Babyen er kommet til verden og sover, bæsjer og spiser. Men hvor ofte skal den lille ammes, hvor lenge om gangen og hvordan vet du egentlig når babyen er mett?

Sist oppdatert: 30. november 2018

Som nybakt mor sitter du gjerne med mange spørsmål om amming. Her får du svar på noen av dem.

Les også: Hvordan ammer jeg?

Hvor ofte skal du amme?
Etter de første dagene og ukene vil mange barn gå over til sjeldnere måltider, mens noen fortsetter å die hyppig. Det finnes ikke noe rett og galt her – barn er individer med ulike behov. Ingen barn dier helt likt til hver amming tvert om er de akkurat som oss når vi spiser.

Les også: Økedager – når barnet vil ha mer melk

Hvor lenge skal du amme?

La barnet styre hyppigheten og varigheten av ammingen. Det finnes ingen «normal» lengde på et brystmåltid. Klokken kan ikke si om barnet er mett. Så lenge barnet har et godt og behagelig tak, ammer man til barnet slipper. Gjør det vondt, bør du avbryte med én gang og legge barnet til på nytt slik at det ikke gjør vondt.

Les også:

Han får ikke sugetak

Den nyfødte spiser hele tiden

Ett eller begge bryst?

Også her er barnet eksperten. Hvis barnet er fornøyd etter én side, tilbyr du den andre siden neste gang barnet vil ha mat. Hvis barnet drikker ivrig en stund, for så å kikke seg rundt etter mer, kan du bytte bryst. Tvillingmødre som ammer gir gjerne barna mat fra ett bryst hver, og det er som regel nok. Melkeproduksjonen regulerer seg raskest til barnets behov hvis du lar barnets signaler styre. Barnets behov varierer både med barnets vekst og med tidspunktet på døgnet. Dette gjelder hele ammeperioden.

Fettinnholdet i melken øker jo lenger barnet dier på brystet. La barnet bli ferdig med ett bryst før du eventuelt bytter side. Hvis du bytter side uten at barnet har bedt om det, kan det forstyrre barnets mulighet til å forsyne seg med passelig mengde av næringsstoffene i melken. Tegn på dette kan være at barnet gulper mye, blir fort urolig igjen etter amming, har hyppig og nesten vannaktig gul eller gulgrønn avføring, og vokser bra, men ser slankt ut. Dessuten vil noen mødre stadig ha melkespreng.

Barnet må gjerne ligge ved brystet så lenge det vil, men bruker det mange timer, kan det være fordi det ikke har effektivt nok sugetak. Da kan du trenger hjelp til å vurdere teknikken.

Tegn på at ammingen går bra den første uken etter fødselen:

  • Barnet våkner av seg selv og dier minst 8 ganger i løpet av 24 timer.
  • Barnet dier effektivt mellom 5 og 30 minutter til hvert måltid.
  • Barnet er vanligvis rolig og avslappet mens det spiser, og som oftest fornøyd etter å ha spist.
  • Barnet har både våte bleier og bæsjebleier – én eller flere per dag.
  • Ammingen oppleves som behagelig.
  • Når barnet er tre-fire dager gammelt og eldre, bør du kunne høre at barnet svelger hyppig under måltidet.

Grunner til å kontakte helsestasjonen:

  • Hvis barnet virker slapt og spiser sjeldnere enn 6 ganger i løpet av 24 timer.
  • Barnet ikke har våte bleier og/eller bæsjebleier.
  • Du tror barnet får for lite mat. Ved mistanke bør du kontakte helsestasjonen og kontrollere om barnets vekt er tilfredsstillende. Du kan gjerne amme oftere enn du har pleid til du får kontrollert vekten. Du kan også diskutere eventuelt tillegg med helsesøster.
  • Hvis barnet har et vekttap på 10 prosent av fødselsvekten eller mer, skal du og barnet følges tett opp av helsepersonell og få grundig ammeveildning. Dersom barnet ikke har tatt igjen fødselsvekten etter 21 dager, bør det undersøkes av lege.

Les også: Såre brystknopper er tegn på at noe er galt

Hva synes du om artikkelen?