KoronavirusetÅ være gravid og fødende i koronatider

Å være gravid og fødende i koronatider

Koronaviruset kan også virke inn på situasjonen for fødende kvinner i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 25325 Sist oppdatert 17.03.20
Ingenting er som vanlig, nå om dagen. Koronapandemien gjør at det er unntakstilstander på de fleste områder. Men Jordmorforeningen forteller om stor innsats og velvilje for å gi gravide og fødende best mulig oppfølging.

Å sitte med voksende mage i en tid hvor nesten alt handler om sykdom, kan fort skape bekymringer for de gravide. Selv om gravide ikke ser ut til å være en utsatt gruppe, melder det seg fort noen spørsmål. Vil de få den oppfølgingen de skal? Hvordan påvirker det svangerskapet? Hva med fødselen? Kan en risikere å måtte føde alene?

Svangerskapskontroller som normalt
– Vanlige svangerskapskontroller vil fortsatt bli gjennomført. Du vil få sjekket hjertelyd og tatt SF-mål, forsikrer politisk leder Kari Aarø i Jordmorforeningen.

Hun legger til at det i noen tilfeller vil bli aktuelt med en telefon- eller videosamtale i stedet for et fysisk møte, men at dette kanskje helst blir et alternativ for de som ikke har kommet så langt i svangerskapet. Er helsepersonell der du bor i karantene, må de finne lokale løsninger for å gi deg et godt tilbud.

De fleste vil kunne ha med ledsager
Det mange bekymrer seg mest for, er fødselen. Og om de får ha med seg noen kjente som kan støtte dem.
– I de fleste tilfeller hvor det ikke er mistanke om sykdom, vil nok far eller annen ledsager kunne være med på fødselen. I én helseregion var det et eksempel hvor de sa at pappa, medmor eller ledsager ikke kunne være med på fødselen, men det gikk de tilbake på, sier Aarø.

Er du gravid, sier Aarø det er viktig å følge smittevernrådene som blir gitt fra helsemyndighetene.
– Samtidig er det viktig at også far eller partner følger de samme rådene, og holder seg mest mulig hjemme før fødselen for å unngå smitte. Dersom partneren din på grunn av sykdom eller andre årsaker ikke kan være med på fødselen, vil det bli gjort individuell vurdering om du kan ha med deg en annen person under fødselen, sier hun.

Det er per i dag ingen nasjonale retningslinjer for testing av gravide, og heller ikke deres partnere.

Skulle du være uten alternativer, vil du bli ekstra godt ivaretatt på sykehuset.
– Også til vanlig hender det at noen fødende kommer uten ledsager. Da er det slik at personalet på fødeavdelingen er mer tilgjengelig, slik at du ikke blir liggende alene. Dersom mor selv er syk, og må føde i isolasjon, vil jordmor kun ha den ene fødende den dagen. En forsøker å tilrettelegge på best mulig måte. Men jeg tror dette vil gjelde svært få, sier Aarø.

Hun oppfordrer gravide til å fortsatt tenke at de skal føde på sykehuset, og at de skal få den hjelpen de trenger.
– Det er helt klart ingen ønskesituasjon, og vi håper at det vil gå over om ikke altfor lenge. Ting endrer seg veldig fort, så vi må hele tiden følge med, sier Aarø.

Stol på at du får et godt tilbud
Det er travle dager for lederen i Jordmorforeningen.
– Det er nye råd og problemstillinger hele tiden. Vi opplever at mange jordmødre lurer på de samme tingene som de gravide. Men for oss er det viktig å formidle at alle gravide og fødende skal få et tilbud – akkurat som før, sier Aarø.

– Jeg vil råde gravide til å prøve å fokusere på gleden over det nye livet som skal komme til verden. Er du engstelig og usikker, og kjenner på ekstra bekymring, skal du ikke nøle med å kontakte jordmor eller lege. Be gjerne om en ekstra samtale, eller kanskje en videokonsultasjon, sier Aarø.

Barnevakt ved fødsel:
Når du og partneren din reiser til fødestedet, må gjerne andre passe eldre barn. Helseministeren har oppfordret alle til å unngå å bruke besteforeldre som barnevakt fordi de er i en risikogruppe. Er det mulig at andre kan passe barnet i stedet? For eksempel tante, nabo eller andre barnet kjenner godt, og som er friske?

Ikke ledsager på barsel
Selv om de fleste vil få muligheten til å ha med seg en ledsager under fødselen, sier Aarø at det på de fleste fødesteder er bestemt at en ikke får med seg noen på barsel.

– Dersom den fødende er frisk og opplagt etter fødselen, tenker jeg at det kanskje er greiere å reise tidligere hjem – slik at hun kan være sammen med far eller partner og eventuelle søsken, sier Aarø.

– Men dersom du trenger hjelp etter fødselen, bør du helt klart bli på sykehuset. Kontakten med de hjemme kan du holde for eksempel via Skype og telefon. Det er veldig viktig at du snakker med personalet på avdelingen dersom du føler deg engstelig eller deprimert. Går du med slike følelser, bør du prate med noen, sier Aarø.

Hun sier kvinner reagerer veldig forskjellig på situasjonen som har oppstått.
– Noen kan nok føle skuffelse over at de ikke får oppleve denne helt første tiden sammen med partneren sin. Men akkurat på dette området kan en nå si at det blir likt for alle fødende kvinner. For det er ikke alle sykehus eller fødestuer som har enerom eller familierom som gjør det mulig for partner å være sammen med mor og barn etter at barnet er født, sier Aarø.

Forskjellen vil likevel være at ingen nå vil kunne få besøk. Kanskje er det bare en fordel at mor og barn ikke vil få besøk av mange forskjellige?

– Men vanskeligst blir det nok for kvinner som må ligge lenge på sykehuset etter fødselen. Alle er ikke like friske etter at barnet er kommet til verden, og det er klart at det kan føles vondt at pappa eller partner ikke får være med videre, sier Aarø.

På flere sykehus har mange ansatte vært i karantene, og flere er på vei tilbake til jobb. Aarø har inntrykk av at både jordmødre og leger prøver å yte ekstra for gravide og fødende kvinner.
– Vi opplever at mange strekker seg veldig langt for å hjelpe, blant annet ved å ta på seg ekstravakter og være tilgjengelige. De forsøker å gi ekstra omsorg. Tilbakemeldingene vi har fått er at de fortsatt er villige til å stå på for å opprettholde et godt tilbud, sier Aarø.

Spør personalet om råd før du drar hjem
Dersom du skal hjem fra sykehuset til en partner eller søsken som har tegn på luftveisinfeksjoner, er det viktig at du snakker med personalet på barsel.
– De vil kunne komme med anbefalinger om hva som vil være best for deg og barnet ditt. Det har alltid vært, og vil fortsatt være, åpning for å være lenger på sykehuset i spesielle situasjoner. La dem hjelpe deg å vurdere hva som er best, sier Aarø.

Etter at du har kommet hjem fra sykehuset, vil det nå i større grad være helsestasjonene som avtaler den videre oppfølgingen.
– Det er opprettet ulike telefonnumre (numre?) som du kan bruke etter at barnet er født, slik at du lettere kommer i kontakt med jordmor eller helsesykepleier, sier Aarø.

Ikke hjemmebesøk
Men dersom du hadde sett fram til et hjemmebesøk av jordmor eller helsesykepleier etter fødselen, så blir ikke det noe av.
– Dette er et smitteverntiltak. I stedet vil du kunne komme til helsestasjonen med barnet, eller dersom du ønsker det, kan du snakke med helsestasjonen på telefon, sier Aarø.

– Men er det noe bedre å ta med et lite nyfødt barn til helsestasjonen, enn at jordmor eller helsesykepleier kommer hjem til familien?
– Ja. Vi tenker at i et hjem kan det ha vært mange andre, og virus kan overleve både i rom og på overflater. Derfor unngår vi hjemmebesøk. På helsestasjonen kan det settes av et spesielt rom til slike besøk, og da kan helsepersonell styre smittevernet, sier Aarø.

Husk
– Følg med på smitteverntiltak som gis av helsemyndigheter på www.fhi.no og www.helsenorge.no, og sørg for at både du og familien følger dem
– Vask hendene ofte og grundig
– Ifølge forskning er ikke gravide mer utsatt for å bli smittet
– Sjekk med ditt fødested om det er noe spesielt du bør være klar over

Lytt til podcasten: Hva skjer på helsestasjonen?

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: