Amming er sunt og flott for alle parter så lenge det funker. Men hvs gjør man hvis man støter på problemer underveis? Blant andre Ammehjelpen bidrar med gode råd som kan hjelpe deg å amme så lenge du ønsker. 

Sist oppdatert: 22. november 2010

1. Min nyfødte har feil sugetak – det er akkurat som om hun ikke får tak på brystet, og jeg tror ikke hun får i seg nok melk.
Noen barn er født med kort tungebånd, som kan gi problemer med ammingen. Du kan merke at barnet sliter med å få tak, at det ikke blir tilfreds, at vektøkningen ikke er god nok og/eller at du ikke får tømt brystene. Ved mistanke om kort tungebånd, kontakt legen og få det sjekket. Det er en enkel prosedyre å klippe tungebåndet.

2. Jeg har så fryktelig såre bryster.
De første dagene etter fødsel blir mange såre. Kontroller at barnet har riktig sugetak. Luft brystvortene hyppig. Hvis ikke sårheten gir seg kan du rense det med saltvann (se instruksjoner her). Vær oppmerksom på at det er mulig å få sopp på brystvortene, så kontakt lege eller helsestasjon hvis sårheten ikke gir seg.

3. Min nyfødte ammer uavbrutt hele kvelden. Jeg er redd det betyr at han ikke får nok?
Det er helt vanlig å amme lenge på kveldstid de første ukene. Årsaken er ganske enkelt at man produserer mindre melk på kveldstid enn på dagtid. Det beste du kan gjøre, er å la barnet die så mye og lenge det vil. Legg heller til rette situasjonen slik at den er hyggelig for både deg og barnet. Husk at mange barn sover bedre om natten fordi de får ammet godt på kveldstid. Prøv å motstå fristelsen for å gi tillegg på flaske hvis ikke situasjonen er uutholdelig.

4. Min lille baby bare sover og sover, og jeg er redd hun ikke går opp i vekt. Hvordan kan jeg få henne til å kvikne til?
Mange slappe og søvnige barn sover fordi de ikke får nok melk og dermed ikke nok energi, så har du en søvnig type bør du sjekke vektoppgangen hos helsestasjonen. Du kan vekke barnet ved å skifte på det eller kle av det litt. For å unngå sovning under amming, kan du kile det på kinnet, på ryggraden, under foten eller i håndflaten. Bytt bryst ofte slik at melken renner lett. En nyfødt bør die 8 til 10 ganger i døgnet, og ha hyppige bæsjebleier. Er du bekymret, kontakt helsestasjonen.

5. Babyen min legger ikke nok på seg, og helsesøster mener jeg bør gi morsmelkerstatning i tillegg. Er det ingen vei utenom?
Det er mulig å prøve å øke melkeproduksjonen på egen hånd. Legg barnet til hyppigere, helst annenhver time, og legg inn ekstra amme-økter om natten. Har du mulighet, så dediker et par dager til å bare hvile deg, spise, drikke og amme.
Noen få kvinner har allikevel ikke nok melk, så husk at noe amming er bedre enn ingen amming.

6. Av forskjellige årsaker kan jeg ikke fullamme. Er det noen vits overhodet da?
Hvis du vil og orker, er det absolutt fordelaktig å delamme. Barnet utnytter morsmelkens helsegevinster også når det får den i mindre doser, og amming kan også være fordelaktig for mor. Så det er ingen grunn til å la være å amme bare litt.

7. Hjelp, jeg har fått tette melkeganger og er redd for brystbetennelse!
Tette melkeganger kjennetegnes ved harde, ømme klumper i brystene. Sørg for å tøm brystene ved hyppig amming i forskjellige stillinger. Barnet bør die aktivt i minst ti minutter, og minst annenhver time på dagtid og hver tredje time om natten. Funker ikke dét, bør du pumpe deg i tillegg slik at de harde kulene forsvinner. Hvis du har prøvd å selvbehandle i et døgn uten hell, bør du kontakte lege for å unngå at det blir betennelse i brystene.

8. Jeg har alt for mye melk, brystene flommer over så den lille ikke får tak, og når melken kommer, fosser det så han knapt klarer å svelge unna. Hva gjør jeg?
For å hjelpe på overproduksjon, anbefales det nå å tømme brystene helt ved pumping for så å amme hver tredje time i en kort periode. Dette kalles ”blokking” og du kan lese mer om hvordan du gjør dette her.

9. Babyen min hyler hver gang den blir lagt til, og vil bare ha det ene brystet. Er det noe galt?
De lærde strides rundt dette emnet. Enkelte mener at disse barna kan ha låsninger som blant annet kan skape smerter og problemer under amming. Slike låsninger kalles KISS-KID og du kan lese mer på www.kiss-kidd.no/. Virker det som om barnet ditt har vondt, kan det lønne seg å kontakte en fysioterapeut som er spesialist innen manuell terapi. Her er en oversikt over manuellterapeuter som behandler barn.

10. Babyen min på 8 måneder er totalt uinteressert i brystet, men jeg vil gjerne amme til ettårsdagen. Hvordan kan jeg få henne interessert?
Mange barn går igjennom faser der de ikke er interessert i å die, men dette betyr ikke at du må slutte helt. Tilbring så mye tid som mulig med babyen og sørg for å gi henne ekstra mye kos og fysisk nærhet. Prøv å slapp av og få ammingen til å bli en rolig og positiv stund for babyen. Sitt gjerne i et rolig rom med få ting som kan distrahere barnet. Dersom barnet sover rundt, kan det være fordelaktig å amme en gang på natten igjen, da mange barn dier best når de er søvnige. Ikke tving henne til å die, tenk heller at dette kan gå over. Melkeproduksjonen kan du opprettholde ved å pumpe.

For mer utfyllende svar på disse spørsmålene, se kildene: www.Ammehjelpen.no, www.kellymom.com, La Leche League International http://www.llli.org/

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSyk av mat – smitter gjennom morsmelken?
Neste artikkelMonica fikk SPA-overraskelse av samboeren
DEL