BloggØkonomibloggenSlik sparer du penger når du handler mat

Slik sparer du penger når du handler mat

Med god planlegging er det mye penger å spare på handling av mat til familien. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ingeborg Mong Andreassen, kommunikasjons- og markedsmedarbeider, Norsk Familieøkonomi 7043
En stor del av vårt månedlige forbruk går til mat. Mange bruker mer penger enn nødvendig på mathandelen, men med noen få grep kan du kutte på kostnadene. Alt som kreves er at du setter av litt tid til planlegging, og at du vet hvordan du kan følge med på gode tilbud.

Sett opp (mat)budsjett
Sett opp et budsjett, se hvor mye penger du har til mat, og planlegg ukemenyen ut fra dette. Da kan du lettere se hvor mye en middag bør koste, og hvor mye du har til annen mat (pålegg, brød, drikke, frokostblanding osv.). Involver gjerne de litt eldre barna i planleggingen!

Lag ukemeny
I en hektisk hverdag er det ikke alltid like lett å sette seg ned for å planlegge middager frem i tid, men det kan spare deg for tid og penger. Sett for eksempel av litt tid på søndag til å planlegge middagene for den kommende uken. Da kan du sørge for at middagene inneholder mange av de samme ingrediensene, slik at du både for brukt opp matvarene og så du slipper å kjøpe for mange ulike varer.

Følg med på gode tilbud
Enten du får tilbudsaviser i postkassen eller leser de på nett, kan det lønne seg å følge med om noen har tilbud på matvarer du ofte kjøper. Har butikken din tilbud på kjøttdeig? Kjøp flere og frys dem til senere. Men ikke la deg friste til å kjøpe mer enn nødvendig. Det er fort gjort å handle på en litt dyrere butikk for å benytte seg av et godt tilbud, for så å handle andre varer på full pris og dermed ende opp med å bruke mer enn det man skulle spare.


Last ned matapper
Ulike dagligvarekjeder har apper med personlige tilbud. Men den kanskje mest aktuelle er appen Mattilbud. Der er alle tilbudene til de største dagligvarekjedene samlet i en app. Du kan finne butikkene nær deg og velge ut fra hvilken butikk som har de beste tilbudene.Ukeshandel
Sett av en dag hvor du storhandler for hele uken. Mandag er et fint utgangspunkt for å handle inn til middagene for resten av uken. Med ukeshandel er det større sannsynlighet for å unngå småkjøp og impulskjøp grunnet tom mage. Ved å trekke kortet flere ganger for småkjøp ender det fort i større beløp som kunne vært unngått.


Se etter rimeligere alternativer
Det beste alternativet trenger ikke nødvendigvis å være det dyreste. Ofte har butikkene rimelige alternativer til dyre matvarer, og det er ikke alltid man smaker forskjell. Kiwi har FirstPrice og Rema 1000 har sitt eget merke, og begge er gode alternativer til dyrere merkevarer. I hverdagen er det ikke nødvendig å gå for de dyreste alternativene.


Restemiddager er topp
Har du mye middagsrester liggende i kjøleskapet? Hvis det samler seg opp rester i løpet av uka, kan en av middagene likeså godt være rester. Prøv å kast så lite mat som mulig, og gjør heller noe kreativt ut av restene. Har du gryterett til overs? Ha gryterett i pitabrød til neste middag!


Bloggen er publisert i samarbeid med norsk Familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: