2 uker

Av Babyverden 84796

Fra 2 uker og 0 dager til 2 uker og 6 dager av svangerskapet.
Lengde: 0,2 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Unnfangelsen

Når du er 2 uker gravid har det gått to uker fra siste menstruasjon. I begynnelsen av denne uken finner eggløsning sted og barnet unnfanges. Selve unnfangelsen tar omtrent ett døgn. Av de rundt 300 millioner sædcellene den kommende faren leverer, når bare omtrent 250 av dem egget. Og bare én av disse kan befrukte det. Det er en 18 cm lang svømmetur opp til egget, og selv om kvinnens kropp hjelper til med strømninger opp mot egget, kan turen ta over en time.

Rundt egget er det en beskyttende kapsel som sædcellene jobber for å få hull på. Og i et lite øyeblikk er hullet i kapselen stort nok til at sædcellen kan trenge gjennom. Selve penetreringen av egget tar omkring 20 minutter. Når sædcellen er inne, lukkes kapselen igjen, og nå er allerede mye om barnet bestemt. Blant annet om det blir en liten gutt eller jente. Det er sædcellen som bærer på det avgjørende kromosomet. Egget inneholder alltid ett X-kromosom, mens sædcellen enten kan bære ett X- eller ett Y-kromosom. Blir kombinasjonen XX, får dere en jente, er kombinasjonen XY, blir det en gutt.

Kjært barn har mange navn – alt etter de små utviklingsstadiene som finner sted. Bare denne uken kalles det befruktede egget zygote, så morula (multebær) eller blastomere, og så blastocyst. Men fra unnfangelsen og frem til ti uker kalles vanligvis barnet for embryo. Etterpå heter det foster helt frem til fødselen.

Etter ett døgn begynner cellene å dele seg, men kapselen rundt egget gjør at det ikke kan vokse, og cellene blir dermed stadig mindre. Slik celledeling skjer omtrent hver 20. time. Når embryoet består av rundt 16 celler, kalles det morula, som er latin for multebær, fordi det ser sånn ut, men det er mye, mye mindre!

Etter tre til fire dager når det ørlille multebæret livmoren. Nå dannes det et hulrom i kjernen og cellene blir flate. Knøttet heter blastocyst. Det dannes et ytre cellelag som blir til morkaken, og en indre celleklump som vil bli til barnet.

Du går kanskje og venter spent på å ta en graviditetstest, men den måler mengden av hormonet hCG, som først sendes ut som et signal inn i morens kropp ut når blastocysten har festet seg i livmoren. Dette skjer helt mot slutten av denne uken, etter at blastocysten har kvittet seg med kapselen og har funnet et bra sted for implantasjonen (det beste stedet er på den bakre livmorveggen). Fra nå av kan det endelig vokse i størrelse.

2 uker gravid foreldre
Lyktes vi denne gangen? Så spennende å tenke på. Illustrasjonsfoto: iStockTil foreldrene: Gravid!

Det fantastiske har skjedd! Dere har klart det! Dette som kvinnekroppen har lagt til rette for måned etter måned i årevis – nå har det endelig skjedd! Kanskje ventet sædcellene i egglederen, klare til å befrukte egget, eller kanskje kom de svømmende i full fart like etter at egget var sluppet? Egget kan ikke bevege seg, men føres nedover i egglederen av bittesmå flimmerhår. Likevel har egget en enorm tiltrekningskraft.

Befruktningen er en felles prosess – både sædcellen og egget jobber iherdig for å få det til. Mange sædceller kjemper om å trenge gjennom det seige eggeskallet, men bare én vinner. Selve befruktningen tar cirka 20 minutter.

I løpet av de neste 12 timene kvitter eggcellen og sædcellen seg med halvparten av kromosomene, og sitter igjen med 23 hver, som smelter sammen til 23 par. Her finnes allerede informasjon om blant annet hårfarge, øyefarge, hvor høyt barnet kommer til å bli, og om det skal bli en gutt eller jente.

Nå begynner det befruktede egget å dele seg i mindre celler, som igjen deler seg i mindre celler. Alle cellene er helt like på dette stadiet. Celledelingen skjer omtrent hver 20. time disse første dagene. Eggeskallet sørger for at størrelsen på egget forblir den samme, og kan passere gjennom den blyanttykke egglederen.

Tre til fire dager etter unnfangelsen når egget, som kalles morula (morbær), livmoren. Det dannes et hulrom inni det, cellene blir flate og legges i to lag, og egget kalles nå blastocyst. Omtrent seks dager etter unnfangelsen ”klekkes” egget fra eggeskallet, og blastocysten kan feste seg i livmorslimhinnen. Det ytterste cellelaget graver seg ned i denne slimhinnen, og begynner å forme morkaken. De neste åtte ukene kalles det som skal bli barnet for et embryo. Deretter kalles det foster.

Det som nettopp har skjedd, vil føre til store forandringer i livene deres, men det vet dere antakeligvis ikke ennå. Det er ingenting i kroppen som forteller mor at unnfangelsen har funnet sted. De første signalene sendes ikke før embryoet har festet seg i livmorslimhinnen.

Babyen i mors kropp denne uken:

2 uker gravid

Les også: Er det en spire i magen?

Viktig påminnelse: Husk å ta folat

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: