BloggSex i graviditeten

Sex i graviditeten

Forholdet til egen kropp og sex kan forandre seg i svangerskapet. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 12448

Med en baby i magen og kropp som forandrer seg, kan forholdet til sex endre seg i svangerskapet. Men er det egentlig noe i veien for å ha sex når en er gravid?  

Svangerskapet er en spesiell og sårbar tid for mange gravide. Der er mye som forandrer seg i kroppen, både kroppslige endringer, men også den psykiske biten.

Forandringer i kroppen kan være vanskelige
Mange synes det er vanskelig å godta at kroppen endrer seg i fasongen, at en legger på seg, at det kan komme strekkmerker, at det kan komme åreknuter og så videre. Det at en ikke lenger klarer så mye som en gjorde før, en blir fortere trøtt og sliten, en har vondter i kroppen en ikke hadde før. 

Psykisk kan det også være utfordrende. Forandringene i kroppen skjer også på det mentale plan. Mange gravide opplever at de bekymrer seg mer, de er mer labile, oppfarende – de reagerer oftere på ting rundt dem. De kan gjerne lettere ta til tårene, og for mange er dette nye sider av seg selv, som er vanskelig å forstå. De føler kroppen har en egen agenda, og at de selv bare så vidt henger med på lasset.

Hvis en ser på disse forandringene samlet, så er det ikke uvanlig at mange gravide har det litt utfordrende i svangerskapet når det kommer til samliv og sexualliv.

Redd for å skade barnet
Noen gravide er redde for at de fysisk skal kunne skade barnet, men for de fleste tror jeg mye det handler om at de selv har vansker med å godta helt sin nye gravide kropp. De føler seg mindre attraktive for sin partner, og partner kan kanskje også vise usikkerhet i forhold til om de kan ha sex som før.

Når barnet ligger godt gjemt inne i magen, har det masse beskyttelse rundt seg. Det er omgitt av 2-3 liter fostervann og den store livmor-muskelen. 


En kommer ikke direkte inn på barnet når en har sex. Gjennom svangerskapet er livmorhalsen, som ligger øverst i skjeden, lang og lukket. Der kommer ingenting gjennom den. Selv en orgasme vil ikke påvirke den negativt. Der kan noen ganger kommer litt blod etter samleie, noe som ikke er farlig så sant det bare er litt når en tørker seg. Livmorhalsen er veldig blodfylt i svangerskapet, og det kan noen ganger sprekke små blodkar når en har sex. En skal derimot ikke blø friskt som ved menstruasjon.Kul på magen ingen hindring for sex
Som gravid trenger en bekreftelse på at en er flott og tiltrekkende, selv om en altså har kul på magen. En kan også ha et rikt og spennende sexliv i svangerskapet, det er ingenting i veien for det. Så sant svangerskapet utvikler seg normalt, du ikke plages av blødninger, eller har en truende prematur fødsel, så skal det ikke være noe i veien for å ha et normalt samliv.


Allikevel skal det vel sies at svangerskapet KAN gjøre at samlivet går litt på sparebluss. Spesielt er nok 1. og 3. trimester litt utfordrende for mange.


Når en er kvalm og trøtt er sjelden sexlysten helt på topp – heller ikke når magen begynner å bli stor, og en føler det fysisk kan være vanskelig å få til. Da kommer kreativiteten inn. 


Viktig med nærhet
I denne spesielle tiden er det viktig å ta godt vare på hverandre. Alt dreier seg ikke om sex, men det å være nær hverandre er viktig. 


Når dere nå skal bli foreldre, er grunnfundamentet i forholdet deres det som det skal bygges videre på. Derfor er det viktig at det har blitt næret godt gjennom svangerskapet. Menn og kvinner ser ofte forskjellig på endringer i livet, derfor er en god kommunikasjon mellom dere kjempeviktig! Ikke bare forvent at den andre nødvendigvis tenker likt deg. 


For mange menn kan lyst på sex oppleves som viktig for å ha en god relasjon.


For kvinner derimot, er en god relasjon det viktigste for å få lyst på sex.


Begge ønsker en god relasjon, men vi kan møte utfordringen på forskjellig vis. Svangerskapet er en slags unntakstilstand, der vi skal ta ekstra godt vare på hverandre, for å få den beste start som nybakte foreldre!Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: