Hvor mye penger bruker vi faktisk på mat og husholdning hver måned?
Blogginnlegget er skrevet av seniorrådgiver Eva Sørmo i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomi

Dette er veldig individuelt, men dersom man ser på tall fra SIFO (Forbruksforskningsinstituttet SIFO), som er et referansebudsjett, vil en familie med to voksne og et barn på ett år ha en månedlig utgift til mat og drikke på 6310 kroner. Klær og sko vil i henhold til budsjettet ligge på 2060 kroner månedlig. Tar dere med alt det andre som mediebruk, reise, personlig pleie, andre dagligvarer, lek og fritid og så videre, ligger den totale kostnaden på rundt 21 400 kroner månedlig.

Vi lever ikke på gjennomsnittet
Det er viktig å huske at dette viser kostnadene for å opprettholde et rimelig forbruksnivå, og dette avviker ofte fra det man faktisk bruker. Vi lever ikke på et gjennomsnitt, og noen måneder bruker vi mer på ferie og fritid, og andre måneder bruker vi mer på for eksempel klær. Dere kan likevel spare mye dersom dere er oppmerksom på gode tilbud, og ikke minst er flinke til å lage maten hjemme.

Sjekk hvor mye penger SIFO mener dere bør bruke
Det kan være vanskelig å leve akkurat som et SIFO budsjett indikerer, men dere kan fint bruke det som et utgangspunkt for å se hvordan deres økonomi er, og eventuelt hvor dere kan spare i det daglige.

Her finner dere kalkulator hvor dere kan legge inn deres opplysninger.

Lag dere gjerne et eget budsjett for deres familie og se hvor dere kan spare litt penger. Det finnes gode budsjettapper som dere kan tilpasse egen økonomi.

SIFO-tallene brukes når du søker lån
Når dere søker boliglån i banken er det SIFO tall som blir brukt for å beregne hvor mye dere kan klare dere med i boliglån. Det er derfor viktig at dere ber om å få se regnestykket slik at dere kan vurdere om dette stemmer overens med deres økonomi. Selv om banken er villig til å strekke seg langt må dere huske at det er dere som skal leve med kostnadene i mange år.

Trenger dere råd om egen økonomi og budsjett kan dere ta kontakt med økonomiske rådgivere som kan hjelpe dere med dette.

Lykke til!

Hilsen Eva

Bloggen er publisert i samarbeid med norsk Familieøkonomi

Hva synes du om artikkelen?