BabySlik legger du babyen når den skal sove

Slik legger du babyen når den skal sove

Sov godt, lille skatt. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 202816
Hvordan skaper du et godt og trygt sovemiljø for babyen? Og hvordan får du den til å sove? Vi har spurt to eksperter.

Alle rådene gjelder for friske barn.

Lag gode leggerutiner tidlig

Fra babyen er cirka seks uker gammel mener søvnterapeut Karin Naphaug at den bør legges i egen seng, dersom babyen har samsovet med foreldrene de første ukene. Ved tremånedersalder har babyen utviklet en søvnsyklus, og det er lettere å innarbeide rutiner – med faste tider for blant annet mat og søvn. Når babyen er seks måneder gammel mener Naphaug at babyen bør hjelpes til å finne søvnen selv ved å legges i våken tilstand uten for mye stimuli. Hun understreker at babyer flest liker faste rutiner fordi de skaper forutsigbarhet. Naphaug mener også at det er lurt å innøve gode sovevaner tidlig som kan overføres til andre, for eksempel når barnet skal ha barnevakt eller sove borte.

Fast leggetid hele det første året

Babyer vet ikke forskjell på hverdag, helg og ferie. Naphaug mener at foreldre bør la klokka styre leggetiden, ikke babyen. Fast leggetid hver dag skaper forventninger og rutiner. Naphaug mener også at du ikke bør drøye kvelden for lenge – babyer på tre måneder kan med fordel være i seng i god tid før din leggetid.

Les også: 10 kjappe om leggerutiner

Ro ned før leggetid

Den siste timen før leggetid bør være en rolig stund. Fjern skjermer og andre ting som stjeler babyens oppmerksomhet.

Legg barnet mens det er våkent

Barn som får mye stimuli som byssing, eller å sovne ved brystet eller med flaske, blir fort vant til dette – og forbinder dette med å sove. Naphaug anbefaler å gravis redusere denne ekstra stimulien slik at babyen klarer å finne søvnen selv. Kanskje kan babyen bysses i sengen i en overgangsperiode? Det viktigste er at babyen hele tiden føler seg trygg, og at mamma/pappa er der og trøster den.

Ikke forstyrr babyer som prøver å sovne

Naphaug tror mange foreldre gjør barna sine en bjørnetjeneste når de iler til så snart babyen klynker. Hun anbefaler foreldre å gi barna ro – og sjans til å klare å noe seg ned selv. Når babyen er seks måneder eller eldre, mener hun du godt kan sitte på en stol vendt fra babyen og snakke rolig til den, eller gå litt inn og ut hvis babyen trenger det. Men at foreldrene gradvis må trekke seg mer og mer unna, og gi babyen en sjanse til å sovne selv. Når babyen sover på ryggen er risikoen også liten for at den får noe som dekker ansiktet, og dermed luftveiene. Babyer som gulper vil klare å snu hodet til siden, så det trenger man ikke å bekymre seg for. Eventuelt man heve hodeenden på sengen noe.

Les også: Blir man født morgenfugl eller nattugle?

Legg babyen til å sove på ryggen

De fleste vet at babyen skal legges til å sove på ryggen. Det er det absolutt viktigste tiltaket for å redusere risikoen for krybbedød. Andre viktige tiltak er å unngå overoppheting og røyking. Når babyen sover på magen, sover den tyngre og lengre, og reagerer saktere. Det innebærer at babyen risikerer å overse signaler fra egen kropp – for eksempel om mangel på surstoff. Babyer skal fra naturens side ikke sove så tungt.

Hva om babyen snur seg fra rygg til mage?

Du bør alltid legge babyen i ryggleie. Selv om den snur seg umiddelbart. Trine Giving Kalstad i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) vet ikke hvorfor rutinen i seg selv virker forebyggende, men sier at studier har påvist en sammenheng. Men når babyen er stor nok til å klare å snu seg, trenger du ikke å snu den tilbake. Da er babyen gammel nok til å klare det selv. Å snu babyen vil bare forstyrre.

Les også: Vær bestemt ved leggetid

Hvordan får barnet til å sove? Lytt til podcast med helsesykepleier Maria Otter her:


Trangt og lunt, eller luftig?

Her er Naphaug og Giving Kalstad uenige. Mens Naphaug mener babyen føler seg tryggere når sovemiljøet minner mest mulig om den trange og trygge livmorhulen, mener Giving Kalstad at det er tryggest når det er luftig rundt babyen. Mange ruller sammen helsetepper eller annet som de legger inntil babyen for å støtte opp om sovestillingen, eller for å gjøre sengen lunere. Naphaug mener mange babyer sover bedre sånn. Det finnes også tøyslanger som kan legges rundt babyens hode og overkropp, uten at det er fare for at babyen får noe over seg. Giving Kalstad advarer mot at sammenrullede tepper kan bli til hinder hvis barnet ruller over og ikke klarer å rulle tilbake. Hun sier også at man risikerer at babyen får disse teppene over seg på noe vis. Giving Kalstad synes du godt også kan droppe pute til babyen. Hun mener at trygghetsfølelsen babyen opplever ved en lun soveplass kan gå på bekostning av den sikkerhetsmessige tryggheten.

Pass på at det ikke er for varmt i rommet/sengen

Ideell soveromstemperatur når babyen har passert tre måneder er 16 til 18 grader. Naphaug fraråder særlig høyere temperatur enn det. Giving Kalstad mener det er like viktig å sørge for at det ikke blir for varmt oppi sengen. Hun sier at overoppheting er like farlig for babyen som røyking. Det er flere faktorer som virker inn på krybbedød, men ryggleie og å unngå overoppheting er de to viktigste.

Spilledåse eller uro over sengen?

Naphaug mener disse kan forstyrre mer enn å være til hjelp. Hun råder foreldre til å fjerne dem fra babyens seng, og begunner det med at babyen ikke bør bli vant til musikk for å sove.

Les også: Pass på at barnet ditt får nok søvn

Ikke fyll babyens seng med kosedyr og/eller andre ting

Kosedyr er søte og myke, men ett er mer enn nok, ifølge Naphaug. Giving Kalstad råder foreldre til å droppe dem helt – fordi studier har vist at de kan gjøre det for trangt rundt babyen. Noen legger også noe som lukter mamma oppi babyens seng for at den lettere skal sovne. Naphaug anbefaler at det i så fall er noe lite – et skjerf eller en t-skjorte vil være for stort, og vil dessuten kunne utgjøre en kvelningsfare.

Koseklut – greit eller ikke?

Naphaug sier en koseklut er greit, og mener babyen vil snu hodet bort om den skulle bli et problem. Giving Kalstad mener det beste er å ikke venne babyen til å trenge en slik klut.

Babyen kan godt bruke smokk

Smokk har vist seg å ha en beskyttende effekt med tanke på krybbedød. Smokken kan hindre at babyen får ansiktet langt ned i madrassen i mageleie, og  gjøre at babyen gjerne puster bedre når den sutter. Men – smokken skal brukes når babyen skal sovne, og ammingen bør være vel etablert før man starter med smokk. Selv om det er en positiv effekt ved smokkbruk, er den liten, og det øker ikke krybbedødrisikoen om babyen ikke bruker smokk.

Les også: Den store løgnen om søvn

Sprinkelbeskytter – fordel eller ulempe?

Naphaug mener sprinkelbeskyttere gjør sengen lunere, slik at det blir lettere for babyen å sovne. Giving Kalstad sier at sprinkelbeskytteren kan øke risikoen for kryddedød noe, og mener den godt kan unngås hvis man ønsker å skape et optimalt sovemiljø.

Trenger du egentlig sengehimmel?

Giving Kalstad sier at bruk av sengehimmel kan minne litt om å henge teppe foran åpningen på vognen. Det kan fort bli varmt i sengen, og det er fare for at babyen puster inn og ut den samme luften, i stedet for jevnlig sirkulasjon av luft rundt babyen. Stort sett dekker sengehimlene lite av sengen, og er i tynt stoff. Men så kommer spørsmålet – hva er formålet med himmelen? Trenger du den egentlig i det hele tatt? Også Naphaug synes du med fordel kan droppe sengehimmelen.

Sørg for at madrassen er tilpasset sengen

En ren madrass etter gjeldende forskrifter som passer i sengen er viktig. Gamle madrasser bør unngås, og madrassen skal fylle ut sengerammen for å unngå at babyen kan komme i klem.

Les også: 100 enkle trinn for å legge et barn

Tepper, dyne eller babysafe?

Giving Kalstad sier at babydyner her til lands er så gode og lette at de trygt kan brukes. Babyen kan enkelt dytte den bort om den kommer i veien – forutsatt at du har valgt en dyne tilpasset babyens alder. I andre land, for eksempel i England og USA, frarådes bruk av dyne. En løsning kan være å feste dynen under madrassen slik at den er spent fast. Naphaug anbefaler å velge en litt større dyne slik at den kan spennes fast på begge sider. I andre land er det også vanlig å legge babyen nederst i fotenden med tepper eller dyner spent rundt det på denne måten. Både Giving Kalstad og Naphaug mener det kan være en god idé hvis du er bekymret eller babyen er syk. Naphaug slår også et slag for soveposer av typen babysafe. De finnes i ulike tykkelser alt etter årstid, og gjør at du ikke trenger dyne. Noen ønsker å bruke et helseteppe over posen.

Podcast om krybbedød. Gjest: Triner Giving Kalstad, Landsforeningen Uventet Barnedød:


Sengen trenger ikke å se koselig ut

Giving Kalstad mener det er mange myter ute og går når det kommer til hvordan babysengen skal se ut. Ofte får man servert bilder i reklame av søte babysenger som ikke nødvendigvis er trygge. Hun råder foreldre til å tenke gjennom hvem sitt behov man tar hensyn til – foreldrenes ønske om å skape en søt soveplass, eller babyens behov for en trygg soveplass. En trygg seng kan kanskje se litt kjedelig ut, men gjør det noe?

Forskjell på soving på dag og natt?

Naphaug mener det er viktig å skille mellom nattsoving og dagsoving. For at babyen skal produsere nok av søvnhormonet melatonin, er det viktig at det er mørkt når babyen skal sove på kvelden. Ro er også et stikkord. Når babyen sover på dagen, kan du også trekke for gardinene, men det gjør ikke noe om det ikke blir helt mørkt i rommet. Sover babyen ute i vogn på dagen, holder det å ha oppe kalesjen og dekke til med myggnetting. Pass på at babyen sover i skyggen når det er varmt ute.

Les også: Så mye bør barnet ditt sove på dagen

Ha ALDRI teppe foran vognen

Mange dekker til vognåpningen med et teppe for å gjøre det mørkt i vognen. Det er IKKE greit. Babyen kan fort bli overopphetet, og får ikke tilstrekkelig luftsirkulasjon rundt seg. Giving Kalstad sier at det er mye mer skadelig for babyen at det blir for varmt og tett enn at det blir for lyst. Naphaug minner også om at babyen ikke må bli for varm oppi vognen – av for eksempel dyner og tepper. La helst babyen sove i skygge når den sover i vogn.

Forlat ikke sovende barn i bilen

Biler blir fort fryktelig varme når det er sol. Tenk på dette når dere er på biltur i sommer – både når bilen er i bevegelse og i ro. Kle av babyen i bilstolen, og ta den alltid med deg når du forlater bilen. Selv om du bare skal være borte i noen minutter. Du vet aldri hva som kan skje, og temperaturen stiger forbausende fort i parkerte biler i varmen.

Kilder: Trine Giving Kalstad, fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB) og søvnterapeut Karin Naphaug i Sovekarin.no.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: