42 uker

Av Babyverden 20390 Sist oppdatert 19.12.18

Fra 42 uker og 0 dager til 42 uker og 6 dager av svangerskapet.

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Finpussen

I begynnelsen av denne uken er fosteret 40 uker gammelt. WHO regner et svangerskap som overtidig etter 294 dager (11 dager etter termindato).

Som regel er det ingen grunn til bekymring om fosteret velger å bli i den trygge livmorhulen litt lenger. Den lille bruker de ekstra dagene på å finpusse, legge litt på seg og gjøre seg klar til å møte deg og pappaen!

42 uker gravid
Om ikke fødselen starter av seg selv snart vil du bli satt i gang. Snart vil du ha babyen din i armene dine! Illustrasjonsfoto: iStockTil foreldrene: Igangsettelse?

Når du er 42+4 eller 42+5 bør du være ferdig med å være gravid. Selve igangsettelsen kan ta litt tid – opptil flere døgn, avhengig av hvor moden du er. Barnet overvåkes nøye under igangsettelsen, samtidig som fremgangen i vurderes. Men nå skal dere ikke være langt unna å bli mamma og pappa!

Det er helt normalt å være både trøtt og sliten, utålmodig og lei på dette tidspunktet. Husk at du presterer bedre når du har fått nok hvile og tilfører nok energi. Ikke glem å spise, selv om du er spent på de første riene. Klarer du å slappe av i den første delen av fødselen, har du mer krefter når det virkelig gjelder.

Når minutter føles som timer, timer som dager, og dager som uker – slik det ofte gjør når svangerskapet tikker på overtid, er det viktig å ha en partner som klarer å avlede oppmerksomheten bort fra ventingen. Tiden går som kjent fortere når man har det gøy. Gjør hver dag til en god dag.

Det kan også være en trøst å vite at en stor internasjonal studie har vist at kvinner som har fått satt i gang fødselen, opplevde like stor tilfredshet over å føde som kvinner som hadde gått i fødsel av seg selv. Det var heller ingen forskjell i tilfredshet ved bruk av smertestillende medikamenter under fødselen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: