Prøver– Skal jeg velge ham eller barn?

– Skal jeg velge ham eller barn?

Hva gjør du når du føler tiden renner ut og han ikke er klar? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Pernilla Gudmundsson 14180

Hva gjør du når du har funnet ditt livs kjærlighet, du lengter veldig etter barn, men tiden renner ut?

Ann-Sofie er 37 år og har vært sammen med Albert i åtte år. De er forlovet og bor sammen. Ann-Sofie har lengtet etter barn i noen år, men Albert er fem år yngre og synes ikke det har noen hast. Han føler ikke at han er klar, og ønsker at de skal vente.

– Det er ikke lett. Jeg elsker ham, men vil samtidig ikke la sjansen til å få barn gå fra meg. Hva skal jeg gjøre? Gjøre det slutt og sjekke opp noen på et utested? Lure ham? Det vil jeg ikke, sier hun.

Ann-Sofie tar tak rundt kaffekoppen, sukker og ser tomt ut gjennom vinduet på kafeen der vi møtes i Malmö.

– Jeg leste et sted at fertiliteten halveres etter fylte 36. Jeg har forsøkt å forklare ham det, men hans synes jeg bekymrer meg for mye, sier Ann-Sofie.

I begynnelsen av forholdet snakket de aldri om å få barn. Det var ikke aktuelt for Ann-Sofie da, for hun hadde ikke tenkt seg barn før hun hadde fylt 30 uansett. Å få en familie var selvsagt, men noe man gjorde senere.

Fått hjelp av venner
– Noen år etter at jeg ble 30 kom tankene snikende, og jeg bare forutsatte at det skulle kjennes naturlig for oss begge at vi skulle prøve. Jeg er mer enn klar til å gå et skritt videre i livet. Vi har tatt utdannelse, har gjort karriere og kan unne oss det meste. Vi reiser mye og har det moro sammen. Men noe mangler og jeg kjenner at jeg er redd for at jeg er på vei til å miste det, sier Ann-Sofie.

Noen av vennene deres kjenner til dilemmaet og har forsøkt å snakke med Albert.
– Jeg synes ikke det er riktig av ham å se bort fra alderen hennes. Ok, han kjenner seg ikke klar, og det er klart at det ikke er det beste utgangspunktet hvis du skal bli forelder. Men vil man noen gang kjenne seg klar til å bli forelder? Jeg gjorde ikke det, sier parets venn Peter på telefon.

Peter har selv to barn med Charlotte
– Det er vanskelig. Egentlig vil jeg ikke legge meg oppi det. Men når jeg ser hvor lei seg Ann-Sofie er, vil jeg gjerne få ham til å forstå. Men hvem skal få bestemme? Den som vil ha barn, eller den som ikke vil ha? Ingen ting er gitt og egentlig er begge alternativene dårlige, sier Charlotte.

Ann-Sofie har tenkt på alle alternativene, men er rådvill. Hva skal være viktigst – å forsøke å få barn eller å fortsette forholdet?

– Det er så absurd at jeg må tvinges til å velge. Dersom jeg velger muligheten til å få barn, må jeg gjøre det slutt med Albert og etterpå prøve å finne en partner som det kjennes riktig med og som vil ha barn. Det finnes jo ingen garantier for at man bare finner en slik person i løpet av et par år. Og jeg ville vært så knekt av savn etter Albert at jeg ville hatt vanskelig med å se etter noen andre, sier Ann-Sofie.

Følsomt spørsmål
Etter mange diskusjoner har emnet blitt vanskelig å snakke om og det påvirker forholdet negativt.

– Jeg kvier meg for å ta opp spørsmålet igjen. Men jeg tenker meg en tidsgrense på ett år, så får jeg stille et ultimatum. Men om han da nekter, hva gjør jeg så? Med tanke på hvor dårlig tid jeg føler at jeg har, gjenstår alternativet med å sjekke opp noen på byen og så få barnet selv. Det var ikke sånn jeg hadde sett livet for meg..

Alle personene i artikkelen heter egentlig noe annet.

 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: