BabySøvn10 kjappe om leggerutiner

10 kjappe om leggerutiner

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Rongved 164604
Gode leggerutiner er viktig for å skape et godt sovemiljø for små og store. Men hvordan får man det til? Caroline Lorentzen hos sovehjelp.no svarer på spørsmål om barn og leggerutiner.

1. Hvorfor trenger babyer og barn gode leggerutiner?

Barn lærer om livet gjennom hvilken rekkefølge ting skjer. Ting må gjentas mange ganger i samme rekkefølge slik at det gir mening. Kveldsrutinen er med på å hjelpe barnet til å forstå at nå kommer ”den lange søvnen” – natten.

Noen barn regulerer døgnet fint selv. Hvis barnet imidlertid ikke sovner om kvelden, våkner mange ganger i løpet av natten eller spiser/ammes mange ganger, er det er nødvendig å lage faste rutiner.

2. Hvor tidlig er det noe poeng i å starte med leggerutiner?

Man kan allerede etter to måneder lage trygge og fine rutiner hvis det er nødvendig. Det er viktig å alltid se hele situasjonen under ett, og vurdere ut fra det. De fire til seks første månedene er det fint å følge barnets rytme, hvis mor og barn er friske og foreldrene har overskudd til det. Noen lar barnet styre amming og søvn lenger, og hvis det funker, er det helt greit.

Det finnes ingen fasit, og det er alltid mulig å finne en fin løsning som passer den enkelte familie.

3. Når kan man forvente at en baby kan «finne søvnen selv» og er dette alltid et mål?

Noen barn finner søvnen selv, mens andre trenger hjelp. Man kan lære barn å finne søvnen selv allerede fra to måneders alder. Men er det et mål i seg selv? Jeg synes ikke det. Det er utrolig mye kos og nærhet i å hjelpe barnet i søvn. Hvis man liker det, så nyt det mens det varer!

4. Hva er de vanligste grunnene til at større barn ikke vil legge seg om kvelden?

Leggerutinen må være fast og forutsigbar slik at barnet alltid vet hva som skal skje.
Barn i barnehagen som har lange dager vil av og til ikke legge seg fordi de har lyst til å være mer sammen med foreldrene sine.

TV-titting som fyller hodet med mange inntrykk kan også gjøre det vanskelig å sovne. Mat og søvn hører også sammen. Har man spist for lite kan det være vanskelig å sovne. Stemningen i huset kan også påvirke barns innsovning.

5. Er det en god idé å la babyen skrike seg i søvn, dette skal jo være så effektivt?

Man skal ikke forlate et gråtende barn. På Midtimellom-senteret er vi sterkt imot Ferbers metode eller ”skrikekurer”. Gråten er barnets eneste språk og må tas på alvor.

Hvis dere som foreldre begynner å bli utslitt, må dere heller vurdere å fordele arbeidet og sove på skift. Det er viktig at det blir flest mulig hvile på alle i familien.

Hvordan får barnet til å sove? Lytt til podcast med helsesøster Maria Otter her:


6. Mange babyer skriker og gråter i stedet for å sovne når de er trøtte, selv om man prøver å trøste dem. Hva gjør man da?

Det finnes barn som selv ved bæring og rugging trenger å gråte før de sovner. Dette kan man ikke gjøre noe med og det er bare slik noen barn er. Hvis det skyldes at barnet er overtrett kan man prøve å legge barnet litt før og se om det hjelper. Men igjen – det er viktig å ikke forlate barnet.

7. Andre foreldre opplever at leggingen er krevende (f.eks. at barnet må samsove eller bare vil legges av den ene forelderen). Hvilke råd har du til disse foreldrene?

Det viktigste ved leggingen er at den er godt forberedt og at foreldrene er trygge i sin avgjørelse om hvordan den skal gjennomføres.

Hvis barnet bare vil sove med en av foreldrene inntil seg, kan det læres om. Forbered barnet på overgangen, og støtt og hjelp barnet til å finne søvnen ved å sitte nær og eventuelt holde barnet i hånden eller stryke det på ryggen.

Etterhvert vil dere kunne trekke dere litt mer bort, slik at barnet til slutt sovner uten noen stimuli. Dette vil ta noen dager.

Hvis det er slik at barnet kun vil legges av én av foreldrene, har barnet på en måte blitt gitt styringen. Det er vi voksne som skal ta slike valg, ikke barnet. Hvis man gir etter, vil det gi barnet et signal om at den andre forelderen ikke får det til.

Forbered barnet på at i kveld er det den andre forelderen som skal legge deg, og stå løpet ut. Det vil nok komme noen protester, noe som kan være forståelig, men det er trygt og godt å bli lagt av begge foreldrene. Det er også viktig i forhold til fordeling av ansvar foreldrene i mellom.


8. Hva kan man gjøre med barn som våkner mange ganger etter det er lagt?

Alle mennesker våkner mange ganger hver natt, men vi har lært oss å snu oss rundt og sovne igjen. Dette er ikke like lett for små barn, og da må vi støtte dem så godt vi kan med å være der.

Husk at barn som ikke sover, faktisk ikke klarer det. Det er ikke trass eller av vond vilje at de ikke sover. Kanskje har det fysiske plager som smerter i rygg eller nakke; mage- og tarmproblemer; ørebetennelse eller refluks. Hvis barnet ikke har fysiske plager, kan årsaken være psykisk betinget. Barnet kan oppleve en redsel for å bli forlatt; ha erindring av smerte og vanskelige opplevelser tidligere i livet, eller det kan ha mareritt.

Det er viktig å beholde roen når man skal hjelpe barnet til å sovne igjen. Det er ikke lett å sovne hvis mor eller far er sinte og frustrerte.

Et lite lys på rommet kan også hjelpe. Det gjør at barnet letter kan orientere seg når det våkner. Noen sverger til å ha på litt lyder, som radio eller tv, utenfor rommet, slik at barnet ikke våkner av hver minste lyd.

9. Hvilke ”feil” har foreldrene du møter oftest begått?

Foreldre jeg møter har prøvd så godt de kan ut fra det de vet. Mange ganger har de gjort ting helt riktig, men opplever at det nå ikke er hensiktsmessig å gjøre det lenger.

Det som er vondere er hvis foreldre har gjort ting de angrer på, f.eks latt barnet gråte alene over tid, noe de ofte har fått råd om og følt at var eneste utvei.

Man har hver dag en ny sjanse til å rette opp i det man har gjort feil. Si til barnet at det man gjorde var feil og at man ikke visste bedre. At man er lei seg for det og at man nå skal gjøre ting annerledes. Selv spedbarn forstår – man skal aldri undervurdere hva spedbarn får med seg. Hvis man ikke tror det, så er det uansett godt å få løftet den dårlige samvittigheten fra hjertet.


10. Hvilke råd gir du oftest til foreldre?

Følg magefølelsen! Finn ut hva slags familie dere ønsker å være.

Prøv å ikke snakk om søvnproblemet med hverandre eller andre hvis det ikke er i en diskusjon om hvordan løse problemet. Det er et problem som hører natten til. Ikke fyll dagen med det også. Det er heller ikke godt for barnet å høre at de er årsaken til at foreldrene er så slitne.

Det kan være lurt å holde valgene dere tar for søvn og omsorg for deres barn for dere selv! Ikke la andre kommentere eller kritisere valgene deres.

Fordel ansvar og arbeid, slik at det er forutsigbart for dere. Da er det lettere å få hvilt og gjort andre ting. Avtal gjerne på morgenen hvem som skal legge/passe barnet om natten.

Behold roen. Barn og spesielt spedbarn er fantastiske til å lese stemninger og følelsene våre. I en trygg og rolig stemning er det lettere å sovne.

Ungå å "overta" barnet i en leggesituasjon. Den som begynner leggingen bør avslutte også. Barnet blir usikkernår man bytter da det gir et signal om at den forelderen som "gir seg", ikke kan få det til, og at den andre må redde situasjonen.

Svarene er gitt av søvnterapeut Caroline Lorentzen ved sovehjelp.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: