Økonomi, rettigheter og stønaderHva er et vanlig husholdningsbudsjett for en familie?

Hva er et vanlig husholdningsbudsjett for en familie?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Eva Sørmo, økonomisk rådgiver 87511
Hvor mye penger bruker vi faktisk på mat og husholdning hver måned?

Dette er veldig individuelt, men dersom man ser på tall fra SIFO (Forbruksforskningsinstituttet SIFO), som er et referansebudsjett, vil en familie med to voksne (i alderen 31-50 år) og et barn på ett år ha en månedlig utgift til mat og drikke på 9370 kroner. Klær og sko vil i henhold til budsjettet ligge på 2370 kroner månedlig. Tar dere med alt det andre som barnehage, mediebruk, reise, personlig pleie, andre dagligvarer, lek og fritid, 1 el-bil og så videre, ligger den totale kostnaden på rundt 28 281 kroner månedlig.

Mange renteøkninger og stor prisstigning i 2023
Mange opplevde 2023 som et vanskelig år økonomisk, men mange renteøkninger og stigning i matvarepriser.

Vi lever ikke på gjennomsnittet
Det er viktig å huske at dette viser kostnadene for å opprettholde et rimelig forbruksnivå, og dette avviker ofte fra det man faktisk bruker. Vi lever ikke på et gjennomsnitt, og noen måneder bruker vi mer på ferie og fritid, og andre måneder bruker vi mer på for eksempel klær. Dere kan likevel spare mye dersom dere er oppmerksom på gode tilbud, og ikke minst er flinke til å lage maten hjemme.

Sjekk hvor mye penger SIFO mener dere bør bruke
Det kan være vanskelig å leve akkurat som et SIFO budsjett indikerer, men dere kan fint bruke det som et utgangspunkt for å se hvordan deres økonomi er, og eventuelt hvor dere kan spare i det daglige.

Her finner dere kalkulator hvor dere kan legge inn deres opplysninger.

Lag dere gjerne et eget budsjett for deres familie og se hvor dere kan spare litt penger. Det finnes gode budsjettapper som dere kan tilpasse egen økonomi.

SIFO-tallene brukes når du søker lån
Når dere søker boliglån i banken er det SIFO tall som blir brukt for å beregne hvor mye dere kan klare dere med i boliglån. Det er derfor viktig at dere ber om å få se regnestykket slik at dere kan vurdere om dette stemmer overens med deres økonomi. Selv om banken er villig til å strekke seg langt må dere huske at det er dere som skal leve med kostnadene i mange år.

Trenger dere råd om egen økonomi og budsjett kan dere ta kontakt med økonomiske rådgivere som kan hjelpe dere med dette.

Lykke til!

Hilsen Eva

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: