BloggØkonomibloggenVenter du ditt første barn? Slik forbereder du deg økonomisk

Venter du ditt første barn? Slik forbereder du deg økonomisk

Det er lurt å bruke litt tid i graviditeten til å se over økonomien. Å få barn er slett ikke billig. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ingeborg Mong Andreassen, kommunikasjons- og markedsmedarbeider, Norsk Familieøkonomi 4931
Når man venter sitt første barn, er det mye som skal planlegges. Barnerommet skal gjøres klart, utstyr skal kjøpes og bøker skal leses. Samtidig som man forbereder seg mentalt på å bli forelder, bør man også tenke over hvordan man kan få kontroll på økonomien.

Nye utgifter

Med et barn følger også mange nye utgifter. Barn koster gjerne mer enn man forventer, og det kan derfor være lurt å få oversikt over de nye utgiftene. Ifølge SIFOs referansebudsjett koster babyen dere 33 190 kroner det første året, inkludert utstyr som gjerne kjøpes før fødselen. Flere vil mest sannsynlig bruke mer enn referansebudsjettet tilsier, men det kan være et greit referansepunkt.

Når man vet omtrent hvor mye ekstra man må ut med hver måned, kan man også begynne å planlegge. Eksempelvis kan man sette av et par tusenlapper hver måned, som tilsvarer det et barn kan koste. Da får man oppleve hvordan økonomien påvirkes, og man ser gjerne at man må kutte på andre utgifter.

Man bør også beregne hvor mye man planlegger å bruke på utstyr og lignende. Møbler til barnerommet, barnevogn, bilstol og alt det andre som følger med, vil gjøre et merkbart innhugg i økonomien. Er man tidlig ute, kan man gjøre gode bruktkupp eller kjøpe utstyr når det er på tilbud.

Snakk gjerne med foreldre som har erfaringer med hvilket utstyr du trenger, samt hva du ikke trenger. Da kan du unngå å kjøpe mye som ikke blir brukt. Mange får gaver av familie og venner, og man kan gjerne tipse de om hva man trenger av utstyr.

Fordeling av utgifter

Økonomi kan være et sensitivt tema, men det er viktig at dere snakker sammen om hvordan dere planlegger å fordele utgiftene som kommer. Dersom dere har store forskjeller på lønningene eller en av dere jobber deltid, vil det gjerne være naturlig for dere å fordele utgiftene deretter. Ofte er det kvinnen som handler inn utstyr og klær til barnet, og det kan derfor være lurt å bli enige om at dere bruker en felles konto når det gjelder disse utgiftene.

Når et nytt barn kommer til verden, kan det fort bli hektisk. Derfor kan det være en fordel å snakke om fordelingen av utgifter på forhånd.

Tenk over fremtidige planer

Skal dere kjøpe ny bolig? Pusse opp? Bytte jobb? Eller jobbe redusert? Dette er spørsmål som kan og bør tas opp når man planlegger for en ny hverdag. Det kan bli tøffere økonomisk enn antatt å kjøpe bolig samtidig som man får et barn man skal forsørge. Hvis økonomien tillater det, er det viktig å planlegge økonomien nøye, mens oppussing er noe man bør vurdere å utsette. Er man midt i jobbytte, er dette også noe man må tenke over. Her er det viktig å tenke over lønn, forsikringer og eventuelle måneder uten lønn.

Har dere allerede bestemt dere for at en av dere ønsker å jobbe redusert når barnet kommer, bør dette planlegges tidlig. Også her kan dere teste ut hvordan økonomien påvirkes ved å sette av ekstra hver måned, som tilsvarer så mye lønningen synker. I tillegg bør det settes av ekstra til pensjonen til den som jobber redusert, og begynner dere å sette av tidlig holder det med et mindre beløp.

Er dere samboere, bør dere skrive samboeravtale. Gjør dette før barnet kommer, så slipper dere å tenke på det. I samboeravtalen kan dere gjøre rede for hvem som eier hva, hvordan utgiftene fordeles, og hva som skjer ved et eventuelt brudd.

Dere må også huske å søke til Nav om foreldrepenger, og dette må gjøres senest fire til seks uker før du skal i permisjon.

Lykke til!

Bloggen er publisert i samarbeid med norsk Familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: