Trøske er et problem som kan oppstå under hele ammeforløpet. Trøske bør behandles i samråd med lege, og behandlingen bør ikke utsettes.

Trøske er en gjærsopp som kan føre til problemer både hos mor og barn, vedvarende såre brystknopper er blant disse.

Trøske forekommer når som helst i ammeperioden, men er hyppigere sent i ammeforløpet enn tidlig. Ofte oppstår problemet etter at mor eller barn har tatt en antibiotikakur. Dersom mor har soppinfeksjon i skjeden, kan barnet også bli smittet under fødsel.

Brennende, glødende smerte
Hos barnet er typiske symptomer hvitt belegg ett eller flere steder i munnen (tunge, kinn, lepper), som ikke lar seg tørke av med en fuktig klut. Trøsken kan også sees som blankt, småknuppete bleieutslett i bleieområdet. Noen barn opplever ubehag ved diing når de har trøske. Da kan de bli urolige og masete ved brystet.

Trøskeangrep kan være smertefullt. Kvinnene beskriver gjerne smerten som brennende, glødende strenger fra brystknoppen og inn i brystet. Brystknoppene kan være sviende og brennende, i sjeldne tilfeller kan de i tillegg klø. Smerten i brystene kan være intens også utenom ammingen. Noen opplever at den avtar litt under amming, og forsterkes når barnet er ferdig med å suge. Andre symptomer er bringebærrøde, blanke brystknopper.

Noen kvinner opplever såpass smerte både under amming, og når brystene blir berørt, at de kan komme til å kvie seg for tett kroppskontakt. Dette kan i neste omgang gå ut over ammingen.

Søk behandling!
Har du mistanke om at du har trøske, bør du gå til helsesøster, så kan hun eventuelt henvise deg til lege. Det bør tas prøve fra brystknoppen, og av brystmelken, for å få avkreftet at problemet skyldes en bakterieinfeksjon. For i noen tilfeller opptrer både trøske og infeksjon samtidig. Det er også slik at trøsken kan gjøre brystknoppene ekstra sårbare, slik at det er enklere for bakterier å feste seg. I så fall kan bakterieinfeksjonen forsvinne uten behandling, når kvinnen blir behandlet mot trøske.

Ved trøske må både mor og barn behandles, selv om symptomer bare sees hos en av dem. Og dette er ikke en infeksjon hvor man kan vente og se om det går over av seg selv. Ikke bare kan det gå ut over melkeproduksjonen, det ser også ut som om trøsken ”biter seg fast” hvis man venter for lenge.

Dersom barnet kvier seg for å suge, og moren opplever forsterket smerte ved kontakt med brystene, kan dette føre til at en av dem, eller begge, kvier seg for ammingen. I verste fall kan dette føre til at barnet tar mindre melk av moren, noe som eventuelt kompenseres med tillegg. Og jo mindre melk barnet tar fra moren, jo mindre melk vil hun produsere, noe som i neste omgang fører til at man er i ferd med en uønsket avvenning.

Hele kuren
Antibiotika kjenner ikke forskjellen på de bakteriene som forårsaker betennelse og de bakteriene som holder sopp i sjakk. Når vi tar antibiotika vil denne derfor bekjempe også de beskyttende bakteriene i kroppen vår. Av den grunn får vi lettere sopp-problemer i forbindelse med antibiotikabehandling. Dette er en grunn for å være restriktiv med antibiotikabruk under amming.

Men dersom kvinnen har gått på en kur mot trøske i en uke, og fremdeles har vondt på grunn av bakterieinfeksjonen, kan det bli nødvendig å behandle denne direkte. Fordi dette krever individuell tilpassing må behandlingen avgjøres av lege i hvert enkelt tilfelle.

For å være sikker på å bli kvitt soppen, bør behandlingen vare i minimum 14 dager. Noen kvinner kan trenge behandling over lengre tid. Dette vurderes av behandlende lege.

Andre tiltak:

  • Bruk et nytt ammeinnlegg (for eksempel papir, lommetørkle, riv opp gammelt rent laken) etter hver amming i tiden du blir behandlet.
  • Med mindre ammeinnlegg av ull kan kokes, bør det ikke brukes mens man er under behandling mot trøske.
  • I behandlingsperioden skal bh, sengetøy og håndklær vaskes i minst 60 grader varmt vann.
  • Vask hendene nøye etter toalettbesøk og skifting av bleier.
  • Eventuelle smokker, flaskesmokker, biteringer og pumpeutstyr som er i kontakt med barnets munn og morens bryst, må kokes 10 minutter hver dag.
  • Melk som er pumpet ut i perioden med soppinfeksjon, bør ikke fryses og gis på et senere tidspunkt. Frysing dreper ikke sopp og det er usikkert om melken kan smitte barnet igjen, dersom den blir gitt etter at behandlingen er ferdig.

Fakta:

  • Trøske/Candida er en soppinfeksjon på brystet.
  • Både mor og barn bør behandles, medisin foreskrives av lege.
  • Behandlingen må ikke avbrytes før tiden selv om symptomene forsvinner.

Informasjonen er hentet fra Nasjonalt kompetansetjeneste for Amming ved Tine Greve, samt informasjonsskriv utarbeidet av Dr.med. Gro Nylander og Elisabeth Tufte, IBCLC.

Hva synes du om artikkelen?