Lauvøy

Lauvøy

Lauvøy

Lauvøy er lite eller ikke i bruk i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 625 Sist oppdatert 11.05.21
Lauvøy er et jentenavn fra nordisk mytologi. Delen Lauv- vil si løv på trær. Delen øy betyr lykke, eller gave. Det samme fins i navn med Øy- først, slik som Øyvind og Øyvor. Lauvøy er i bruk som etternavn med opphav i norske stedsnavn. Det er særlig fra Lauvøya i Nærøysund kommune i Nord-Trøndelag, i tidligere Vikna kommune; og fra Lauvøya i Karmøy kommune i Rogaland, i tidligere Avaldsnes kommune. Betydningen er løv og øy, og står for øyer med mye løvtrær.

Så populært er Lauvøy:

Bruk av navnet Lauvøy i Norge og andre land:

Lauvøy har neppe vært brukt som fornavn i Norge. På Island har varianten Laufey vært i bruk siden midt på 1800-tallet, med uttalen LØYV-ei.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen med Lauvøy som første eller eneste fornavn, og 16 kvinner med den islandske formen Laufey. Og 4 hadde da Lauvøy som etternavn.

Derfor fungerer Lauvøy godt nå:

Lauvøy kan bli brukt som fornavn av flere grunner. Navn fra mytologi er godt likt. Delene lauv og øy er like ord for natur, og naturnavn er også godt likt.

Normalt blir ikke etternavn godkjent som nye fornavn i Norge. Navn fra nordisk mytologi har blitt godtatt som personnavn selv om de er like etternavn, men en bør være forberedt på at navnet ikke blir godtatt – i alle fall ikke i første runde.

Varianter av Lauvøy:

Laufey

Slik uttales Lauvøy

LAOV-øy, på norsk, men det fins mange lokale uttaler av au

LÆVV-øy, norsk uttalevariant

LÆUV-øy

Navn i samme sjanger som Lauvøy

Alland, Aslag, Audveig, Auen, Auver, Bøye, Gundla, Gunnlaugur, Hedløy, Jolaug, Kimia, Kjærlaug, Laurence, Laurens, Laurina, Laust, Lavendel, Lavinia, Leandra, Louvise, Olafr, Olanda, Solmøy, Sølvy, Torøy, Vidkunn, Vivica, Willemo, Yannic, Yrian, Zaga, Ziv, Øli, Øyan, Øyonn

Relaterte lister:

Navn med vakker betydning
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: