravebenet) kan hjelpe for å øke blodtilstrømningen til brystene etter amming.

  • Unngå røyking og overdrevent inntak av koffein.

  • Unngå klær som gnisser mot brystknoppene.

  • Kontakt lege dersom du er svært plaget og det ikke finnes tegn til bedring med disse rådene. Det finnes behandling for de mest utsatte, avhengig av årsaker også, men dette er en sak for fastlegen. Og be legen din kontakte Nasjonal kompetansetjeneste for amming dersom hun ønsker ekspertråd! Man skal ikke behøve å slutte med amming på grunn av smerter, da må man sørge for å få hjelp.


Husk at det ikke skal være vondt å amme, det finnes alltid en årsak til at det er vondt – og det er så godt som alltid hjelp å få! Spør helsesøster, fastlege eller oss her i Ammehjelpen om råd og hjelp, enten du har opplagte eller tilsynelatende uforklarlige smerter.

Varm klem fra ammehjelper Tonje

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: