BloggNødvendig med svangerskapskurs?

Nødvendig med svangerskapskurs?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 10018

Jeg tror det er tøffere å være gravid i dag, enn da jeg selv gikk gravid for over 30 år siden. Kravene til gravide har blitt større, og fallhøyden likeså. Derfor tror jeg at et svangerskapskurs kan være en god investering for mange – i alle fall hvis kurset er av god kvalitet!

Vi opplever at det særlig er kvinnene som ønsker å gå på svangerskapskurs, men også stadig flere menn ønsker å vite mer om hva som skjer i forbindelse med fødselen. Det synes vi er veldig gledelig. Særlig førstegangsfødende er nysgjerrige. Men er det noe man må eller bør få med seg?

Det å føde barn er ikke bare en medisinsk hendelse. Det er like mye en privat og sosial begivenhet.

Mange leser seg opp på egenhånd, og føler at de vet det de trenger å vite i forkant av fødselen. Og det er faktisk sånn at svangerskapskurs er helt frivillig!

Men et svangerskapskurs kan også komme veldig godt med. I hvert fall hvis det er bra.

De fleste svangerskapskurs har mest fokus på fødselen, og dette er noe av det jeg mener bør være med:

– Hvordan starter fødselen? Hvilke tegn skal en være oppmerksom på?

– Når bør en ta kontakt med sykehuset/fødestedet?

– Hvordan er de ulike fasene i fødselen? Hvordan bygger riene seg opp – og påvirker deg under fødselen? Hva er normale reaksjoner underveis i fødselen?

– Forklaring av ulike fødestillinger.

– Partnerens rolle – hva kan han/hun bidra med under og etter fødselen?

– Forklaring av ulike smertelindringsmetoder.

– Hva skjer de første timene etter fødselen?

– Snakke om den første tiden hjemme med baby.

– Parforholdet – utfordringer i barseltiden.

– Informere om problemstillinger rundt amming.

Målet er å gjøre deg tryggere
Vi har nok alle våre kjepphester når det gjelder hva som bør omtales på et svangerskapskurs. Men målet bør alltid være at parene føler seg tryggere når de går enn da de kom. Personlig synes jeg at dette med innstilling til fødsel er viktig. Vår bagasje – det vi tidligere har opplevd, den informasjonen vi har fått av andre, det vi har lest og sett på TV – er med på å prege våre valg og måten vi møter fødselen på.

Før i tiden var det stort fokus på pust og avspenning. På svangerskapskursene øvde både mor og far på å puste og slappe av i kroppen. For noen år tilbake forsvant dette helt, og ble latterliggjort. Hvorfor skulle en fokusere på det? En hadde jo fått så gode smertelindringmetoder! Fokuset ble flyttet til hvordan man kunne unngå å kjenne ubehag under fødselen. Nå ser vi at pendelen er i ferd med å snu igjen. Heldigvis!

God og saklig informasjon
Svangerskapskurs bør være et sted hvor man får god og saklig informasjon, der en får avlivet myter og ufarliggjort fødselsarbeidet. Som jordmødre er det ikke vår jobb å skremme gravide, men å hjelpe dem til å tørre å møte fødselen med godt mot. Ingen dør av rier. Å føde i Norge er trygt!

Det er ikke alltid at informasjon er nok. Selv om man har lest seg godt opp på fødselen, kan mange mangle trygghet i egen kropp. Å tørre å stole på at kroppen faktisk kan føde – når den er klar! Her kan et svangerskapskurs hjelpe.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: