GravidHelse og livsstil– Barn og gravide er ikke ekstra utsatt for det nye koronaviruset

– Barn og gravide er ikke ekstra utsatt for det nye koronaviruset

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 9414 Sist oppdatert 11.03.20
– Barn og gravide er ikke risikogrupper for å utvikle alvorlig sykdom med det nye koronaviruset, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttet til Babyverden.

Hun mener foreldre har liten grunn til bekymring for at barna skal bli veldig syke av det nye koronaviruset.

– I utgangspunktet er det ikke grunn til å engste seg for barn, mener Eriksen-Volle.

For det er få barn som er smittet så langt.

– Hvis vi ser på hvem som har blitt smittet internasjonalt, er det nesten ingen barn. Og av dem som får påvist smitte har de fleste milde eller ingen symptomer. I Norge tror jeg bare det er ett barn som har fått påvist smitte, sier Eriksen-Volle.

Er gravide mer utsatt?

Mens gravide gjerne er noe mer utsatt for å få alvorlig sykdom av influensa, slik vi så ved svineinfluensaen, ser ikke gravide ut til å bli sykere enn andre av det nye koronaviruset.

– Vi har ikke data som tilsier at de er mer utsatt for det nye koronaviruset. Vi har litt data på smittede gravide internasjonalt, og som tilsier at gravide ikke skal være en risikogruppe, sier Eriksen-Volle.


Barn som smittebærere?

Siden barn gjerne får svært milde eller ingen symptomer, kan sykdommen kanskje overses. Men kan de smitte andre mer sårbare familiemedlemmer, for eksempel besteforeldre eller oldeforeldre?

– Vi vet ikke nok om hvor stor grad barn kan være smittebærere. Dette er noe vi jobber med å finne ut av, sier Eriksen-Volle.

Hvordan begrense mulig smitte til de minste?

Det har vært mye fokus på håndvask for å hindre smittespredning, men babyer og de minste barnehagebarna klarer ikke selv å passe på håndhygienen. Dessuten putter de gjerne både hender, leker og ting i munnen til stadighet. Så hvordan skal man da begrense mulig smitte?

– Foreløpig er det ikke så mye smitte i samfunnet utenom de som er smittet i utlandet, så de fleste steder vil det ikke være farligere enn ellers å putte ting i munnen, men foreldre kan godt hjelpe de minste også med å vaske hendene. Det gjelder å bruke sunn fornuft, sier Eriksen-Volle.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: