PrøverForberedelserPlanlegger dere en til?

Planlegger dere en til?

Det er spennende å planlegge familieforøkelse. Skjer det nå i sommer, tro? Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Maren Eriksen 5803

Har dere planer for sommeren? Spørsmålet kan romme så mye. Kanskje er planen å prøve å bli gravid? Sjansene er i så fall på deres side – for det er lettere å bli gravid i de lyse månedene.

Har dere kommet inn i en behagelig rutine med den første? Endelig sover barnet hele natten, dere er tilbake i jobb, og barnet trives i barnehagen. Dere har tid til parforholdet og venner igjen. Og så vurderer dere å begynne på nytt. Det er bare dere som foreldre som kan bestemme når (eller om) dere er klare til å få et barn til. Mange ytre faktorer kan virke inn, som økonomi og karrieremuligheter. Men mange bestemmer også tidspunktet ut fra hvor stor aldersforskjell de ideelt ønsker mellom barna.

Les mer om å bestemme seg for å få et barn til

Hvor stor aldersforskjell?
Det har gjennom alle tider vært synset og forsket på hvilken aldersforskjell som er best, uten å komme til noe entydig svar. Det ser imidlertid ut som om søsken oftest kommer med cirka tre års mellomrom, og leger og forskere hevder at dette også er den medisinsk mest gunstige aldersforskjellen. Men det er naturligvis dere som foreldre som bestemmer når dere mener tiden er inne for å prøve på nestemann.

Les mer om aldersforskjell mellom søsken

Før dere begynner å prøve
Hvor fort kroppen normaliserer seg etter en fødsel, varierer. Dere skal også være enige om avgjørelsen og være klare for å bli gravide. Slutter dere med prevensjon når sommerferien begynner, eller har dere tjuvstartet litt? Hvor lang tid det tar før kroppen er klar for å bli gravid, kan påvirkes av typen prevensjon dere har brukt.

Sjansen for å bli gravid er bare rundt 20 prosent hver syklus. Men statistisk sett tar det mellom fire og ti måneder å bli gravide for de fleste friske og fruktbare. Dermed kan våren bare bli en start på prøveprosessen.

Les mer om hvor lang tid det tar å bli gravid og finn ut når sjansen er størst.

Når dere først har bestemt dere for å prøve igjen, er det viktig å ta forholdsregler for å sikre en ny mageboer best mulig vilkår. Det betyr at du bør begynne å ta folat – helst allerede før dere begynner å prøve. Røyker du, er tiden inne for å slutte, og alkoholen får du klare seg uten framover.

Hva påvirker fruktbarheten?
Gikk det kjapt å bli gravid med førstemann, eller tok det lenger tid enn antatt? Selv om begge er friske, kan fruktbarheten endres over tid – ikke minst med kvinnens alder. Noen blir også overrasket når nestemann lar vente på seg. Heldigvis er sjansene større for å lykkes nå i sommer, for vi blir lettere gravid i lyse måneder og sol øker menns fertilitet.

Ønsker dere en lillesøster?
Mange ønsker seg barn av et bestemt kjønn – særlig om de har ett barn fra før, eller flere barn av samme kjønn. Da ønsker mange seg et barn av motsatt kjønn. Og selv om det for de fleste er viktigere med et friskt barn, går det jo an å ta grep for å øke sjansene for å få drømmen i oppfyllelse.

Noen hevder at kinesisk fødselskart kan fortelle deg hvilket kjønn barnet har ut fra når det ble unnfanget. Er du for eksempel 27 år og planlegger å bli gravid snart, får du jente om du blir gravid i mai eller juni, og gutt om du blir gravid i juli, august, september eller oktober. Finn ut hvilket kjønn du kan vente deg om du blir gravid i sommer!

Er det du eller mannen din som foreslo å prøve på nestemann? Var det hans idé, er sjansene størst for gutt, men var det din idé kan dere vente en jente, skal vi tro mytene og kjerringrådene. Ønsker dere en gutt, bør du også sove med puten mot nord.

Men visste du at svaret kanskje allerede er avtegnet i kommende storesøster eller storebrors nakke? Har dere barn fra før, kan dere se i barnets nakke om dere venter en gutt eller jente neste gang. Er det en rett linje, ventes en gutt. Formes håret i en spiss ned mot ryggen, blir det en jente.

Når blir termin?
Sjansen for å få en vårbaby er stor om dere begynner å prøve nå. Unnfangelse i disse dager gir nemlig termin i begynnelsen av april. Dermed har kan dere rekke å unnfange vårbabyen nå i sommer. Går du på p-piller, minipiller eller spiral, kan det være nødvendig med noen uker eller måneder, før syklusen stabiliserer seg etter prevensjonsslutt. Bruker dere kondom, kjenner du nok allerede syklusen din. Eggløsningskalkulatoren er et godt verktøy for å finne de mest fruktbare dagene i syklusen for å øke sjansene for å lykkes. Her kan du også plotte inn datoene for de neste ventede menstruasjonene og kartlegge alle de fruktbare fasene i sommer om du vil, og kanskje legge til rette for litt alenetid rundt de mest aktuelle tidspunktene?

Et godt utgangspunkt for familieforøkelse, er et godt parforhold.

Er det en spire der nå?
Sommeren er også en sosial tid. Derfor kan prøving og en eventuell graviditet skape utfordringer. Som for eksempel – hvorfor drikker du ikke hvitvin til rekene den sene sommerkvelden på terrassen med venninnene? Eller passer det egentlig å være tidlig gravid og kvalm på bilferien? Ser du for deg hvilke utfordringer du kan komme til å støte på, er det også enklere å ta forholdsregler, finne på gode unnskyldninger eller hva som skal til for å kunne holde en eventuell graviditet hemmelig i sommer.

Du som har vært gravid før, vet mer om hva som venter. Men ingen svangerskap er like, og svangerskapssymptomene kan godt være annerledes enn sist gang. Spenningen er likevel for mange like stor selv om man har opplevd det før – er jeg gravid?

Og skulle alt klaffe, så er det bare å gratulere!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: