Fra 40 uker og 0 dager til 40 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 3600 g
CRL: 36 cm
Full lengde: 51 cm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Sist oppdatert: 19. desember 2018

Om barnet: Helt ferdig!

I begynnelsen av denne uken er fosteret 38 uker gammelt, og du er nå ved den gjennomsnittlige fødselsterminen. Flest barn blir født 38 uker og tre dager etter unnfangelsen (etter 40 uker og tre dagers svangerskap).

Fosteret er ferdig utviklet og modent, men det kan velge å bli der inne noen dager eller uker fremdeles. Navlestrengen kan være over en meter lang. Den store leveren gir fosterets mage den velkjente, runde formen. Huden er blek, og mindre rynkete enn før.

I hodeskallen finnes det steder hvor beinplatene ikke har vokst helt sammen. Disse kalles fontaneller og gjør at hodet kan presses noe sammen under fødselen uten at det skader hjernen. Fontanellene vil lukkes i løpet av det første året. Tårekanalene er ikke ferdig utviklet, så barnet vil ikke gråte tårer de første ukene.

Til foreldrene: Skjer det i natt?

40 uker gravidJa, for av en eller annen grunn starter fødselen ofte på natten. Noen mener det er fordi kroppen trenger å være avslappet for at startskuddet skal gå. Siden du ikke vet når det skjer, gjelder det å hvile når du kan. Ventetiden kan bli en tålmodighetsprøve. Partneren din bør sørge for å være tilgjengelig hele døgnet – for nå skjer det snart!

Tenk at dere snart får treffe det lille barnet som dere kjenner så godt, men som det likevel har vært så vanskelig å forestille seg inni kroppen din. Hvem er han/hun? Hvordan ser barnet ut? Hvordan blir dere som familie?

All spenningen kan gjøre dere trøtte og irritable disse siste dagene og ukene. Noen føler det som en ekstra belastning at alle rundt dem kommer med kommentarer. Klarer du å ta det som en slags omsorg, kan det være til hjelp. Ta de gode historiene til deg, og la de dårlige fare. Husk at dette er deg, din kropp og din fødsel. Ingen kan på forhånd si hvordan den vil bli.

Hvor mye av barnets liv skal dere dele i sosiale medier? Det kan være lurt å ha tenkt gjennom dette spørsmålet, både hver for dere og sammen. Gjør det som føles riktig for dere som familie.

Hva synes du om artikkelen?