Å lure på om man er gravid eller ikke kan for mange være altoppslukende. Det er ikke rart med tanke på at svaret på dette spørsmålet vil være med og avgjøre din fremtid. Noen gleder seg mens andre gruer seg. Det er tusen tanker og spørsmål som dukker opp i denne fasen, men det aller største og viktigste er om du faktisk er gravid!

Noen vil kanskje mistenke at de er gravide lenge før det er aktuelt å ta en test. Det å bare sette seg ned og vente en ukes tid vil for mange oppleves vanskelig. Selv om du er en av dem som både har planlagt og gleder seg til å bli gravid, vil du kanskje oppleve usikkerhet rundt dette valget. Har jeg virkelig lyst på barn? Passer det nå? Klarer vi dette? Spørsmålene er mange, og det er viktig og nyttig å snakke sammen i denne fasen.

Når kan jeg finne ut om jeg er gravid?
Den greieste måten å få svar på er ved å ta en graviditetstest. Dette kan du få tak i både i mange dagligvarebutikker og på apoteket. De fleste testene lover 99 prosent sikkerhet fra den dagen en forventer mens. Men det er flere tester som er mer følsomme, og sier de kan slå ut noen dager før forventet menstruasjon. Graviditetstester er enkle i bruk og det følger med en bruksanvisning. De vanligste testene består av en pinne som du tisser på, eller dypper i urin, for så å lese av resultatet i et lite display. Disse testene kan du enkelt ta hjemme hos deg selv. Det er kanskje fint at begge er til stede slik at dere kan dele opplevelsen på godt og vondt.

Hormonet hCG
Alle graviditetstester sjekker om hormonet hCG er i kroppen. Hormonet finnes kun i kroppen hvis man er gravid og hCG dannes når det befruktede egget fester seg i livmoren. hCG-nivået er på sitt høyeste frem til ca. 8-10. uke og synker gradvis mot termin. Regelen er at nivået fordobler seg hver andre dag tidlig i svangerskapet.

Hormonet har betydning for å vedlikeholde corpus luteum, som er et område i eggstokkene. Dette området produserer store mengder hormoner (progesteron) begynnelsen av graviditeten. Ved befruktning fortsetter corpus luteum å produsere progesteron i flere uker. Da uteblir menstruasjon, og egget fester seg. Deretter synes hCG å stimulere morkakens egen produksjon av hormonene østrogen og progesteron. Selv om kjønnet allerede er bestemt ved sammensmeltning av sædcelle og eggcelle, kan hCG ha betydning for utviklingen av de mannlige genitalier hos guttefostre og fosterets binyrer.

Kan jeg stole på graviditetstesten?
Graviditetstester regnes som svært sikre dersom de gjøres riktig. Noen hevder at de er så mye som 99 prosent sikre. En hjemmetest er like sikker som den du kan ta på legekontoret, det er derfor ikke nødvendig å dra til lege for å bekrefte svangerskapet.

Dersom testen er negativ, og du er sikker på at du har testet på riktig tidspunkt, er du mest sannsynlig ikke gravid. Hvis eggløsningen derimot har funnet sted senere enn du tror, kan hCG nivået være for lavt til at det slår ut på en test. Hvis du tror det kan være årsaken til at testen er negativ, kan det være lurt å ta en ny test etter noen dager.

Hvis testen er positiv er du gravid! Dere bør etter hvert ta kontakt med lege og jordmor for å avtale svangerskapskontroll. Er dere usikre på om dere ønsker å beholde barnet, kan det være lurt å snakke med noen. Rådgivningstjenesten Amathea kan være et godt alternativ.

Hva betyr det om jeg får en negativ test etter den positive?
Hvis du får en negativ test etter en positiv, bør du kanskje vente noen dager for så å ta en ny. Hvis du har hatt svangerskapsplager som forsvinner samtidig som testen er negativ kan det bety at du ikke lenger er gravid.

Egget fester seg
Mellom tre og fire uker inn i svangerskapet fester egget seg i livmorslimhinnen. Noen vil oppleve en liten blødning når dette skjer, eller i det tidsrommet man forventer mens. Det kalles festeblødning, og oppstår fordi blodårer i slimhinnen kan sprekke. Noen omtaler det med navnet sporblødning fordi det kan se ut som spor av blod.

Denne blødningen er mye svakere enn en menstruasjonsblødning. Noen merker derfor dette i form av en liten blødning, blodspor eller spotting, andre igjen vil ikke merke noe som helst. Begge deler er helt normalt.

Svangerskapstegn
Noen kvinner kjenner kroppen sin så godt at fatter mistanke om graviditet allerede før menstruasjonen har uteblitt. Det gjelder bare noen få kvinner, mange merker ingenting helt i begynnelsen av svangerskapet. Sjansen for at det går bra skal normalt sett ikke påvirkes av hvorvidt disse tegnene dukker opp eller ikke.

Nedenfor ser du noen av de vanligste svangerskapstegnene. I parentes bak står det i hvilken uke tegnene vanligvis dukker opp. Dette kan variere veldig fra graviditet til graviditet, så ikke bli bekymret dersom tegnene dukker opp tidligere eller senere enn dette.

• Rar metallsmak i munnen (fra ca. 3 uker)
• Spotting: liten blødning når egget fester seg i livmoren (mellom 3 og 4 uker)
• Ømme bryster/rar fornemmelse i brystene (fra ca. 3 uker)
• Større og mørkere felt rundt brystvortene (areola) (fra ca. 3 uker)
• Tretthet (fra ca. 3 uker)
• Uteblitt menstruasjon (fra ca. 4 uker)
• Kvalme (ikke bare om morgenen) (fra ca. 4-6 til ca. 10-13 uker)
• Hyppig vannlating (fra ca. 6-8 uker)

Kilder: Svangerskapsboken og Forskning.no, Mamastork 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?