GravidKjenn tilbudet der du bor!

Kjenn tilbudet der du bor!

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jordmor Elisabeth Sæther, teksten er hentet fra Svangerskapsboken Gravid 4726
Det finnes mange kurs og ulike tilbud til deg som er gravid. Kjenner du til dem? Vet du hvor du skal henvende deg for å finne dem?

Mange av kursene handler om fødselsforberedelse, men det kan også være snakk om gravidtrening, oppfølging for deg som er alene i svangerskapet, noen å snakke med om tidligere vanskelige opplevelser, eller noe helt annet.

Helsestasjonen er et godt sted å begynne å forhøre deg, men søk også opp andre ressurser der du bor. Noen steder er det også mulig med nettkurs om det er langt å reise til kurset, eller du ikke kan eller ønsker å være fysisk til stede.

Korona-begrensninger
På grunn av koronapandemien kan det være begrensninger på hvilke kurs som er tillatt med fysisk oppmøte. Det kan derfor være lurt å sjekke digitale alternativer. Gjennom et raskt søk på YouTube fant vi for eksempel dette fødselsforberedende kurset fra Ringerike sykehus.

Her er eksempler på kurs du/dere kan ha glede av å delta på. 

Gravidtrening
Mange treningssentre tilbyr egne timer for gravide. Eksempler på treningsformer er yoga, pilates, styrketrening, øvelser i basseng og turgåing med staver. Dette er program som er skreddersydd for gravide med fokus på bevegelighet, styrking av kjernemuskulatur og/eller vedlikehold av kondisjon.

Kurs i å takle bekkenløsning
Noen steder tilbys det også kurs for kvinner med bekkenplager og bekkenløsning, med gode øvelser og tips som kan lindre smertene og forebygge forverring av plagene. Kursene kan arrangeres av fysioterapeut, manuellterapeut eller andre med kunnskap om emnet.

Fødselsforberedende kurs
De fleste kurs er arrangert for par, og det varierer fra sted til sted hvem som er arrangør, og hvor omfattende det er. Den kommunale helsestasjonen eller barne- og familieenheten tilbyr gjerne kurs over flere kvelder, der flere ulike yrkesgrupper bidrar på temaer som fødsel, barseltid, amming, tilknytning mellom foreldre og barn og foreldrerollen. Jordmødre ved fødestedet, kommunejordmor eller privatpraktiserende jordmødre tilbyr ofte også kurs, gjerne mer intensive, og med hovedfokus på fødselen. Ofte er omvisning på fødestedet inkludert. 

Kurs i ulike teknikker for å takle fødselsarbeidet
Mange gravide ønsker å vite mer om hva de selv kan bidra med for å gjøre fødselen til en så god opplevelse som mulig og ha en følelse av kontroll over fødselsarbeidet. Det finnes flere ulike måter å tilnærme seg dette på. Noen kurs er også nettbaserte, slik at man kan delta hjemmefra. Søk på nettet for å finne ulike aktuelle tilbud. Eksempler kan være Lamaze-metoden, Anja Bay-metoden, Hypnobirthing, mindfullness og fødselsmeditasjon. Hovedfokuset er å lære seg teknikker eller verktøy som kan gjøre det lettere å samarbeide med riene, og fremme fødselsprosessen.Omvisning på fødeavdelingen
Noen steder tilbys gravide en omvisning på føden, enten alene eller i en gruppe. Det er jordmødre som står for dette, og det er mulig å stille spørsmål. Det informeres gjerne om ulike smertelindrings-metoder som tilbys, fødestillinger, og bruk av vann i fødselen, om partnerens rolle, hva som skjer når man kommer til fødestedet, og tiden rett etter fødselen. Mange synes det er trygt å ha vært på fødeavdelingen på forhånd, slik at de vet at de finner veien når de er i fødsel. 


Samtale om fødselsangst
Har du fødselsangst, kan du ha god nytte av å snakke med en fagperson som er spesialist på fødselsangst. Mange jordmødre har lang erfaring med dette. Det er også mulig å snakke med en psykolog eller gestaltterapeut.Engasjer en doula
I mange land er det vanlig å leie en doula. I Norge har ikke dette vært vanlig, men etterspørselen og tilbudet er økende. Doulaen er en kvinne som har erfaring med fødsler, og er trenet/utdannet i å gi støtte, omsorg og informasjon til den fødende og hennes partner under gravidtet, fødsel og den første tiden etterpå.


Tilbud til deg som er alene om svangerskapet
Selv om de fleste kurs er åpne for alle gravide, kan det føles godt å delta på kurs som er skreddersydd dine behov. Blant annet Amathea har tilbud til kvinner som er alene om svangerskapet.


Kurs i fødselsmassasje
Partneren er gjerne gull verdt som støtte i fødselen. Det går også an å delta på kurs i forkant, slik at utbyttet blir enda større. Noen lærer seg fødselsmassasje, andre akupressur som kan lindre smerte.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: