Babyen er kommet til verden og sover, bæsjer og spiser. Men hvor ofte skal den lille ammes, hvor lenge om gangen og hvordan vet du egentlig når babyen er mett?

Som nybakt mor sitter du gjerne med mange spørsmål om amming. Her får du svar på noen av dem.

Les også: Hvordan ammer jeg?

Hvor ofte skal du amme?
Her er det lurt å skille mellom de første døgnene etter fødselen og senere, når melkeproduksjonen har økt dramatisk. Ved fødselen er babyens magesekk på størrelse med en valnøtt. Noen minutter ved brystet fyller den opp, og det kan gå kort tid til neste måltid fordi den første melken, råmelken, er så lett fordøyelig. Råmelken kommer i små porsjoner, godt tilpasset magemål til nyfødte babyer.

Enkelte babyer er helt uinteresserte i mat det første døgnet, enten de har tatt brystet rett etter fødselen eller ikke. Andre babyer går rett til brystet og dier iherdig. En fullbåren, frisk baby som ikke vil ha mat, kan man trygt vente på, og gi den utmelket råmelk imens. Å presse den til brystet nytter simpelthen ikke, og kan utløse brystvegring til fortvilelse for både mor og barn. Sørg heller for god kroppskontakt med babyen mens du øver på håndmelking. La råmelken dryppe inn i babyens munn for å friste. Tilby brystet når babyen viser tegn til interesse: strekker på armer og bein, åpner øynene, beveger tungen, leter med hodet, sutter på hendene, lager korte, høyfrekvente “lokke­lyder”. Ikke vent helt til den gråter hvis du ser disse andre tegnene. Gråt er et av de seneste tegnene på sult.

Les også: Økedager – når barnet vil ha mer melk

12 ganger i døgnet er vanlig
De aller fleste babyer vil ta brystet mange ganger i løpet av døgnet, noen ganger for en lang stund, andre ganger for en liten oppkvikker. Vanligvis vil en ukegammel baby ha mat cirka 12 ganger i døgnet. Senere går mange over til sjeldnere måltider, mens noen fortsetter å die hyppig. Det finnes ikke noe “rett eller galt” – barn er ulike individer med ulike behov. Ingen babyer dier helt likt til hver amming, tvert om – de er akkurat som oss når vi spiser.

De som dier ofte i starten, sikrer matforsyningen sin i mange måneder fremover. Hvis babyen din ikke dier selv, er det viktig å komme raskt i gang med håndmelking de første døgnene. Hvis babyen fortsatt nøler når melkemengden har økt, kan det hende du har nytte av en pumpe, men neppe før. Unngå tåteflaske før babyen tar brystet godt. Gi melken med kopp eller skje.

Les også:

Han får ikke sugetak

Den nyfødte spiser hele tiden

Nyfødte babyer har ingen begrep om tid, og det enkleste er å glemme klokken selv og være sammen med babyen. Forskning har vist at babyer etablerer døgnrytme like fort av seg selv som om du bruker mye krefter på det – så bruk heller kreftene på noe annet! Hvis dere deler rom, vil din søvn og babyens følge hverandre, slik at du våkner med fulle bryst når babyen våkner av sult.

Hvor lenge ved puppen om gangen?
Det fins ingen “normal” lengde på et brystmåltid. Klokken kan ikke si om babyen er mett. Så lenge babyen har et godt og behagelig tak, ammer man til babyen slipper. Gjør det vondt, bør du avbryte med en gang og ordne problemet slik at babyen kan få die fritt.

Les også: Såre brystknopper er tegn på at noe er galt

Skal det gis av begge bryst til hvert måltid?
Også her er babyen eksperten. Hvis babyen er fornøyd etter én side, tilbyr du den andre siden neste gang babyen vil ha mat. Hvis babyen drikker ivrig en stund, for så å kikke seg rundt etter mer, kan du bytte bryst. Tvillingmødre greier seg jo med ett bryst per baby. Melkeproduksjonen regulerer seg fortest til babyens behov hvis du lar babyens signaler avgjøre. Og babyens behov varierer både med vekst og med tidspunktet på døgnet. Dette gjelder hele ammeperioden.

Fettinnholdet i melken fra et bryst øker jo lenger barnet dier på det. Hvis du bytter side uten at babyen har bedt om det, kan det forstyrre babyens mulighet til å forsyne seg med passelig mengde av næringsstoffene i melken. Tegn på dette er at babyen gulper mye, det blir fort urolig igjen etter amming, har hyppig, nesten vannaktig gul eller gulgrønn avføring, og vokser bra, men ser slankt ut. Dessuten vil du stadig ha melkespreng. La heller babyen bli ferdig før du eventuelt bytter side.

Barnet må gjerne ligge ved brystet så lenge det vil, men bruker det mange timer, kan det være fordi det ikke har effektivt nok tak. Da trenger du hjelp til å rette på teknikken.

Får babyen i seg nok mat?
Hvis babyen de første ukene spiser godt på eget initiativ så du kjenner at trykket i brystene blitt mindre, er våkent og interessert i omgivelsene, er lett å få kontakt med, og har avføring minst en gang om dagen, gjerne flere, er alt antagelig i orden. Det vil du også se når babyen blir veid på helsestasjonen.

Hvis babyen virker slapp og er vanskelig å få til å spise, bør det ha tilsyn, særlig hvis det går flere dager uten avføring. Sjelden eller lite avføring de første 6-8 ukene er ofte et tegn på for lite mat. De første dagene er babyens avføring som tjærelignende bek. Etter at beket har passert, vil babyen vanligvis ha minst én skikkelig porsjon gul, kornet avføring, samt 6–8 våte bleier per døgn. Etter de første ukene kan babyen ha avføring sjeldnere, noen ganger mye sjeldnere, uten at det er unormalt. Men en baby som i starten ikke har minst én bleie med avføring daglig, bør veies på helsestasjonen for å sjekke at den får nok mat. Du bør vite om babyens vekt er tilfredsstillende før du vurderer om den skal ha noe annet å spise. Amme gjerne oftere enn du har pleid inntil du får kontrollert vekten.

Hva synes du om artikkelen?