Fra 41 uker og 0 dager til 41 uker og 6 dager av svangerskapet.

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 19. desember 2018

Om barnet: De fleste barn blir født når de selv er klar for det

I begynnelsen av denne uken er fosteret 39 uker gammelt.

Fostre som velger å bli værende lenger enn termindatoen, har som regel ikke vondt av det. De veier ofte noe mer og er mer våkne og oppmerksomme når de blir født enn barn som fødes tidligere.

De fleste barn blir født når de selv er klar for det.

Den nyfødte er som oftest veldig våken den første tiden etter fødselen. Bruk tiden godt, og legg bort alle forstyrrende elementer. Nå skal dere bli kjent med babyen, og den med dere. Nyt den første stunden som familie!

Til foreldrene: Det skal godt gjøres å ikke være utålmodig nå

41 uker gravidAlle rundt vil vite: ”Skjer det noe?” Selvfølgelig skjer det noe. Både kroppen din og babyen gjør seg klar til fødselen. Man vet faktisk ikke helt hva det er som starter fødselen, men regner med at det er et komplekst samspill mellom kroppen din og barnet.

Det finnes mange myter og kjerringråd om hvordan fødselen kan framskyndes, men det beste er å overlate dette til naturen og til kyndige hjelpere hvis eller når det blir aktuelt.

Ifølge retningslinjene skal du tilbys overtidsvurdering ved fødepoliklinikken en uke etter termin. Der blir det vurdert om fødselen bør settes i gang, eller om kroppen skal få noen dager til på seg til å starte den selv. Forskningsbaserte anbefalinger er at fødselen bør settes i gang senest på dag 11 eller 12 etter termin, for å redusere risikoen for komplikasjoner og/eller uheldige utfall for barnet.

Forsøk å ikke bare sitte inne og vente. Hva med å gå en rolig tur bare dere to – hånd i hånd? Neste gang dere går tur, er sjansene store for at det blir med vogn! Er det litt rart å tenke på, eller bare fint? Det er lov å prøvetrille vognen litt i stua hjemme!

Hva synes du om artikkelen?