BloggØkonomibloggen5 sparetips til høsten

5 sparetips til høsten

Økonomibloggen: Ingeborg Mong Andreassen, kommunikasjons- og markedsmedarbeider, Norsk Familieøkonomi 1728 Sist oppdatert 24.10.18
Strømprisene øker, boliglånsrentene settes opp, drivstoffprisene blir høyere og maten blir dyrere. I media kan vi lese at særlig småbarnsfamilier er spesielt utsatt når det blir dyrere å bo og leve. Jo tidligere en iverksetter tiltak for å bedre økonomien, jo lettere blir det når utgiftene gradvis øker.

Dette kan du gjøre for å kutte ned forbruket:

1. Bli mer bevisst på strømforbruket hjemme

Strøm må vi ha og er følgelig en utgiftspost vi ikke blir kvitt. Likevel kan posten reduseres ved noen enkle grep. Her kan for eksempel nevnes:

  • Senk temperaturen med noen få grader hjemme, eventuelt skru ned varmen i rom som dere bruker sjelden.
  • Reduser temperaturen om natten.
  • Monter tettelister rundt dører og vinduer, hvis sprekker gjør at kald luft trekker inn i boligen.

2. Flytt boliglånet til en annen bank

Er du ung boligeier, er det ikke sikkert du har en høyere boliglånsrente enn du bør ha, men det kan likevel være verdt å sjekke hvordan du ligger an. Dessuten er det snakk om et par minutters arbeid. Finn ut hvilken rente du har på lånet i dag, gå inn på rentebarometeret  og sammenlign din rente med renten i andre banker (husk at du må sammenligne tilbud innenfor samme belåningsgrad).

Hvis du kan få lavere rente i en annen bank, kan du først ringe egen bank og be om samme rente der. Får du nei fra banken, kan du søke om å få lån i banken(e) som kan gi deg et bedre tilbud. Får du et tilbud du ønsker å benytte deg av, ordner banken selve flyttingen for deg.

Sett av litt tid til denne jobben, så kan du potensielt spare deg for flere tusen kroner årlig. Her snakker vi om en god timebetaling!


3. Ta en gjennomgang av forsikringene

Det anbefales at man tar en gjennomgang av forsikringene omtrent én gang i året. Dette er ikke uten grunn, for her betaler mange mer enn de behøver. Be om tilbud fra minst tre ulike selskaper, og legg ved papirene på dine nåværende forsikringer. Stryk over prisen, så selskapene ikke vet hva du betaler i dag. Husk at det sjelden lønner seg å være lojal forsikringskunde.

4. Planlegg matbudsjettet nøye

For mange er utgifter til mat den eneste posten de har mulighet til å gjøre noe med. Noen har spart inn så mye de kan på andre områder, at alle utgiftene er nødvendige og uunngåelige. Matbudsjettet tåler som oftest endringer, så planlegg nøye og vær streng med deg selv. Gjennomfør matvarehandelen en eller to ganger i uken, både for større forutsigbarhet og færre impulskjøp.


5. Ha forutsigbarhet

Det er ikke bare matbudsjettet som kan gi deg større forutsigbarhet, men også på andre områder kan det lønne seg med faste rutiner og mønstre. Forutsigbarhet er spesielt viktig når den økonomiske situasjonen er vanskelig, og da kan man ta visse grep:


  • Spre utgiftene utover året, for å unngå at det samler seg opp mange utgifter som må betales samtidig. Sett opp avtalegiro og eFaktura der det er mulig.

  • Hold deg unna forbrukslån og kredittkort, som kan ødelegge et helt budsjett når rentene begynner å løpe.

  • Sett opp regnskap, og bruk det til å se hvor det brukes penger og hvor det kan kuttes ned på forbruket.


Lykke til!

Norsk familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: