BloggLær barna om økonomi

Lær barna om økonomi

Å lære barnet tidlig økonomi kan virke forebyggende i forhold til økonomiske problemer som voksne. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ingeborg Mong Andreassen, Norsk Familieøkonomi 1055 Sist oppdatert 15.09.17
Det føles kanskje ikke naturlig å skulle lære treåringen om økonomi, som er et vanskelig tema selv for mange voksne. Likevel kan det å introdusere barna for økonomi tidlig føre til mindre økonomiske problemer når de blir eldre.

Barn får lite undervisning om privatøkonomi i skolen, og dette kan lede til en mangel på forståelse for egen økonomi i senere alder. Stadig flere unge tar opp forbruks- og kredittlån for å dekke daglig forbruk, og det er derfor viktig at foreldrene lærer barn om økonomi fra ung alder. Her får du noen enkle tips til hvordan du kan lære ditt barn om økonomi.

Start tidlig. Barna bør lære om økonomi når de er små. Inkluder barna i hverdagen slik at de får noen referansepunkt å forholde seg til. Dersom barna er med på å betale i butikken forstår de at varer koster penger, selv om man ikke betaler kontant. I tillegg bør barna lære at de ikke kan få en ny leke hver gang de er i lekebutikken. Hvis de alltid får en ny leke, kan det for barnet virke som om pengene aldri tar slutt, og det kan føre til dårlige vaner.

Barnet kan tidlig lære seg at det ikke kan få noe nytt hver gang det er med i lekebutikken. Noen ganger må en nøye seg med å bare se.

Innfør gode vaner. Smør matpakke når dere er på turer eller i parken. Man tar ofte med seg vaner man har lært hjemme, og hvis barna har lært at det ikke alltid er nødvendig å kjøpe mat når de er på turer, kan de spare mye penger på å smøre med seg niste.

Ingen ting igjen? Barnet kan lære seg å fordele pengene over litt tid.

Gi ukepenger. Barn i dag har ikke det samme forholdet til fysiske penger. Det kan likevel være en fordel at barn får erfare hva som skjer når de bruker opp pengene de har tjent. Derfor kan det være lurt å fortelle barnet at når pengene er brukt opp, må de vente til neste uke før de får mer penger. Til neste gang vil de kanskje ha lært at de må fordele pengene ut over en hel uke.

Les også:
Lær barn om penger

Dette betaler du barnevakten

Ha det gøy. Ved å gjøre økonomi til noe gøy, kan man motivere barna til å ville lære mer. Man kan for eksempel bruke økonomispill på nett, så får barna utforsket på en plattform de kjenner til. Enkelte spill er også tilpasset små barn.

Barnet kan lære om økonomi også gjennom dataspill.

Bli enige om et felles sparemål. Forklar hvordan barna kan spare til noe de ønsker seg. Det kan være vanskelig for de minste å forstå verdien av en gjenstand, men å skulle spare opp til en viss sum kan gjøre det mer konkret. Å spare i en sparegris kan gjøre det mer tydelig for barna, og i tillegg blir det lettere å følge med. Dersom barnet ønsker seg noe nytt og må spare til det selv, får de også en større forståelse for hva pengene er verdt.

Forklar fallgruvene. Når barna blir større bør de lære at kreditt- og forbrukslån er penger man låner fra banken, og som er dyre å låne. Dette kan være vanskelig å forstå for de aller minste, men etter hvert som de blir store nok bør denne samtalen tas.

Fortell dem hvor pengene kommer fra. For at de skal få en bedre forståelse for økonomi, kan man forklare barna at pengene man bruker til å kjøpe varer for, kommer fra mamma og pappas inntekter. Fortell dem at dere får lønn når dere jobber, og hva disse pengene skal brukes til (mat, hus, klær og så videre).


Det viktigste er ikke at barna forstår alt på en gang, men at de gradvis introduseres for økonomi i hverdagen. Når barna er små kan man gjerne begynne med å innføre gode vaner, mens de eldre barna kan tjene noen kroner dersom de hjelper til med husarbeidet.


 

Bloggen er publisert i samarbeid med norsk Familieøkonomi


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: