Marget

Marget

Marget

Marget er norsk og samisk variant av Margit og Margareta. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 222 Sist oppdatert 02.02.22
Marget er lokal norskspråklig og samisk form for Margit, som igjen har opphav fra Margareta. Margareta har opphav i persisk og betyr perle. Det har spredt seg videre gjennom gresk og latin. På samisk har formen også vært Margget.

Så populært er Marget:

Bruk av navnet Marget i Norge og andre land:

Marget har vært brukt over store deler av landet fra 1700-tallet eller før. Både i samiske områder og ellers kan det ofte ha blitt ført inn i offisielle kilder som blant annet Marit, Margit og Margrete, og i få tilfeller som Marget. I 1801-folketellingen for hele Norge var det 16 Marget og Margeth, de fleste i Sigdal. I 1910 var det rundt 225, av dem 7 i samiske områder i Finnmark, og ellers spredt over hele landet. Margit var mye mer brukt i 1910, med rundt 15 000 inkludert noen hundre Margith.

Den 01.01.2022 var det under 4 og kanskje ingen jenter/kvinner med Marget som første eller eneste fornavn, og det samme for den andre samiske formen Margget. Det var 2270 Margit og 75 Margith.

Derfor fungerer Marget godt nå:

Marget kan bli brukt fordi det har mye gammel tradisjon i en stor del av Norge. Nordsamiske navneformer har blitt tatt mer i bruk for barn fra sent på 1900-tallet.

Varianter av Marget:

Magreta, Margareta, Margarete, Margaux, Margeth, Margget, Margit, Margith, Margjit, Margot, Marguerite, Marit, Marita, Marite, Marjet, Marjit

Slik uttales Marget

MARR-get, på norsk

MA-rø-keh, som én samisk uttale, der k-en blir uttalt uten pust (ulikt norsk), og det blir samme uttale med g uttalt ustemt (uten at stemmebånd vibrerer); og ø-en står for den samme slappe e-en som fins til slutt i mange ord på norsk

MARK-keh, er en annen samisk uttale, der k-ene blir uttalt uten pust (ulikt norsk), og det blir samme uttale med g uttalt ustemt (uten at stemmebånd vibrerer)

Navn i samme sjanger som Marget

Andaras, Argon, Arlena, Arunn, Arvand, Asslat, Bjarney, Davvet, Eljas, Erke, Gieril, Gunna, Gutnel, Ingir, Ivvar, Joavnna, Johanas, Laara, Maaria, Madeleen, Madlin, Madts, Magida, Magnulv, Maicken, Mailill, Malle, Marcellinus, Marelyn, Marene, Margreet, Marnar, Marthina, Marylinn, Mathia, Mathie, Mavi, Maybrit, Maye, Mayvi, Mayvor, Neila, Nejla, Nillas, Ristiinna, Sofe, Sööfe

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Samiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: