PrøverEt barn er det eneste som mangler

Et barn er det eneste som mangler

Drømmen om en positiv graviditetstest er fortsatt like stor. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 7272

Vognen og babyklærne er på plass. Nå venter Hege (27) bare på at kjæresten skal bli klar for barn. Hun vet det kan ta sin tid. – Det kan bli belastende for parforholdet når man har ulike ønsker. Da blir det meg og deg, ikke oss, sier familieterapeut.

– Det å skulle få barn sammen må være en felles prosess. Et godt parforhold er det beste utgangspunktet for å bli omsorgsfulle foreldre. Men det hender at den ene er mer motivert enn den andre. Mye handler om forventninger. Går den ene parten inn i forholdet med forventning om å bli gravid, og den andre ikke, er risikoen for å bli skuffet stor, sier familieterapeut Tone Bråten.

Hun mener at par bør snakke ut om forventningene til familie på et tidlig tidspunkt.

Bråten kjenner ikke til Heges historie, og uttaler seg på generelt grunnlag.

Han vil ha barn – bare ikke ennå
Hege har drømt om barn i flere år allerede, og drømmen ble ikke mindre da hun og kjæresten i fjor ble uplanlagt gravide. Hege måtte ta abort nesten halvveis i svangerskapet, og sørger fortsatt over tapet av en datter. Men hun er klar for å bli gravid igjen. Når bare han blir med på tanken.

– Vi har snakket mye om det, og han forstår godt at jeg ønsker barn. Men han er ikke klar ennå. Han er i tvil på hvordan han vil takle farsrollen – om han vil få det til, sier Hege.

Hun er ikke i tvil om at han vil bli en god far. Og hun er sikker på at det er han som skal bli far til hennes barn. Å lure ham til å gjøre henne gravid, eller å gå fra ham for å få babydrømmen i oppfyllelse er ikke aktuelt. Så alt hun kan gjøre nå, er å vente. Men hun innrømmer at det har gått litt opp og ned i parforholdet.

Hege er ikke hennes egentlige navn. Det er endret av hensyn til paret.

Hun må respektere han – og han henne
Familieterapeut Bråten forteller at mange menn er flinkere til å nyte verdiene i parforholdet, i stedet for å se et barn som den siste brikken for å oppnå den perfekte lykken.

– Det er parforholdet, ikke barnet som limer oss sammen, sier hun.

Men det er ofte lettere sagt enn gjort å kose seg med det man har her og nå, mens drømmen er så sterk.

– Hun må respektere hans ønsker, men han må også ta hensyn til hennes ønsker. Hun vil trenge en ende på ventingen, og det vil være til hjelp om han kommer med noe konkret i forhold til tidsperspektiv. Det er vondt å gå i uvisshet og vente, sier Bråten.

Å få barn sammen eller ikke er et stort spørsmål, og det kan føre til tanker om hvorvidt man er rett for hverandre. Er han verdt å vente på?

Hege har barnevognen klar, og synes det er koselig at den står hjemme hos dem. Selv om hun helst skulle hatt et lite nurk å trille. Foto: privatDen biologiske klokken tikker
Mens Hege venter på at kjæresten skal gi klarsignalet, titter hun på babyklær og bleier. Navn til fremtidige barn er på plass, og hun er aktiv på ulike babynettsteder, blant annet Babyverden. Hun fyller 28 år i år, og merker at klokken tikker.

– Men den må jo bare tikke. Jeg kan ikke annet enn å vente på ham, sier hun.

Bråten skjønner at mange kvinner føler de begynner å få dårlig tid.

– Det er jo med rette. Mange venter lenge med å få barn, og det er en viss forventning og et press på kvinner at de skal få barn, særlig når de nærmer seg 30 år, sier hun.

Når så mange som opp mot hvert sjette par opplever å være ufrivillig barnløse, skjønner Bråten at kvinner opplever uro og angst om hvorvidt de vil klare å bli gravide om de drøyer det.

Les om fruktbarhet og alder

Gjelder ikke bare ved første barn
Problemstillingen om ønske å få barn eller ikke, gjelder ikke bare par som vurderer å få sitt første barn sammen. Også det å velge å få flere barn sammen kan utløse diskusjon og frustrasjon. Men Bråten mener mange burde ha tatt praten om antall allerede før førstemann var på vei.

– Men i dagens samfunn er det mange familier med mine, dine og våre barn. Å oppleve at partneren som har barn fra før, ikke ønsker seg flere slik at man får barn sammen, kan være veldig sårt. Og det kan også gjøre det vanskeligere for henne å knytte seg til barna han har fra før, sier Bråten.

Hvorfor ønsker hun et barn nå?
Et spørsmål Bråten stiller er; hvorfor ønsker hun seg barn akkurat nå? Er det noe annet som mangler? Bråten forteller at noen ønsker barn for å binde opp partneren – for å forsikre seg om han han ikke forlater henne. Noen får også såkalte reperasjonsbarn når forholdet går mot slutten. Uten at det nødvendigvis er redningen, ofte snarere tvert imot. Men mange har store drømmer om hva et barn vil innebære.

– I jobben min møter jeg par som er ufrivillig barnløse, og jeg ser at det er mange illusjoner om hvordan tilværelsen vil bli når barnet kommer. Det er en gave å bli foreldre, men det er også slitsomt. Det er derfor viktig å være to om oppgaven, sier hun.

Disse bittesmå sokkene håper Hege å få brukt på hennes lille baby en gang i framtiden. Foto: privatHege tror det vil bli vidunderlig
Familie og venner vet at Hege drømmer om barn, og hun har fått høre at hun nok kommer til å bli en god mor. Den kommentaren satte hun stor pris på. Hun gleder deg til både våkenetter, stell, kos og trilleturer.

– Det mangler bare et lite nurk i den vognen. Jeg håper det skjer snart. Og når det skjer, vil det føles vidunderlig. Jeg ønsker meg en baby mer enn noe annet, sier Hege.

I mellomtiden prater hun og kjæresten mye om babydrømmen. Senest denne uken. Men troen på seg selv som en god pappa sliter han med å finne.

Hege innrømmer det – hun er misunnelig på de som er gravide eller triller rundt på barnevogner. Hun ville jo så veldig gjerne vært en av dem.

– Jeg tør ikke å spå når det vil skje. Kanskje, kanskje, kanskje til neste år? sier Hege.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: