Det er lite forandring i navnetoppen for USA i 2018 – Emma og Liam beholder førsteplassene. Du finner mange velkjente navn i toppen, men også noen som ikke har slått an i Norge ennå. Kanskje noe å la seg inspirere av? Stadig oftere kommer navneinspirasjon fra USA, også for norske foreldre.

Sist oppdatert: 14. mai 2019

I topp fem er det helt likt fra 2017 til 2018 for jentene, og for guttene er det kun endringer på femteplassen, hvor Oliver har kommet inn og Logan har falt ut.

Emma har vært på førsteplass i USA siden 2014, og Olivia har like lenge vært på andreplass. Tredjeplassen har Ava holdt i tre år, og Isabella og Sophia har vært på fjerde og femteplass i to år. Det er altså veldig lite som skjer i toppen for jentene.

Navneforsker Ivar Utne
Navneforsker Ivar Utne. Foto: privat

For guttene har Liam og Noah vært på første- og andreplass i to år, og i tre år før det var de i toppen i motsatt rekkefølge. William har vært på tredjeplass i tre år, James på andreplass i to år, og Oliver har kommet inn i topp fem for første gang.

Det kan være verdt å merke seg at man i Norge gjerne slår sammen ulike skrivemåter av samme navn i navnestatistikken – for eksempel Sofia og Sophia.

– I USA gjør man ikke det. Sophia og Sofia er begge i topp 20, og kunne nådd helt opp på førsteplass på listen om man slo sammen skrivemåtene, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Under finner du topp 20 gutte- og jentenavn. Under hver av listene er det lenke til topp 1000 for begge kjønn. Sjansene er store for at du finner ett eller flere navn du liker!

Topp 20 guttenavn:

1. Liam
2. Noah
3. William
4. James
5. Oliver
6. Benjamin
7. Elijah
8. Lucas
9. Mason
10. Logan
11. Alexander
12. Ethan
13. Jacob
14. Michael
15. Daniel
16. Henry
17. Jackson
18. Sebastian
19. Aiden
20. Matthew

Topp 20 jentenavn:

1. Emma
2. Olivia
3. Ava
4. Isabella
5. Sophia
6. Charlotte
7. Mia
8. Amelia
9. Harper
10. Evelyn
11. Abigail
12. Emily
13. Elizabeth
14. Mila
15. Ella
16. Avery
17. Sofia
18. Camila
19. Aria
20. Scarlett

Mange velkjente navn i toppen, men også mange sjeldne navn

Navn som Benjamin, Lucas, Alexander, Jacob, Charlotte, Mia, Amelia, Ella og Sofia finner vi i våre topplister også – og navnene er også populære i mange andre land samtidig. Mange av navnetrendene er internasjonale for tiden, og vi velger gjerne navn som er populære nettopp i USA.

Unntakene er gjerne navn vi er i tvil om uttalen av eller som føles litt fremmede på norsk. Det kan være James, Elijah, Mason, Logan, Ethan, Jackson, Aiden og Matthew som alle er i topp 20 for gutter, og Harper, Abigail og Avery for jenter.

– Navnebruken i USA er så ulik den norske at halvparten av de 50 mest brukte jente- og guttenavnene i USA nesten ikke er brukt i Norge. Flere er brukt av bare noen helt få eller ingen i Norge i 2018, sier Utne.

Han mener det er lydkombinasjonene eller skrivemåtene som gjør at navnene føles for fremmede, og trekker fram Elijah, Isaiah, Owen og Jaxon som eksempler.

– Ofte er det også slik at den engelske uttalen skiller seg fra det som vil være naturlig norsk uttale av det samme navnet i skrift. Da unngår gjerne foreldre navnet for å slippe uttaleforvirring, tror Utne.

Han trekker fram James, Mason, Joshua, Charles, Grace, Zoe, Zoey, Hazel, Aubrey, Audrey, Skylar og Claire som eksempler.

– Men slikt vil kanskje gå seg til i Norge for noen av navnene om noen år, sier han.

Utne forklarer av navnebruken i USA i hovedsak dreier seg om navn som har tradisjon i Vest-Europa og USA, navn med britisk tradisjon og navn med opprinnelse i USA.

Navn som er populære i Europa og USA
Mange av navnene som er populære både i Europa og USA, er navn fra Bibelen og andre kristne navn. I topp 50 er 24 av guttenavnene og 5 av jentenavnene hentet fra Bibelen på ett eller flere europeiske språk.

– På denne måten er amerikanske foreldre mye mer bibelske i navnevalget enn foreldre i de fleste andre land, sier Utne.

Til sammenligning var 15 av guttenavnene og 4 av jentenavnene fra Bibelen i topp 50 i Norge i 2018.

– Det ser ikke ut til at det er sterk religiøs tro som er grunnen for slike navnevalg, men heller at navnene knyttes til tradisjon, slik det også er for andre gamle navn fra Europa, sier Utne.

Mange av de bibelske navnene i topplisten i USA er lite kjente i Norge, slik som guttenavnene Eli, Ethan og Caleb, og jentenavnet Abigail. Navnene skrives også gjerne annerledes enn det vi er vant med, for eksempel Elijah, Isaac og Aaron.

Også navnetrenden med å velge klassiske navn til barna deler vi for tiden med USA.

– Barn både i USA og Europa får gamle latinske og greske navn nå. For eksempel Sophia/Sofia, Camila, Victoria, Alexander, Sebastian og Julian, sier Utne.

Andre navn som er populære både i Europa og USA nå er Emma, Olivia, Isabella, Charlotte, Liam, William, Oliver og Henry.

Også trenden med å ha to vokaler inntil hverandre ser ut til å ha smittet fra Norge og Nord-Europa over til USA.

– Dette har økt i USA siden 2010. I 2018 var det flere navn i toppen i USA som hadde to vokaler inntil hverandre, som Liam, Noah, William, Elijah, Olivia, Sophia, Mia og Amelia, sier Utne.

Britiske navn er populære i USA

Noen navn har sterk tradisjon i England, Irland, Skottland og/eller Wales, men er lite brukt ellers i Europa. Mange av dem er også populære i USA.

– Det er navn som Aiden, Logan, Owen, Dylan og Wyatt, sier Utne.

Særegne amerikanske navn

Noen navn har også blitt til i USA, og brukes primært der.

– De har ofte blitt til ved at foreldre har laget varianter av kjente navn. For eksempel har trolig Jayden blitt til ved å kombinere kjælenavnet Jay (for blant annet Jack og James) med deler av etternavnet Haydn, sier Utne.

I topplistene i USA finner vi mange ulike skrivemåter av samme navn, og det har også opphav i tradisjonen med å lage nye varianter. For eksempel finner vi Jayden, Jaydan, Jaiden og Jaydon, Austin og Austyn og Zoe og Zoey i topplistene i USA.

Etternavn som fornavn

I USA har de ikke navnelov på samme måte som i Norge. Dermed kan etternavn brukes som fornavn, og guttenavn som jentenavn – og omvendt. Dette er også noe som har «smittet» over på mange andre land, for eksempel Sverige.

– Siden tidlig på 1900-tallet har det vært ganske vanlig å bruke etternavn som fornavn i USA, sier Utne.

I topp 50 guttenavn er 10 av navnene etternavn brukt som fornavn – Logan, Mason, Jackson/Jaxon, Carter, Wyatt, Owen, Grayson, Lincoln og Ryan. For jentene var det 9 slike navn i topp 50 – Harper, Avery, Madison, Scarlett, Riley, Aubrey, Addison, Skylar og kanskje også Paisley.

– Etternavnene har opphav i stedsnavn, som Lincoln og Riley, i yrkesbetegnelser som Mason, Carter, Harper og Skylar, eller det er gamle fornavn som har blitt til etternavn, og nå igjen brukes som fornavn, som Jackson, Addison, Wyatt og Avery. Disse er oftest ganske ulike de opprinnelige fornavnene, sier Utne.

Guttenavn som jentenavn og jentenavn som guttenavn

Stadig flere navn i USA blir regnet som unisex-navn – ofte navn som andre steder knyttes til ett av kjønnene. Trenden er imidlertid gammel i USA.

– Fra før midten av 1900-tallet har ofte samme navn blitt brukt for begge kjønn. Midt på 1900-tallet var dette gjerne navn som sluttet på -y eller -ie, som Bennie, Billie eller Sandy. Etter hvert har også tradisjonelle fornavn blitt brukt for begge kjønn, som Barbara, sier Utne.

Christian som vi kjenner som guttenavn, har en flere hundre år lang tradisjon som både gutte-  og jentenavn – og betyr kristen.

– Nå på 2000-tallet er unisex-navn gjerne ord for positive ting i språket, stedsnavn og etternavn. Jade er for eksempel en smykkestein, og brukes som navn for begge kjønn. Stedsnavn som Ryan, Riley, Avery, Madison, Aubrey og Skylar brukes også for begge kjønn, sier Utne.

Lov til å bruke disse navnene i Norge også

I Norge er hovedregelen at man ikke kan bruke guttenavn som jentenavn eller etternavn som fornavn.

– Når en skal gjøre unntak, tar en hensyn til om navnene blir brukt i land med eller uten regulering av forskjell mellom fornavn og etternavn, og av kjønnsbestemte navn. Hvis navnet er brukt av minst 500 mennesker i USA, kan det være lov i Norge likevel, forklarer Utne.

Dermed vil i praksis alle navnene i topp 1000 i USA i 2018 være mulige å gi norske barn også. Så om du ønsker å kalle barnet ditt Jackson, Carter eller Jensen, så kan du det. Du kan også kalle datteren din Christian, og sønnen din Eli uten problemer.

Populære endinger i USA

I Norge liker vi for tiden navn som slutter på -rik, -ias eller -ine. I USA er det -ley, -on, -yn og -son som gjelder.

Eksempler er Paisley, Riley, Bailey, Hadley, Marley, Presley, Hailey Adalee, Haisley, Keily og Ensley, Jackson, Jaxon, Madison, Addison, Mason, Easton, Kashton, Maxton, Braydon, Payton, Watson og Javion, og Kamdyn, Kamryn, Jaxtyn, Karsyn og Korbyn.

Navnene som øker mest i USA

Noen navn fyker opp på listene, og faller brått igjen året etter. Andre fortsetter å stige. De to navnene som økte mest fra 2017 til 2018 i USA var Genesis for gutter og Meghan for jenter. Kanskje ikke tilfeldig at Meghan ble så populært ettersom Meghan Markle giftet seg med prins Harry og nå i mai fikk en sønn som er den syvende i arverekken til den britiske tronen? Archie var i 2018 på 992. plass, mens Harrison var på 115. plass. Archie var blant navnene som økte mest fra 2017 til 2018.

Navn som øker mye for gutter er Saint, Baker, Kairo, Watson, Kenzo, Jaxtyn, Kylo, Dakari og Karsyn. For jentene har Dior, Adalee, Palmer, Oaklynn, Haisley, Keily, Novah, Yara og Ensley økt mye.

Er du på jakt etter et uvanlig navn til barnet ditt, er sjansene store for å finne det i listen over navn som øker i USA.

Kilde: Social Security Administration

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?