GravidHelse og livsstilTrygg mammamedisin

Trygg mammamedisin

Usikker på om medisinene er trygge for deg som er gravid eller ammende? Her kan du ringe og få gratis svar fra fagfolk. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2736 Sist oppdatert 22.02.19
Er medisinen min trygg å bruke? Gravide og ammende kan nå ringe den offentlige telefontjenesten Trygg Mammamedisin og få svar – helt gratis.

Spørsmålene blir besvart av erfarne farmasøyter og leger ansatt ved RELIS (Regionale legemiddelinformasjonssentre), som er organisert under universitetssykehusene. Trygg Mammamedisin har eksistert siden 2011, men da kun som en nettbasert tjeneste (tryggmammamedisin.no). Nå blir det også mulig å ringe, skriver RELIS i en pressemelding.

– Vi opplever at mange gravide og ammende er redde for at medisinene de bruker kan være farlige for barnet – selv ved bruk av ”vanlige” medisiner som anses som trygge, forteller farmasøyt Helle Tjønn Lindland, som er en av rådgiverne hos Trygg Mammamedisin.

– Ved å snakke med kvinnene kan vi lettere møte bekymringen til den enkelte, sikre oss at vi får all informasjon vi trenger og dermed også kunne gi et mer konkret og skreddersydd svar. Dette er viktig for at kvinnene skal kunne ta riktige valg for seg og barnet, forklarer Lindland.

Pakningsvedleggene – ofte unødvendig strenge
Mange kvinner tyr til pakningsvedlegget når de vil finne ut om de kan bruke medisinen når de er gravide eller ammer, men informasjonen her er ofte strengere enn det er grunnlag for.


– I mange tilfeller fraråder pakningsvedlegget gravide og ammende å bruke medisinen, selv om det finnes mye forskning som tilsier at det er trygt. Hos Trygg Mammamedisin bruker vi flere oppslagsverk som oppsummerer den forskningen og erfaringen som finnes. På den måten kan kvinnene få oppdatert og balansert informasjon, sier Lindland.


Finnes i andre land
Flere andre land i Europa og Nord-Amerika har i mange år hatt slike telefontjenester. Her i Norge har fagpersoner lenge ønsket seg en tilsvarende telefon.


– Studier viser at slike telefontjenester er effektive for å redusere bekymring hos gravide og ammende, forklarer Helle Lindland.


Trygg Mammamedisin driftes med midler fra Helse- og omsorgsdepartementet, og er uavhengig av dem som produserer og selger medisiner. Telefontjenesten er startet opp som et prøveprosjekt.


Kontaktinformasjon:

Trygg Mammamedisin har telefonnummer 22 92 11 00, og er åpen hverdager kl. 09-11.30.Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: