Gravid. Ordet rommer spenning og forventning – og kanskje også bekymringer. Når den positive testen ligger der, vil tusen spørsmål ta plass i hodet.

Hvordan finner jeg ut terminen? Terminen er ofte det første en vil ha fastslått. Et svangerskap varer i 283 dager (basert på eSnurra) og regnes fra første dag i siste mens, ca to uker før du egentlig ble gravid. Bruk vår Terminkalkulator, og finn din termin.

Har du lyst å snakke med andre som har termin omtrent samtidig som deg, finner du mange kjekke jenter på våre Terminforum. Tenk så kjekt å snakke med de som er opptatt av akkurat det samme som deg!

Finn ditt terminforum

Skal jeg ta folat? Det anbefales å ta folat i ukene før du blir gravid og de to-tre første månedene av graviditeten. Har du ikke tatt tidligere, bør du absolutt starte nå.

Når er første kontroll? Den første svangerskapskontrollen skjer en gang mellom uke 8 og 12. Med en gang du er gravid, ringer du fastlegen og ber om å bli satt opp på en time. Legesekretæren kommer til å spørre hvor langt du er kommet og setter opp en time ut ifra det.

Hva bør jeg passe meg for? Gravide bør unngå tobakk, alkohol og andre rusmidler gjennom hele svangerskapet. Alle tre kan gi skader på fosteret. Og vær oppmerksom på at mange medisiner som til vanlig er «helt uskyldige» også kan være til skade.  Les mer om trygg medisin under graviditeten.

I tillegg bør du ha et normalt, sunt kosthold og unngå store mengder sukker og fett. Er du usikker på om kostholdet ditt er godt nok, spør lege eller jordmor.

Kan jeg trene? De aller fleste gravide kan trene i en eller annen form gjennom hele svangerskapet. Det viktigste er å finne en treningsform som passer deg og din hverdag.

Lytt til podcast om trening i graviditeten:

Når skal jeg til ultralyd?  I normale svangerskap tilbys en ultralydundersøkelse rundt uke 17-19. Denne slipper du å betale for. Dersom du ønsker en tidlig ultralyd, må du betale dette selv. Er det medisinske grunner til flere ultralydundersøkelser i graviditeten, dekkes dette av helsevesenet.

Fosterdiagnostikk:  Kvinner som vil være over 38 år ved fødselen, og f.eks. der det finnes alvorlige arvelige sykdommer i familien, vil du bli tilbudt fosterdiagnostikk.

Nye regler kommer – men foreløpig gjelder dagens tilbud om fosterdiagnostikk
8. juni 2020 vedtok Stortinget flere endringer i bioteknologiloven. Men før tiltakene som går på fosterdiagnostikk kan endres, har Helsedirektoratet fått i oppdrag å utrede hvordan disse vedtakene kan innføres i helsetjenesten. Fristen for gjennomføringen av oppdraget er 1. november 2020. Etter dette vil Helse- og omsorgsdepartementet komme tilbake til når og hvordan anmodningstiltakene skal gjennomføres. Inntil videre blir det ingen endringer i tilbudet til gravide.

Anmodningene er:
* Stortinget ber regjeringen sørge for at ultralyd med tilleggsundersøkelser som kan avdekke alvorlig sykdom eller skade hos fosteret, blir et tilbud til alle kvinner i første trimester gjennom den offentlige svangerskapsomsorgen.

* Stortinget ber regjeringen sørge for at aldersgrensen for å få tilbud om fosterdiagnostikk senkes fra kvinner som er eldre enn 38 år ved termin, til kvinner som er eldre enn 35 år ved termin.

* Stortinget ber regjeringen sørge for at Non-invasiv prenatal test (NIPT) tilbys alle kvinner som har krav på fosterdiagnostikk, eller ved funn på tidlig ultralyd med tilleggsundersøkelser, uavhengig av kvinnens alder.

* Stortinget ber regjeringen sørge for at Non-invasiv prenatal test (NIPT) blir tillatt å utføre i Norge for alle gravide kvinner.

Kilder: 
Helsedirektoratet: Orientering om endringer i bioteknologiloven
Stortingets vedtak 

Kommer jeg til å føde på termindato? Ja, det kan jo hende. 4-6 prosent føder akkurat på termindatoen som er satt. Flertallet føder i tidsrommet tre dager før og tre dager etter termin.

Hvem kan jeg ha med på fødselen? Den du vil! Og du kan ha med flere, om du ønsker. Det viktigste er at du har med deg noen som gjør deg tryggere og som virkelig vil være en støtte for deg. Om dette er kjæresten, mamma, svigermor, bestevenninnen eller andre, spiller ingen rolle. Det er du som velger!

Kan jeg velge smertelindring? Til en viss grad kan du bestemme dette selv. Men sier du at du ønsker en epidural helt på slutten, når fødselen snart er over, kan det være at du får nei. Tenk da på at jordmor har tatt imot hundrevis av babyer før din, og at hun sier dette av lang erfaring.

Det finnes mange typer smertelindring, og snakk gjerne med jordmor om hvordan de ulike er. Da kan du kanskje gjøre deg opp en mening om hva du tror som vil passe deg. Og husk! Smertelindring finnes i to former; medikamentell og ikke-medikamentell.  Varme, badekar, massasje/strykninger, musikk og atmosfære, kan hjelpe deg å slappe av. En avspent kropp reagerer mindre på smerter!

Du vil sikkert ha mange flere spørsmål framover, f.eks om valg av navn, vogn, bilstol….

Da er det godt å tenke på at du har flere måneder på å planlegge og diskutere. Du har en spennende og lærerik tid foran deg! Lykke til!

Hva synes du om artikkelen?