Mange forbinder ordet hypnose med showhypnose, der folk dummer seg ut på scenen og gjør og sier ting de ellers aldri ville gjort. Fødselshypnose har overhodet ingenting med dette å gjøre.

Sist oppdatert: 23. juni 2015

Da Ragna og jeg utdannet oss til hypnoterapeuter for fire år siden, fikk vi mange reaksjoner på det. Mange syntes det hørtes spennende ut, og noen syntes nok vi flippet litt ut, og at dette var veldig alternativt. Men de fleste var nok litt undrende til hva dette var, og lurte på hva vi nå skulle gjøre.

Jordmor Grethe R. Teigen. Foto: privatEtter fullendt utdanning kunne vi ha jobbet med røykeslutt, vektreduksjon, fobier og lignende. Men jordmor-genet tok styringen, og for oss ble det naturlig å lære mer om hvordan vi kunne bruke dette i fødsel. Det ble en utrolig spennende reise for oss!

Les også:

Hvorfor skriker fødende kvinner?

En avslappet kropp føder raskere og enklere enn en anspent kropp

Slik forbereder du deg fysisk og psykisk til fødselen

Et mentalt redskap
Vi liker å se på fødselshypnose som et mentalt redskap som gjør at du lettere kan håndtere fødselsarbeidet. Vi har etter hvert fått god erfaring med fødselshypnose, og har jevnlig gravide som kommer til oss for å lære hvordan de kan jobbe med hypnose.

Det dreier seg egentlig om å reprogrammere harddisken. Vi har alle en del bagasje i underbevisstheten, som kommer til overflaten når du havner i situasjoner hvor vi ikke er helt komfortable. Ting vi har erfart, hørt, tenkt, lest, sett, blitt fortalt – blir en del av bagasjen vi ubevisst bærer med oss.

Les også: Enten indre fødekraft eller epidural?

Bør begynne før uke 28
Det optimale er å begynne denne mentale forberedelsen før uke 28. Vi snakker mye om fokusering og hvordan de bevisst kan jobbe positivt mot fødsel. Hypnosen blir redskapet som skal hjelpe dem ubevisst.

For å kunne oppnå endring i underbevisstheten, er det repetisjon som gjelder. Den gravide lytter, helst hver dag fram mot fødsel, til et manus vi leser inn for dem. Det har vist seg i ettertid, at de som virkelig satt av tid til dette, oppnådde best resultat. Så dette er ikke noen quick-fix hvor man kommer inn på kontoret og blir hypnotisert en gang eller to, og så er problemet løst. Hjemmeleksen er det aller viktigste. Når underbevisstheten får nye beskjeder over tid, vil oppfatningen endre seg, og det ser vi at slår positivt ut under fødselen.

Les også: Den perfekte fødselen – finnes den?

Slik virker hypnosen under fødselen
Det er ikke sånn at den fødende er hypnotisert når hun har rier. Men hun jobber meget fokusert når riene kommer, og flytter fokuset bort fra magen og rien. Dette gjør at kroppen er veldig avslappet, og fødselen går fortere.

En av kvinnene jeg har fulgt var førstegangsfødende. Jeg var tilfeldigvis på jobb, og så en kvinne som stod og lente seg mot mannen sin i gangen. Hun laget ingen lyder, bare pustet rolig, og var veldig avslappet. Jeg kjente henne straks igjen.

Hun hadde ikke hatt rier så veldig lenge, men syntes de var sterke når de kom. Da jeg undersøkte henne, ble jeg tatt litt på sengen – hun hadde allerede åtte centimeter åpning!

Hun fortsatte å jobbe like fokusert, og en time senere hadde hun faktisk født. Det var bare nydelig å se!

Da jeg spurte henne hvordan hun hadde opplevd fødselen, og hva hun hadde fokusert på, sa hun bare at hun på hver ri fokuserte på å bli tung i kroppen, og at pusten skulle være rolig. Hun syntes ikke det var spesielt tøft å føde.

Jeg synes fødselshypnose er et fantastisk redskap. Det er jammen synd jeg ikke skal føde igjen…

Les også: Hvordan vet man om fødselen kommer til å gå fort, eller ta tid?

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?