GravidGravid! Hva nå?

Gravid! Hva nå?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 15298

Gravid. Ordet rommer spenning og forventning – og kanskje også bekymringer. Når den positive testen ligger der, vil tusen spørsmål ta plass i hodet.

Hvordan finner jeg ut terminen? Terminen er ofte det første en vil ha fastslått. Et svangerskap varer i 283 dager (basert på eSnurra) og regnes fra første dag i siste mens, ca to uker før du egentlig ble gravid. Bruk vår Terminkalkulator, og finn din termin.

Har du lyst å snakke med andre som har termin omtrent samtidig som deg, finner du mange kjekke jenter på våre Terminforum. Tenk så kjekt å snakke med de som er opptatt av akkurat det samme som deg!

Finn ditt terminforum

Skal jeg ta folat? Det anbefales å ta folat i ukene før du blir gravid og de to-tre første månedene av graviditeten. Har du ikke tatt tidligere, bør du absolutt starte nå.

Når er første kontroll?
Som gravid bør du, ifølge nasjonal retningslinje for svangerskapsomsorg, få tilbud om første konsultasjon så snart som mulig og senest en uke etter at du henvender deg til fastlege eller jordmor for å avtale time. Den første svangerskapskontrollen skjer derfor vanligvis en gang mellom uke 6 og 12.

Ultralyd
Alle gravide i Norge får nå tilbud om to ultralydundersøkelser – én rundt uke 12 og én rundt uke 18. Den tidlige ultralydundersøkelsen regnes som fosterdiagnostikk. Les og hør mer om hva disse undersøkelsene innebærer i lenkene under.

Hva bør jeg passe meg for? Gravide bør unngå tobakk, alkohol og andre rusmidler gjennom hele svangerskapet. Alle tre kan gi skader på fosteret. Og vær oppmerksom på at mange medisiner som til vanlig er «helt uskyldige» også kan være til skade.  Les mer om trygg medisin under graviditeten.

I tillegg bør du ha et normalt, sunt kosthold og unngå store mengder sukker og fett. Er du usikker på om kostholdet ditt er godt nok, spør lege eller jordmor.

Kan jeg trene? De aller fleste gravide kan trene i en eller annen form gjennom hele svangerskapet. Det viktigste er å finne en treningsform som passer deg og din hverdag.

Lytt til podcast om trening i graviditeten:

Kommer jeg til å føde på termindato? Ja, det kan jo hende. 4-6 prosent føder akkurat på termindatoen som er satt. Flertallet føder i tidsrommet tre dager før og tre dager etter termin.

Hvem kan jeg ha med på fødselen? Den du vil! Og du kan ha med flere, om du ønsker. Det viktigste er at du har med deg noen som gjør deg tryggere og som virkelig vil være en støtte for deg. Om dette er kjæresten, mamma, svigermor, bestevenninnen eller andre, spiller ingen rolle. Det er du som velger!

Kan jeg velge smertelindring? Til en viss grad kan du bestemme dette selv. Men sier du at du ønsker en epidural helt på slutten, når fødselen snart er over, kan det være at du får nei. Tenk da på at jordmor har tatt imot hundrevis av babyer før din, og at hun sier dette av lang erfaring.

Det finnes mange typer smertelindring, og snakk gjerne med jordmor om hvordan de ulike er. Da kan du kanskje gjøre deg opp en mening om hva du tror som vil passe deg. Og husk! Smertelindring finnes i to former; medikamentell og ikke-medikamentell.  Varme, badekar, massasje/strykninger, musikk og atmosfære, kan hjelpe deg å slappe av. En avspent kropp reagerer mindre på smerter!

Du vil sikkert ha mange flere spørsmål framover, f.eks om valg av navn, vogn, bilstol….

Da er det godt å tenke på at du har flere måneder på å planlegge og diskutere. Du har en spennende og lærerik tid foran deg! Lykke til!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: