Teksten er hentet fra Spedbarnsboken (59. utgave, 2025-2026) og er skrevet av spesialist i barnetannpleie, Anne Rønneberg ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.
Det er viktig å etablere gode vaner tidlig for å ivareta god munnhelse. Melketennene begynner å mineraliseres allerede ved 14. svangerskapsuke. Tidspunktet for når de første melketennene bryter frem kan imidlertid variere mye. Noen barn får dem svært tidlig, andre er sent ute. Vanligvis bryter de første melketennene frem i 6–10-månedersalderen, og alle 20 melketenner er som regel kommet frem i 2½–3-årsalderen.
Les også: 10 kjappe om tannfrembrudd
Tannutvikling
Det hender en meget sjelden gang at barn blir født med tenner. Det er da vanligvis de ordinære melketennene som er for tidlig ute. Det er ofte nødvendig å fjerne dem, fordi røttene ikke er ferdig utviklet og tennene er svært løse. Medfødte tenner vil også kunne føre til problemer ved ammingen. Ta da kontakt med Den offentlige tannhelsetjenesten der du bor.
I ukene før en ny tann bryter frem, er det ikke uvanlig at barn blir irritable, sikler og biter i alt som kan lindre irritasjon i tannkjøttet. Vanligvis er det ikke nødvendig med lindrende medisin, men en bitering eller lignende i hard gummi kan være til god hjelp.
Ofte er barn syke samtidig med et tannfrembrudd. Sammenhengen er tilfeldig, men vi kan ikke utelukke at febersykdom kan fremskynde frembrudd av tenner.
Mange små barn har hvitaktige kuler/knopper i slimhinnen på gommene før tennene kommer. Dette forsvinner av seg selv.
Kosthold
Tenner trenger de samme vitaminene og mineralene som skjelettet for å utvikle seg – det vil si et normalt sammensatt kosthold. Ved å legge omtanke i hva mor spiser og drikker i svangerskapet, og hva barnet spiser etter fødselen, sikres barnet en god tannutvikling.
Hvis tennene skulle bryte frem med hvite eller gule flekker, kan barnet ha en emaljeutviklingsforstyrrelse. Ta kontakt med Den offentlige tannhelsetjenesten på stedet der du bor.
Når barnet ikke lenger er spedbarn, bør vann innføres som tørstedrikk.
Les også: Ernæring 0 til 6 måneder og Ernæring fra 6 måneder til ettårsalderen
Tannsykdommer
Karies (tannråte, hull i tennene) kan forekomme allerede i barnets første leveår, og kan utgjøre en alvorlig trussel mot barnets munnhelse. Karies kan føre til smerte, nedsatt tygge-evne som kan gi barnet problemer med å spise, mulighet for bakterieinfeksjon i kjeven («tannbyll») og mulig skade på de permanente tennene som er under utvikling i kjevene.
Karies er vanligvis lett å forebygge, men svært vanskelig å behandle på barn under 3–4 år. Det kan være både ubehagelig og smertefullt når omfattende tannbehandling må gjennomføres. Undersøkelser viser at tannbehandlingsangst hos voksne kan skyldes tidkrevende og ubehagelige tann-behandlingsopplevelser i tidlige barneår.
Karies oppstår ved at sukkeret i mat og drikke blir spaltet av bakterier i tannbelegget (plakk). Det dannes da en syre i tannbelegget som løser opp emaljen, og over tid lager hull. Karies oppstår lettest der det er vanskelig å holde rent: mellom tennene og i furene i jekslenes tyggeflater.
Fortennene i overkjeven hos helt små barn har også lett for å få karies, særlig hvis barnet får sukkerholdig drikke om natten eller bruker smokk med noe søtt på. I slike tilfeller kan fortennene på kort tid bli så ødelagte at de må trekkes. Vann er riktig tørstedrikk om natten – både for barn og voksne.