BloggDr. Karis legebloggKjære gravide, vi tar vare på dere!

Kjære gravide, vi tar vare på dere!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 5652 Sist oppdatert 17.03.20
Fastlege Kari Løvendahl Mogstad kommer med en viktig påminnelse i disse koronatider: "Vi som jobber for dere, gjør det også nå, og vi gjør alt vi kan for at dere skal ha en trygg og god tid, både under graviditeten og når dere skal føde barnet deres!"
Kari Løvendahl Mogstad. ©Cathrine Dillner Hagen

Det er en rar og krevende tid for oss alle nå. Koronaepidemien som herjer rundt i verden, og også i vårt eget lille land, kan gjøre mange av oss urolige og utrygge. Svangerskapet er uansett en tid med mange spørsmål, tanker og uro, og da er det ikke rart om noen av dere kjenner ekstra sterkt på dette nå. Men husk; vi som jobber for dere, gjør det også nå, og vi gjør alt vi kan for at dere skal ha en trygg og god tid, både under graviditeten og når dere skal føde barnet deres!

Vi vil prioritere dere
Enten vi er fastleger, eller jordmødre, så vil vi gjøre alt vi kan for å prioritere dere som er gravide, slik at dere skal kjenne dere trygge gjennom svangerskapet, også under koronaepidemien. Fastlegekontorene er åpne, og selv om vi nå forsøker å ha mest mulig konsultasjoner over video, eller på telefon, så skal vi selvsagt passe på dere, slik at dere får tatt de nødvendige prøvene, vi skal måle magen og lytte på fosteret, og ikke minst skal vi ivareta at dere får den informasjonen, støtten og samtalen dere trenger underveis!

Ja, vi har det travelt ved fastlegekontorene, også nå. Men svangerskapsomsorgen er en veldig viktig og fin del av vår arbeidshverdag, så dere gravide skal bli møtt med den omsorgen og oppfølgingen dere trenger, også i disse tidene.

Gravide er ikke mer utsatt
Når det gjelder selve koronaviruset, og hvordan det er for dere som er gravide, så har det kommet en del artikler og saker om dette. Det ser heldigvis ut til at gravide ikke er noe mer utsatt enn resten av befolkningen, og at det ikke er noen sikker fare for at fosteret blir smittet. Det har kommet et par forskningsartikler fra Kina, som tyder på dette. Men det følges nøye med, og rådene oppdateres med økt kunnskap.

Det er alltid en del ting som står i media, som kan virke skremmende på oss. Gravide er gjerne ekstra sårbare for slike nyheter, og det er viktig å prøve og skåne dere mest mulig fra alt som står, selv om det ikke er lett. Det er lett å skjønne at det kan være skremmende å lese at man kan risikere å måtte føde uten partneren sin, dersom smitteverntiltakene og ressursene krever det. Men husk, dette er bare i verste fall, og det blir trolig ikke slik. Men mediene liker også å slå opp de mest «dramatiske» sakene.

Dere som er gravide skal som alle andre følge rådene som til enhver tid kommer fra myndighetene, og gå inn på Folkehelseinstituttet eller Helsenorge.no. Det er stadig nye oppdateringer, så vi alle må følge med der.

Følg de forebyggende rådene
Ellers vet vi at gravide er ekstra utsatte når det gjelder infeksjoner, og det er derfor vi anbefaler blant annet influensavaksinering til alle gravide i 2. og 3. trimester. Med korona er det altså IKKE kjent økt risiko for gravide! MEN, man skal følge de samme forebyggende rådene som alle andre;

Råd til alle:
– Vask hender grundig med vann og såpe, mange ganger daglig.
– Hold avstand til andre.
– Hold dere hjemme, unntatt nødvendige ærender.
– Noen av dere må på jobb, og det er de samme anbefalinger som per i dag gjelder for dere som er gravide som for andre. Svangerskapet kan være en tid der man har ekstra behov for tilrettelegging, og å ha mulighet til en ekstra pust i bakken. Snakk med arbeidsgiveren om det, og se om det kan løses på en god måte. Men det er ikke grunn til at gravide skal ut i sykmelding eller få svangerskapspenger, på grunnlag av koronaepidemien i seg selv. Det skal tas faglige vurderinger som alltid ellers, og helt ny oppdatering fra fagmiljøene sier at det heldigvis ikke ser ut til at det er noen grunn til å engste seg for helsen til mor eller barn mer enn ellers. Vi følger med hele tiden, og gir oppdaterte og trygge råd underveis.
– Følg de andre generelle rådene under svangerskapet; kos deg med magen, ta deg tid til å kjenne på svangerskapet, lytt til kroppen, og ta kontakt med oss fastleger eller jordmor, dersom det er noe som uroer deg, og du trenger hjelp til.

Velkommen til oss, vi skal ta vare på deg!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: