3 uker

Av Babyverden 149982

Fra 3 uker og 0 dager til 3 uker og 6 dager av svangerskapet.
Lengde: 0,5 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Embryoet fester seg i livmoren

I begynnelsen av denne uken er embryoet én uke gammelt. Nå er det i ferd med å feste seg til livmorveggen. Det beste stedet er øverst på den bakre veggen.

Morkake og plommesekk begynner å formes. Plommesekken ser ut som en liten ballong, og produserer etter hvert barnets første blodceller. Den forsvinner først når barnet om få uker klarer å produsere blodcellene selv.

Det som skal bli barnet, er fremdeles en flat plate som består av to cellelag. De ytterste cellene – de som skal bli morkake – graver seg stadig lenger inn i livmorslimhinnen.

3 uker gravid
Kjenner du noe til de første graividitetssymptomene? Illustrasjonsfoto: iStockTil foreldrene: De første symptomene

Mor vet det ikke ennå, men i løpet av denne uken får kroppen signaler om at egget har festet seg i livmoren. Så snart det skjer, begynner hormonet hCG (humant Chorion Gonadotropin) å produseres. Det er det som vil gjøre graviditetstesten positiv. Foreløpig er det snakk om så små mengder at det neppe vil slå ut på en graviditetstest, men det er ikke lenge før!

Merker mor de første symptomene? Noen forteller om en metallisk smak i munnen, andre får en rar eller øm følelse i brystene. Kanskje blir området rundt brystknoppene større og mørkere? Noen opplever også en liten blødning når egget fester seg i livmoren. Dette kalles spotting, og er helt ufarlig. Kanskje kjennes det ut som om menstruasjonen er like rundt hjørnet, men det er snarere tvert imot! Det er de første svangerskapssymptomene som begynner å melde seg!

Ønsker dere å bli gravide, er dette gjerne en nervepirrende tid. Veksler humøret mellom optimisme og pessimisme? Ta godt vare på hverandre. Så snart egget er festet i livmoren, opprettes det en forbindelse mellom mor og barn – nå er tiden inne for å leve som om du er gravid, selv om du ikke vet at du er det ennå.

Babyen i mors kropp denne uken:

3 uker gravid


Tema: Implantasjon og for tidlig å finne ut at man er gravid?

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Usikker på hvordan man teller svangerskapsuker? Den første uken har du mensen, i den andre uken skjer eggløsningen, og når du er 2–3 uker gravid skjer det mye spennende. For mange skjer det uten at noen vet det, men noen er også veldig klar over det – for det nye livet blir til i en petriskål på sykehus eller fertilitetsklinikk. Etter unnfangelsen begynner egget å dele seg og antallet celler dobles hele tiden. Når embryoet fester seg til slimhinnen i livmoren merker noen et lite stikk eller ubehag.

Veldig mange blir spontant gravide. Altså av seg selv. Men rundt 1 av 10 par prøver å bli gravide uten å lykkes. Årsakene kan være mange, men rundt regnet sier man at det i 1/3 av tilfellene er feil hos kvinnen, 1/3 er feilen hos mannen og i 1/3 av tilfellene så finner man ingen spesiell årsak som kan forklare.

Det offentlige dekker tre IVF-forsøk. Sjansen for å lykkes på de tre forsøkene er rundt 60 prosent. IVF er prøverør hvor egg og sædcelle plasseres sammen i en petriskål og så venter man på at unnfangelse skal skje. Ved ISCI sprøytes én enkelt sædcelle inn i egget, slik at man hjelper unnfangelsen å finne sted.

Hvor tidlig kan man teste positivt? Ved 3 ukers graviditet vil de fleste ikke få en positiv graviditetstest, selv om de faktisk er gravide. Det er små mengder svangerskapshormoner i starten. Men en blodprøve på sykehus vil kunne fange det opp. Når man nærmer seg 4 uker kan noen få positiv test. Fra 4 uker av vil de fleste gravide teste positivt.

Embryo eller foster? På dette tidspunktet er babyen et embryo som er en flat skive. Den ligner ikke på en baby. Babyen kalles embryo mens alle organer utvikles, og blir til et foster når det er ferdig dannet og bare skal vokse og modnes.

Hva om jeg ...? Mange bekymrer seg for om det de gjorde tidlig i graviditeten (før de visste at de var gravide) kan ha skadet babyen. Hvis du tror du er gravid, eller vet at du er gravid – så bør en umiddelbart kutte ut alkohol og røyk. Sjekk at medisiner du tar er trygge å ta mens du er gravid. Har du ikke allerede begynt med folat, er tiden inne for det. Fram til embryoet har implantert (festet seg) i livmorveggen får det næring fra plommesekken, og ikke direkte fra din kropp.

Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Så tidlig som ved 3 uker vet de fleste ikke at de er gravide, men de kan gjerne ha begynt å lure. Noen sier at de kjenner de første tegnene allerede dagen etter samleie, men det må være særtilfeller. Stort sett vet man ikke sikkert før man får en positiv graviditetstest.

De fleste barn blir laget i tidsrommet midt i syklusen. I snitt 14 dager etter første dag av siste menstruasjon, og 14 dager før forventet neste menstruasjon. Men det er ikke alltid sånn, og det er også mulig å ha kortere eller lengre syklus. Ultralydundersøkelse senere i graviditeten kan korrigere slik at terminen blir riktig.

De som har vært gravide før har ofte en følelse av at de er gravide. Men symptomene pleier først å komme rundt uke 5–6.

Når ta kontakt med jordmor eller lege? Noen ringer for å bestille time tidlig i graviditeten. Så tidlig som ved 3 uker er kanskje vel tidlig, men det er positivt at man ønsker å snakke med jordmor eller annet helsepersonell tidlig.

Tidlig i svangerskapet er det vanlig å føle usikkerhet. Men mange er veldig glade og har ønsket å bli gravide og få barn.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: