Anbjørn

Anbjørn

Anbjørn

Navnet Anbjørn passer godt inn i trenden med å velge gamle nordiske navn.
Av Babyverden 206 Sist oppdatert 09.09.22
Anbjørn et et nordisk navn fra middelalderen. Det tilsvarer Arnbjørn som er satt sammen av arn som betyr ørn, og ordet for dyret bjørn. Lydene rn har blitt til n i tale, og så har det også blitt slik i skrift. N-en har også gått videre til m i Ambjørn på grunn av lydsmitte fra b-en.

Så populært er Anbjørn:

71 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Anbjørn i Norge og andre land:

Formene Arnbjørn, Anbjørn og Ambjørn var brukt i middelalderen. Anbjørn og varianter av navnet var litt brukt fra 1500-/1600-tallet og til tidlig på 1900-tallet. I 1801-folketellingen var det rundt 60 Anbjørn, for det meste skrevet Anbiørn. Noen få var skrevet Anbiøren. Samlet for slike varianter var det rundt 45 i 1865 og rundt 35 i 1910. Ulike skrivemåter kan være blandet sammen under nedskriving. Skrivemåten Arnbjørn har fra sent på 1800-tallet blitt hentet fram fram middelalderen.

Den 01.01.2022 var det 74 gutter/menn med Anbjørn som første eller eneste fornavn, 24 Annbjørn, 16 Ambjørn og 29 Arnbjørn i Norge.

Derfor fungerer Anbjørn godt nå:

Anbjørn kan bli brukt fordi det har tradisjon i Norge, og fordi det har gammelt nordisk opphav. Navnet har bare stemte lyder, blant annet den godt likte stemte konsonanten n to ganger.

Varianter av Anbjørn:

Ambjørn, Anbjøn, Annbjørn, Arnbjørn

Slik uttales Anbjørn

ANN-bjøørn og ANN-bjørn, der rn i -bjørn av mange blir uttalt som én lyd, slik som i «barn» på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge, men rn blir uttalt som to lyder ellers

ANN-bjøør-en, har vært eldre uttale, blant annet på deler av Vestlandet

Navn i samme sjanger som Anbjørn

Aadne, Aasa, Anikken, Berulf, Biørn, Bjørghild, Bjørnstjerne, Dagbjørt, Dørte, Embret, Emeline, Fie, Gunleik, Gunnvald, Janniche, Jorulf, Karita, Kjærsti, Lava, Lilla, Malwina, Meline, Mone, Nilas, Oddmar, Raimond, Rickard, Skule, Tarje, Tronn, Vibeche, Ømbjørg, Øyunn

Du kjenner Anbjørn fra:

Fotballspiller Anbjørn Ekeland

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: