BloggIgangsatt fødsel – fordeler og ulemper

Igangsatt fødsel – fordeler og ulemper

Mange opplever å få fødselen igangsatt. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 34291

Det er bra at vi kan sette i gang fødsler der det trengs, men jeg kjenner en uro for at stadig flere settes i gang. Er kvinnekroppen så dårlig designet at den ikke kommer i gang selv? Eller er det bra at vi i større grad kan bestemme når og hvor babyer skal komme til verden?

I løpet av de siste årene har flere og flere kvinner fått fødselen satt i gang. Vi har tidligere skrevet om igangsetting på overtid, men det er også mange andre grunner til at fødselen settes i gang.

Her er de medisinske grunnene til å sette en fødsel i gang:

– Overtidig svangerskap (det anbefales å sette i gang fødselen 11-12 dager etter termin for friske gravide uten risikofaktorer, og på dag 7-8 etter termin for kvinner med sykdommer eller tilstander som krever ekstra oppfølging).

– Langvarig vannavgang (tidspunkt for igangsetting varierer noe fra sykehus til sykehus. På SUS settes fødselen i gang på morgenen, så antallet timer siden vannavgang kan være alt fra 8-9 timer til 32 timer).

– Svangerskapsforgiftning

– For lite fostervann

– Dårlig morkakefunksjon

– Sykdommer hos mor eller barn

– Fødselsangst

– Mors eget ønske

Det finnes også diverse andre grunner.

Inntil 1 av 4 fødsler setter i gang
På noen sykehus i Norge er igangsettelsesraten over 25 prosent. Det er ganske mye! En kan jo lure på om kvinnekroppen er så dårlig designet at den ikke klarer å komme i gang av seg selv? Eller skal vi se på det som et fremskritt at vi nå kan bestemme tid og sted på en helt annen måte enn det som ble gjort for bare ti år siden?

Jeg håper vi ikke kommer dit at vi tenker at det "bare" er å sette i gang fødselen – som om det er den enkleste sak i verden. Vi kan ikke bare skru på ri-knappen!

Vanligst å føde etter termin
Kroppene våre er ikke innstilt på fødsel på termindato. Faktisk er det bare 3-5 prosent som klarer å treffe den datoen. Omtrent 7 av 10 opplever å føde etter termindatoen.

For noen år siden satte vi ikke i gang fødsel før 14 dager etter termin. Noen husker kanskje at det ble mye skriverier i media om dette fordi forskning mente det var tryggere å sette i gang tidligere enn det som ble praktisert. I Norge havnet vi på en felles anbefaling på å sette i gang senest dag 11-12 etter termin.

Burde avventet mer?
Det er nok ulike meninger om dagens praksis også, og det er jo godt at vi holder oss oppdatert på forskning. Likevel kan det kanskje være lov til å tenke tanken at noen av disse igangsettelsene kanskje burde vært unngått?

Det er vel og bra at vi kan sette i gang fødsler der det medisinsk sett er gode grunner for å avslutte svangerskapet. Da er det bra både for mor og barn.

Men jeg kjenner likevel en uro for at vi setter i gang stadig flere. Har den kvinnelige befolkningen blitt mye sykere de siste ti årene? Eller er det andre årsaker som gjør at dette skjer?

Hva er best for mor og barn?
Dette er et emne det er mange meninger om. Og jeg kan forstå at gravide blir urolige for å gå over termin. Kanskje har den økte informasjonsmengden og forskning (som ikke alltid er basert på norske forhold) bidratt til denne bekymringen?

Vi ønsker alle det beste for mor og barn, og det kan være vanskelig å holde tunga beint i munnen når man vurderer om igangsetting er det riktige valget. Noen ganger er det på sin plass, men dessverre ikke alltid.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: