Fra 4 uker og 0 dager til 4 uker og 6 dager av svangerskapet.
Lengde: 0,5-1 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Publisert: 31. mars 2009

Om barnet:

I begynnelsen av denne uken er embryoet to uker gammelt. Nå dannes det en spalte langs nesten hele ryggplaten, og embryoet blir mer avlangt. Denne streken danner barnets akse. Cellene fra ryggplaten begynner å bli spesialiserte og beveger seg mot stedet der organene skal dannes. Blant annet vandrer celler fra rygglaget gjennom spalten og danner et nytt cellelag mellom de to allerede eksisterende lagene i embryoet. Mot slutten av uken har dermed embryoet tre lag, alle med forskjellige oppgaver.

Ett skal danne respirasjonsorganer (pusteorganer) og fordøyelsessystem, et annet bein, muskler, vev, kjønnsorganer, nyrer og blodomløp, og det tredje vil danne hud, hår, hjerne og ryggmarg. Denne uken forbindes embryoet til morkaken med en liten stilk. Denne stilken blir senere til navlestrengen, og om noen uker kan næringsstoffer fra blodomløpet ditt overføres til barnet gjennom den.

Til foreldrene:

4 uker gravidMenstruasjonen kom ikke likevel! Mens noen sitter klar med graviditetstesten, tar det hos andre litt lenger tid før mistanken melder seg. Nå er det så mye hCG i mors kropp at det sannsynligvis vil gi et positivt svar på graviditetstesten.

Å finne ut at man er gravid, er en milepæl – for begge to som skal bli foreldre. Det kan utløse sterke følelser, noen vil karakterisere det som et emosjonelt kaos. Glede og nervøsitet går hånd i hånd, og humøret svinger fra et øyeblikk til det neste – ikke bare hos den gravide. Aksept for dette, og omsorg for hverandre er svært viktig.

Det er mye hormoner i sving i mors kropp nå, og svangerskapssymptomene merkes gjerne i økende grad.

Akkurat nå er livmoren på størrelse med en liten pære. Den veier cirka 70 gram (litt mer om du har vært gravid før), og rommer opptil 10 ml. Livmoren er en muskel, som vokser enormt i løpet av svangerskapet, og mot termin veier den ett kilo og rommer 5 til 10 liter!

Hva synes du om artikkelen?  
DEL