– Dersom du holder deg til de mest kjente nettstedene, og i tillegg handler med kredittkort, er nettshopping ganske safe, sier kommunikasjonsrådgiver Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi på Bryne.

Sist oppdatert: 2. desember 2020

Karlin Moen mener du bør unngå å handle på nett med vanlig VISA-kort.
– Ved å bruke kredittkort har du en ekstra sikkerhet, og det er vanskeligere å tappe kontoen din for penger. Mange tror at det å betale med kredittkort handler om ta opp et slags lån for å kjøpe ting med penger du ikke har. I dag er ikke det alltid tilfelle. Mange bruker kredittkort kun for å få en sikkerhet, og betaler så fort regningen kommer, sier hun.

Å handle med kredittkort betyr heller ikke automatisk at det du kjøper blir dyrere.
– Som regel har du en liten stund på deg før rentene begynner å løpe. Betaler du innen denne perioden, løper det ingen renter. Sjekk gjerne ut vilkårene for kredittkort på flere steder før du skaffer deg et kredittkort, sier Moen.

Moen råder alle som skal kjøpe på nett til å bruke det betalingssystemet som står på nettstedet, som for eksempel PayPal på eBay.
– Ved å bruke slike betalingssystemer vil du ha en ekstra sikkerhet. Betalingssystemet betaler inn pengene til mottaker først etter at du har bekreftet at du har mottatt varen og er fornøyd, sier Moen. Og legger til at du bør lese vilkårene skikkelig før du handler, sier hun.– Vil du si netthandel er trygt?
– Hvis du bruker sunn fornuft og velger kjente nettbutikker, kan du gjøre gode kjøp. Det er mange som kjøper alle julegavene på nett. Det finnes mange gode tilbud, og nettsteder returnerer pengene om du ikke er fornøyd, sier Moen.

Hun mener vareutvalget er bra – også i mange norske nettbutikker.
– La oss si at du finner en flott jakke som du liker. Kanskje er den billigere i USA eller Storbritannia, men ekstra toll og merverdiavgift kan gjøre at den fort blir en del dyrere enn man tror, sier Moen.

– Dere får en del henvendelser fra privatpersoner angående netthandel. Hvilke spørsmål går mest igjen?
– Mange kontakter oss for å høre om butikken/nettstedet de vil kjøpe fra er trygt. I tillegg er det en del som lurer på hva de skal gjøre hvis de ikke får varen, sier Moen.

Én ting advarer hun folk mot.
– Det hender at svindlere sender mailer som ser ut som om de kommer fra et seriøst nettsted. Du får kanskje beskjed om at ikke alle kredittopplysningene dine ble registrert, og at de derfor ønsker at du registrerer alt på nytt. Ikke gjør det. Ta alltid kontakt med kundeservice av nettstedet for å få bekreftet om noen har sendt dere en slik mail, sier Moen.

Hva synes du om artikkelen?