FødselSlik velger du rett ledsager til fødselen

Slik velger du rett ledsager til fødselen

Mannen, barnefaren, mamma, bestemor, en god venninne? Det viktigste er å ha med noen som du er trygg på og som vil heie deg fram. Ill.foto: Crestock
Av Heidi Elin Nupen 2738 Sist oppdatert 08.02.12

Fremdeles er det mest vanlig å ha med partneren som ledsager på fødselen. – Det viktigste er å ha med en noen du er trygg på, råder jordmødrene Grethe og Ragna.

– Det mest vanlige er å ha med partneren, og da ofte barnefaren. Kanskje mer enn 90 prosent har med partneren, anslår Grethe R. Teigen og Ragna T. Larsen.

Dette hadde også Ranveig Rauø. Men da hun skulle ha andremann, fikk hun med seg en venninne i tillegg.

– Jeg husket veldig lite fra første fødsel og ville sørge for at det ikke skjedde andre gangen. Så venninna ble med som referent og underholder! forteller Ranveig. Les mer om hennes fødsel her: Hadde med sekretær på fødselen!

Slik begynner fødselen

Noen har med mange!
De erfarne jordmødrene forteller at de opplever mange ulike sammensetninger av folk på fødestua. I noen kulturer er fødselen en stor kvinnebegivenhet og ikke bare en, to eller tre kvinner er til stede.

– Arabiske og afrikanske kvinner har ofte både mor, svigermor, svigerinner og flere med. Det er ikke uvanlig at de har mer enn tre kvinner med, i tillegg til mannen. De avløser hverandre og steller veldig omsorgsfullt med den fødende. Ofte kommer de med hjemmelaget mat og varm drikke. I noen kulturer er temperaturen på drikken svært viktig etter fødselen – noe skal ha varm, noe skal ha kald.

Siden noen vil ha med mange ledsagere på fødselen, er det greit å vite at det ikke er en øvre grense for hvor mange man har lov å ha med.

– Akkurat idet barnet kommer ut, holder de fleste seg på gangen, bare en eller to blir igjen. For de som ikke har bodd lenge i Norge, kjennes dette nok som en ekstra trygghet.

Les også:
Dette bør med i fødebagen

Forbered deg til fødselen

Av de såkalt etnisk norske er det mindre vanlig å ha med flere ledsagere. Noen har med to; partneren og mor eller venninne.

– Det viktigste er at ledsageren er en man er trygg på og at man kan være seg selv, sier Grethe og Ragna. Se hele listen over tips nederst i saken.

Personlige erfaringer med å være ledsager
Babyverden spurte leserne om erfaringer med ledsagere under fødselen. Både venner, søsken, svigermor og doula blir brukt som ledsagere. Anna har vært med på fødslene til tantebarn - to ganger.

– Hjertet banka og jeg ble helt på gråten. Jeg fikk være med en gang til! Jeg gjorde det samme som første gang, hjalp henne gjennom riene, og da jenta kom ut, fikk jeg klippe navlestrengen. Ei nydelig, velskapt lita jente.

Les denne og andre historier om ledsagere under fødsel - sett fra begge sider:
"Uæææ......svigermor har sett rett i johooen min!"

Hvem bør du ta med?

Noen du er trygg på

Noen du har en god relasjon til

Noen som kommer til å bidra (Har du en partner med sykehusskrekk, kan det være greit å ha en ledsager i tillegg)

Noen du kan være deg selv med

Dersom du har med ekstra ledsager: Ikke ta med noen som overtar partnerens rolle. Det kan også være lurt å avtale at ledsageren trekker seg unna de første timene etterpå.

Ikke ta med noen som sier ja bare fordi de vil være med på en fødsel

Tips til den som skal være ledsager

Sett deg inn i fødselens faser

Diskutèr hva som skal skje og hva du som ledsager skal bidra med

Delta gjerne på fødselsforberedende kurs

Få den gravide til å fortelle hvilke forventninger hun har til deg

Din fremste oppgave er å støtte. Når det røyner på er det din oppgave å være den trygge klippen som backer henne opp

Du er bindeleddet mellom den fødende og jordmor. Klarer ikke den fødende det selv, er det din oppgave å formidle ønsker og behov

Du er det trygge holdepunktet. En fødsel kan dra ut i tid og kanskje opplever dere flere vaktskifter. Da blir du det trygge holdepunktet som er der hele tiden

Det kan være vondt å se på at den en er glad i har det vondt. Fokuser på at de vonde riene har en funksjon. Uten rier – ingen baby. 

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: