BabyErnæring - for tidlig fødte

Ernæring – for tidlig fødte

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 7707 Sist oppdatert 28.01.05

Morsmelk er den beste ernæring til for tidlig fødte barn. Hyppig vektkontroll ved helsestasjonen, gjerne ukentlig den første tiden, gir foreldrene trygghet. Vektøkningen den første tiden etter hjemreisen bør være 150-250 gram pr. uke.

Introduksjon av fast føde som grøt og middag må ofte utsettes fordi barnet er umodent. Hvor lenge man skal vente med å gi fast føde, er avhengig av hvor mye for tidlig født barnet er. En tommelfingerregel er at man legger til samme antall uker som barnet er født for tidlig.

I Norge får for tidlig fødte barn tilskudd av folinsyre. Barn med fødselsvekt mindre enn 2500 gram (enkelte steder mindre enn 2000 gram) får 0,1 mg folinsyre daglig fra 4. levedag til 6-månedersalderen. Jerntilskudd gis som NeoFer mikstur fra 6 uker til 12 måneder for å unngå at barnet blir blodfattig (anemisk). Ellers anbefales vanlige vitaminer som Biovit.

Noen opplever at for tidlig fødte barn har treg avføring, særlig de som ernæres med morsmelkerstatning. Treg avføring kan skyldes umoden og svak tarmrefleks. Forsøk å unngå treg mage ved å tilsette malt eller sviskesaft til melken dersom dette er et problem.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: