NavnJentenavnKlementina

Klementina

Klementina

Klementina

Klementina er et klassisk naturnavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 425 Sist oppdatert 23.02.21
Klementina, og Clementina, er jentevarianter av guttenavnene Klement og Clement. Det er navn som har opphav i det latinske ordet clemens. Ordet og navnene betyr mild og nådig (å tilgi). I tillegg blir navnet, og mest Klementine, assosiert med frukten klementin. Klementina er også i bruk som etternavn. Mest sannsynlig har etternavnet blitt til med at etterkommere har fått etternavn etter en formors fornavn, noe som har skjedd i flere europeiske land for noen hundre år siden.

Så populært er Klementina:

7 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Klementina i Norge og andre land:

Klementina har vært lite brukt skriftlig i Norge. I dagliglivet fram til 1900-tallet har sannsynligvis mange med skrivemåtene Klementine og Clementine fått navnet uttalt med -a til slutt.

Disse navnene var noe brukt i Norge i andre halvdelen av 1800-tallet, en tid da nye latinske navn økte i bruk i Norge. I 1910-folketellingen var det rundt 250 med -e til slutt og 5 med -a til slutt, men skrivemåtene kan ha vært tilfeldige fram til tidlig på 1900-tallet.

Fra 1900-tallet og særlig på 2000-tallet har flere innvandret med varianter av Klementina og Klementine, ofte med C- først.

Ved inngangen til 2021 var det 6 jenter/kvinner med Klementina som første eller eneste fornavn, 8 Clementina, 37 Clementine og under 4 eller ingen Klementine. Og 5 hadde Klementina som etternavn.

Derfor fungerer Klementina godt nå:

Klemetina blir trolig valgt både av foreldre med bakgrunn i land der navnet er mye i bruk, og av foreldre som henter det inn fra tradisjon i Norge. De siste bygger trolig helst på den gamle muntlige bruken.

Dessuten passer navnet fint med hva foreldre i Norge liker nå. Det har latinsk bakgrunn, har mange tydelig stemte lyder, som l, m og n, og det ender på -ina.

Navnet på frukten klementin, engelsk clementine, er oppkalt etter en mann som het Clement til etternavn, men navnet Clemenine kan jo likevel minne om frukten og bli oppfattet som et navn fra et naturord. Det går fint an å skrive navnet med C- først også.

Navnet Klementina er foreløpig lite brukt eller ikke brukt for barn på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Klementina:

Clementina, Clementine, Klementine

Slik uttales Klementina

kle-men-TII-na, på norsk

KLEM-øn-tiin-ø, på engelsk

Navn i samme sjanger som Klementina

Annemette, Clemens, Domenic, Emebet, Emelinn, Emerentze, Emerik, Emerita, Ener, Filemon, Filomena, Fleming, Graeme, Julijana, Klea, Klemmet, Kleopatra, Lemmy, Lillemor, Lumen, Najma, Norbjørn, Thanya, Tind, Viking, Willemina, Willemo, Ørnulf, Ørnulv, Åsbjørn

Du kjenner Klementina fra:

Bokserien «Klementina», operasanger Klementina Kalašová, filmprodusent Klementina Remeikaite

Guttevariant(er) av Klementina:

Clemens, Clement, Clemente, Clementino, Clemet, Clemènte, Klement, Klemet

Relaterte lister:

Klassiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Naturnavn
Navn inspirert av blomster, planter og trær
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: